Rezime trakavice Ina-Mol / Danas presuda Sanaderu: Suđenje traje osam godina, jedino što je ostalo - Sanaderovi bolovi u koljenu

USKOK bivšeg premijera tereti da je za 10 miljuna eura mita predao INA-u Mađarima

30.12.2019.
7:00
VOYO logo

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas će biti izrečena presuda Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL. USKOK bivšeg premijera tereti da je za 10 miljuna eura mita predao INA-u Mađarima.

Podsjećamo kako je izgledala pravosudna trakavica koja traje već osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da je u modi priznati da si učinio kazneno djelo pa onda DORH-u reći 'to mi je rekao tadašnji premijer'. Ova lakrdija prema meni poprima neviđene razmjere", riječi su bivšeg predsjednika Vlade, Ive Sanadera, koje je uputio u studenom 2011. godine.

Ježić kazao da je novac sjeo na njegov račun

Jedan od ključnih dokaza bila je i snimka optuženih iz restorana Marcelino na kojoj se novac ne vidi, a zbog koje je vlasnik na kraju zatvorio restoran i iselio iz zemlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanadera je u ovoj aferi najviše koštao nekadašnji bliski prijatelj i vlasnik Diokija, Robert Ježić, koji je sudu kazao kako je 5 milijuna eura sjelo na njegov švicarski račun.

Iako mu je tada sudac Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, kazao da novac vrati Republici Hrvatskoj, Ježić to nije učinio. Novac se nikad nije pojavio na računu, a Sanader je kasnije osuđen na 10 godina zatvora kada mu je sudac Turudić kazao: "Nanijeli ste štetu ugledu države u svijetu. Vi ste doista doprinijeli razočarenju ljudi u institucije sustava i stvaranju opće apatije i atmosfere bezizlaznosti u društvu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud na kraju je kaznu smanjio na 8 i pol godina, ali je Ustavni sud prije 4 godine sve srušio i vratio na početak. USKOK-ov ključni svjedok na novom suđenju sjetio se i novih detalja, poput onih da je financirao život dečka Sanaderove kćeri u New Yorku.

U javnost lansirana privatna snimka sutkinje

Suđenje pred novim vijećem obilježio je britanski odvjetnik koji je zastupao Hernadija, ali i svađe sutkinje sa Sanaderom i njegovim odvjetničkim timom. Kako bi se diskreditiralo sutkinju, netko je u javnost lansirao i njezinu privatnu snimku na kojoj se šali s prijateljicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam u ovo vrijeme dosta velikih teških spisa. Kome je u interesu i zašto ne znam. Ali da je ugodno, nije ugodno", komentirala je tada snimku ,
predsjednica sudskog vijeća

Slučaj koji traje već osam godina, danas dobija novi, nepravomoćni epilog.
Zanimljivo, Ivo Sanader uhićen je 2010. dok je glavni državni odvjetnik bio Mladen Bajić. A tijekom ovog dugogodišnjeg suđenja dvije tužiteljice koje su u sudnici vodile proces protiv njega, kasnije su postale ravnateljice USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono jedino što je ostalo isto i obilježilo svih ovih osam godina su Sanaderovi bolovi u koljenu. Sa štakama je 2011. godine prvi put ušao na sud. Sa štakama se pojavio i neki dan zbog operacije koljena. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo