STRADALI MIGRANTI / Cure detalji o tragediji na Kupi: 'Ušli smo u vodu, krenuli s pretragom i na jednom dijelu našli utopljenika'

Hrvatska je policija, nakon dojave slovenskih kolega, uhvatila grupu migranata iz Konga. Jedan je, unatoč reanimaciji - preminuo, a još su jednog utopljenika pronašli u Kupi

5.4.2022.
18:45
VOYO logo

Slovenska policija preksinoć je hrvatskim kolegama javila da je u Kupi veća skupina migranata. Na teren idu policajci iz Vrbovskog, specijalci iz Rijeke, a s njima i vatrogasci jer je teren nepristupačan. Nakon tri kilometra pješačenja nalaze petoricu promrznutih muškaraca koji kažu da je blizu i šesti.

"Osoba je bila u besvjesnom stanju tako da su joj pružili pomoć profesionalnu, međutim u tom pružanju pomoći pokušali su ga reanimirati, ali osoba je preminula. Dolaskom Hitne pomoći oni su utvrdili smrt te osobe. Ostalim osobama je ponuđena pomoć, tako da su odvezeni u policijsku postaju Vrbovsko", kazao je Tomislav Horvat, voditelj službe za nezakonite migracije PU primorsko-goranske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noć je bila hladna, temperatura zraka minus 1, a podivljale Kupe 7 stupnjeva. Na teren su išla 22 vatrogasca iz pet dobrovoljnih vatrogasnih društava. Kažu, tako iscrpljene i pothlađene ljude nikada nisu vidjeli. Unatoč tome što su ih utoplili dekama, na nosilima su se konstantno tresli. I baš prvi kojeg nalaze rekao im je još jednu strašnu vijest.

Image
kod vrbovskog /

Više stranaca pronađeno uz obalu Kupe. Mrtav muškarac pronađen u rijeci, drugi je umro nakon neuspješne reanimacije

Image
kod vrbovskog /

Više stranaca pronađeno uz obalu Kupe. Mrtav muškarac pronađen u rijeci, drugi je umro nakon neuspješne reanimacije

"Kolegi je rekao od kuda je, znači iz Konga, tako je on rekao i da mu se brat utopio, odnosno da je nestao u Kupi", kazao je Dalibor Mareković, zapovjednik DVD-a Vrbovsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ide u policiju, a u potragu za bratom oko Severina na Kupi jučer kreću GSS-ovci.

"Tu smo ušli u vodu i krenuli smo s pretragom terena da bi na jednom dijelu našli tijelo osobe utopljenika kojeg smo zbrinuli i transportirali vodenim putem. Ta sela su već odavno napuštena, to su već ruševine, tako da teren je totalno nepristupačan, džungla", kazao je Goran Tomac, pročelnik HGSS-a stanice Delnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rijetkim mjestima može se prići rijeci koja je u noći tragedije nabujala od kiše i snijega i do 4 metra.

"S jednim gumenim čamcem i jednim sukom, to je stand up kajak, nas četvorica smo išli i spuštali smo se jedno dva kilometra do mjesta gdje je on bio", kazao je Bruno Stipančić, član HGSS-a stanice Delnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupa je ovoga puta dvojicu migranata koštala života. Prije osam dana na gotovo istom mjestu još jednoga, Kamerunca koji je već sahranjen.

"Mi kao grad smo osigurali određena sredstva i za sve te ljude imamo jednu zajedničku grobnicu i pokapamo dok se ne javi rodbina", kazao je Dražen Muftić, gradonačelnik Vrbovskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dvojicu tu je bio kraj puta prema boljem životu. Petorica privedenih do kraja dana trebala bi biti prebačena u prihvatni centar u Zagrebu. Navodno su priznali da ih je u grupi bilo bar 11-ero i da su s improviziranom splavi pokušali prijeći Kupu, ali nitko ne zna gdje je sada ostatak grupe.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo