PREDLOŽENO LIJEČENJE, A NE ZATVOR / Detalji ubojstva kod Zaprešića: dok je majka zvala Hitnu pomoć za svog sina, on ju je brutalno ubio

Image
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici preslušana je i snimka poziva u pomoć tijekom kojeg se dogodilo ubojstvo

30.10.2017.
8:50
Davor Višnjić/PIXSELL
VOYO logo

Marijo M. (31) prošle je godine u prosincu ubio svoju majku Anicu M. (49) dok je telefonom pokušavala pozvati pomoć za sina koji je u stanju shizofrenije fizički nasrnuo na nju. Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici preslušana je i snimka poziva u pomoć tijekom kojeg se dogodilo ubojstvo, javlja Jutarnji.hr

Prema optužnici, on je 7. prosinca fizički nasrnuo na majku dok je pozivom na 194 s kućnog telefona tražila liječničku pomoć za sina. Udario ju je po licu drvenom kuhinjskom daskom za rezanje mesa, nanijevši joj oguljotine i podljeve te prijelom nosa. Nakon toga je kuhinjskim nožem, oštrice dužine 20 cm i širine 5 cm, zarezao majku po obrazu, a potom je četiri puta ubo u prsni koš s prednje strane te po jednom u trbuh i u leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je utvrdio kako je u tom trenutku Marijo bio u neubrojivom stanju shizofrenije paranoidnog tipa pa su tužiteljstvo i ostale stranke u postupku predložile liječenje, a ne zatvor. Sutkinja je optuženiku dosudila šest mjeseci prisilnog smještaja u psihijatrijskog ustanovi. Rijetki su slučajevi, a ovo je moguće i jedini zabilježen u Hrvatskoj, da se u sudnici slušala snimka nečijeg vapaja i naprasnog gašenja života. 

Oko podneva kobnog prosinca 2016., Anica M. je nakon tri agonije sa sinom koji se preko noći pretvorio u stranca odlučila pozvati hitnu pomoć. Dispečerki hitne pomoći rekla je kako zove u vezi sina kojemu nije dobro. Na upite dispečerke o detaljima okolnosti zbog kojih je uputila poziv, Anica je relativno smirenim glasom rekla kako se njezin 30-godišnji sin vratio s puta u Makedoniju te kako mu od tada nije dobro. Tog vikenda su bili kod liječnika i u hitnoj u PB Vrapče, no nije htio ondje ostati. "To mu je prvi put. Jednostavno je pukao. Dobio je tamo i neke lijekove, ali neće ih piti", rekla je Anica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je kako je tablete koje je dobio sakrila jer ih je, kaže, dan prije sve izvadio i razbacao. Potom je rekla kako se Marijo "ponaša dobro, ali je općenito nepozvezan i loše". Nakon što se vratio iz Makedonije, rekao je kako su ga ondje htjeli ubiti i da se boji za njih. 

Marijo je u tom trenutku rekao kako ne želi u bolnicu, na što je dispečerka odgovorila kako ne mogu napraviti prisilnu hospitalizaciju te da ne zna kako bi mogli riješiti tu situaciju. Nakon toga, začuli su se krici iz slušalice i preklinjanje: "Marijo, nemoj me, Marijo!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoj, nemoj!", posljednje je što je potiho zavapila zadnjih sekundi borbe za goli život Anica M., kojoj je potom sin u naletu ludila “objasnio”: “Moram! Spavaj sad!”

Nakon odslušane snimke, sudnicom se prolomio plač ubojice, koji je na upit sutkinje je li mu teško nakon što je čuo majčin glas odgovorio potvrdno. Po povratku u sudnicu nakon pauze, kad je imao priliku iznijeti svoju obranu, rekao je: "Neću vam ništa pričati jer se ne sjećam.". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Marija preuzela policija, liječnica je ispunjavala papirologiju oko protokola, no tada joj je prišla jedna susjeda koja joj se povjerila da je “Marijo tih dana bio jako loše, kako je bio u Vrapču te da je prije toga u autu svoju sestru i majku vozio u krug po gradu", piše Jutarnji.hr

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo