RAZMONTIRAVANJE BANDIĆEVE HOBOTNICE / Detaljna rekonstrukcija akcije 'nema džabe ni u stare babe': Ozvučen Bijeli salon i restorani, tajne snimke dogovaranja mita...

Mnogi su oko Bandića, čini se, prolazili kroz crveno i doslovno i preneseno. Meta akcije ipak nisu bili oni nego glavni igrač koji je preminuo usred istrage

4.7.2021.
20:50
VOYO logo

"Nema džabe ni u stare babe", rekao je to prije nešto više od godinu dana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ni ne sumnjajući da taj, kao i mnoge druge razgovore njega, suradnika i drugih interesnih stranaka snimaju istražitelji. 

Ovaj se konkretno odnosio na poduzetnika Milana Lončarića koji je sve svoje probleme rješavao preko ravnatelja HRT Kazimira Bačića. Obojica su ovog tjedna uhićena, kao i još 16 drugih poduzetnika i zaposlenika gradske uprave koji su se služili sličnim metodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći kat u Gradskom poglavarstvu. Između ureda gradonačelnika i velike sobe za sastanke - Bijeli salon. Sigurna soba u koju je gradonačelnik ulazio otključavajući je iz svog ureda. Soba s tri fotelje, kaučem u kojoj je donedavno jedini ukras bila slika Zoltana Novaka. I nešto što su znali samo pojedinci u PNUSKOKU- prislušni uređaj. 

"Najviše se radi o pretresu u uredu stručne službe gradonačelnika na trećem katu. Međutim, isto tako, mogu reći da je bio još nekakav vid pretresa na još dvije lokacije. ", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovaralo se i u restoranima

Osim u Bijelom salonu, dogovaralo se i u posebnim, odvojenim prostorijama zagrebačkih restorana. Jedan od njih je i jedan na Gračanima gdje je, prema onom što je zabilježila policija, ravnatelj HRT-a Milanu Bandiću predao 50.000 eura poslanih od poduzetnika Lončarića. 

"Prema ovome što do sada vidimo radi se o ljudima koji su, prije svega, poslovno-financijski kartel, a onda su spremni i dati uslugu. Drugo, svi su tako incestno, obiteljski i poslovno povezani da se to ne da gledati", kazao je predsjednik Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se sve moglo riješiti za novac?

Za novac se moglo riješiti sve od građevinske dozvola, prenamjena zemljišta, rušenje kulturnih dobara, a i posrednici su se tu, čini se, dobro naplatili. Istražitelji sumnjaju da je Bačić od Lončarića dobio i stan u strogom centru Zagreba.

"Bačić i sin su tu dolazili i tako smo se upoznali jer smo prvi susjedi", kazao je susjed. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije baš da je Kazimiru Bačiću taj stan trebao jer osim ville na Tuškancu, u čijem su pretresu pronašli i  kutiju za brojač novca, ima još nekoliko stanova u Zagrebu, Dubrovniku, kuće, poslovni prostor, štednju i brod. 

"Ha, došla maca na vratanca. Ha, ha i Yutel je nastadao vidim", komentirao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimljen razgovor Papića i Barišić

Na sastanku u restoranu na Gračanima bio je, također uhićen u ovoj akciji, poduzetnik Ivan Papić. Nekadašnji dečko pjevačice Indire i sadašnji suprug bivše missice Stefany Hohnjec. Je li bilo mita kad je gradio zgradu u neposrednoj blizini Maksimirske šume- ne zna se, ali je istražiteljima poznato da je u prizemlju iste drogerija ispred koje, gle čuda, ne moraju biti parkirna mjesta.

To se riješilo prilično jeftino. Ovaj razgovor zabilježen iz rujna 2020. je između Papića i, također uhićene Jelene Barišić, voditeljice građevinskih projekata spomenute drogerije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Jesi li spreman sufinancirati jedan mali poklon?
- Jel Kotrle? Znam njega. Njemu se praznih ruku ne ide. A koliko para traži?
- 13 dijeljeno na 2, dakle 650 eura svaki. 

Kotrle priznao sve što mu se stavlja na teret

Spomenuti Kotrle je u inkriminirano vrijeme bio šef odjela za promet. Neslužbeno doznajemo da je priznao sve što mu se stavlja na teret. Osim njega u dva dana uhićeno je još 17 osoba pa se čini da bi ova Bandićeva hobotnica uskoro mogla postati stonoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za neke političare to je dokaz da institucije rade svoj posao, za druge upravo suprotno. 

"I ovo je potvrda da su policija, Državno odvjetništvo neovisni u radu", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno nakon izbora. Da ne bi slučajno DORH i Uskok radili svoj posao prije izbora", rekao je Milanović. 

"Da je to moglo biti i prije izbora, ali da nisu smjeli, nisu smjeli ili ne znam što. To ne znam odakle takvi zaključci", kazao je premijer Andrej Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnica Srebrnjak

Treći krak hobotnice je onaj vezan za bolnicu Srebrnjak. Upravo ono za što je sama optuživala bivšeg ravnatelja Boru Nogala, a to je nezakonito zapošljavanje, sad se tereti nju, bivšu ministricu Anu Stavljenić Rukavinu, ali i pročelnicu Stručne službe gradonačelnika Andreu Šuletnić. Na upozorenja bivšeg ravnatelja kako ga žele smijeniti i postaviti svoje igrače tada su iz Grada odgovarali: 

"A nudio sam mu da ode bez pompe", kazao je Bandić u prosincu 2019. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićen i kralj Adventa

Za ravnatelja bolnice na natječaju je poslije odabran specijalizant radiologije. Četvrti krak hobotnice vezan je za kralja Adventa Denisa Mohenskog koji je po niskim cijenama dobivao kućice na zakup, a kasnije ih, po puno većim cijenama, davao dalje u najam. 

Kada su Milana Bandića u prosincu 2019. pitali je li istina da je vaš vozač Krajina odnosno njegova firma dobila u najam 50 kućica na Trgu za Martinje za 10 000 kuna, on je odgovorio: "Hvala vam na vašoj znatiželji. Potražit ćete to u matičnom uredu, odgovore na to pitanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na Facebook profilu Mohenskog nalazi se fotografija nastala u njegovu restoranu na kojoj pozira uz šefa odjela za borbu protiv kriminala SOA-e. To bi mogao i biti razlog zašto je ovu veliku akciju prisluškivanja odrađivao riječki PNUSKOK.

Kućice je unajmljivao čak i Miroslav Škoro koji sada tvrdi: "Već dvije godine govorim kako je taj cijeli proces dobijanja i plaćanja na Adventu u najmanju ruku upitan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslovima s kućicama Mohenski nije bio sam. Uz njega je bio bliski prijatelj pokojnog gradonačelnika i njegov nekadašnji vozač Zdravko Krajina koji je s tog radnog mjesta maknut zahvaljujući baš RTL-u. 

- Ovaj automobil s kojim ste sad stigli, ovaj Audi, prošao je na čisto crveno. To smo snimili.
- Gdje?
- Evo ovdje, na ovom križanju...
- "Ne znam ja, to morate pitati mog šofera. Mislim da ja to nisam vidio. Ja nisam još daltonist, mislim da se on ne vozi po crvenom. Ako imate snimku tu slobodno je pustite. Molim Vas pogledajte večeras i odmah mi javite. Zdravko neće sutra raditi taj posao. Živim večeras da pogledam RTL i da pogledam taj prolazak na crveno", govorio je Bandić. 

Mnogi su oko Bandića, čini se, prolazili kroz crveno i doslovno i preneseno. I tako godinama. Meta ipak nisu bili oni nego glavni igrač koji je preminuo usred istrage. Da će biti još uhićenja misli aktualni gradonačelnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ja vjerujem da će biti, ja vjerujem da će biti i mislim da je ovo samo vrh sante leda", kazao je Tomašević. 

Kako smo ovaj Dosje počeli s izrekom koju je upotrijebio pokojni Milan Bandić 'nema džabe ni kod stare babe', zgodno je s jednom i završiti. Onom: "Možeš kako hoćeš, ne možeš do kad hoćeš". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to barem građani voljeli vjerovati. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo