nesavjesno liječenje / 'Dijete nam je polako umiralo, a nitko se od liječnika nije obazirao': tragičan slučaj iz Bjelovara dobiva sudski epilog

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

'Da su pokazali samo malo više pažnje i poslali kćer u Zagreb, ona bi danas skakala u našem naručju, a ovako nosimo tugu i bol s čime ćemo otići u grob'

21.2.2018.
22:28
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Na Općinskom sudu u Bjelovaru prošlog je tjedna potvrđena optužnica protiv troje tamošnjih liječnika, a zbog nesavjesnog liječenja kojim je početkom prosinca 2015. godine prouzročena smrt 15-mjesečne djevojčice Mateje Matić.

Prvookrivljeni Tomislav Miklić, drugookrivljeni Tomislav Heged i trećeokrivljena Marija Hiđa Čohar odgovarat će zbog nesavjesnog liječenja jednogodišnje bebe čiju je smrt, prema nalazu, prouzročila subkronična upala srčanog mišića koja je od početne akutne upale zbog dugog trajanja prešla u subkroničnu, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nalazu vještaka navodi se da oboljeloj djevojčici nije bila postavljena ispravna dijagnoza te da nisu bile pravovremeno poduzete odgovarajuće mjere liječenja. Nije se, naime, posumnjalo na druge uzroke plućnih problema i nije napravljena dodatna dijagnostička pretraga koja bi pokazala da se radilo o problemu srca.

Malenu Mateu roditelji su 13. studenoga 2015. godine prvi puta doveli kod dr. Miklića koji joj je odredio terapiju injekcijama dvaput dnevno u trajanju od sedam dana. Prema riječima Mateinog oca, Mateja Matića, dr. Miklić je na kontroli rekao kako se vidi poboljšanje te da to potvrđuje i rendgenska snimka pluća. No, roditelji tvrde kako se na toj snimci vidjelo i povećanje srca što su liječnici zanemarili kao mogući uzrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstveno stanje malene potom je bilo sve lošije unatoč tvrdnjama liječnika da će sve biti u najboljem redu. Kada je 21. studenoga malena poslana na bolničko liječenje, ipak nije bila zadržana u bolnici. Na Odjelu pedijatrije pregledala ju je dr. Hiđa-Čohar te joj, po riječima roditelja, dala injekciju za iskašljavanje i poslala ju kući.

"Izgubljeno je više od dva tjedna dragocjenog vremena, a Mateji je svakim danom bivalo sve gore i gore. Dijete je doslovno polako umiralo, a da to nitko od liječnika nije primjećivao ili pridavao važnosti njezinu stanju, već su govorili da je uzrok šlajm i da ne paničarimo", kazao je tada za 24sata otac malene Mateje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan prije nego što je preminula, Matej i Ivana Matić ponovno su došli dr. Mikliću koji im je rekao da djevojčica teško diše zbog šlajma. Stanje joj se tog dana drastično pogoršalo i idućeg dana, 5. prosinca, djevojčica je umrla.

Shrvanim roditeljima to nije bio jedini šok. Noć uoči sahrane oboje su zatražili pomoć zbog teškog emotivnog šoka. Nakon što im je pružila pomoć, dežurna liječnica je na povijest bolesti upisala šifru F-10 koja označava "duševne poremećaje i poremećaje ponašanja uzrokovane alkoholom". Roditelji su zatražili ispravak dijagnoze tvrdeći da nisu konzumirali alkohol već da su shrvani smrću djeteta. Budući da im liječnica nije izašla u susret, roditelji su pozvali policiju i zatražili alkotest kojim je utvrđeno da nisu popili ni kap alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama nikakva presuda ne može vratiti dijete koje je umrlo liječničkim nemarom, iako smo tri tjedna Mateju nosili po bjelovarskom Domu zdravlja i bolnici. Da su pokazali samo malo više pažnje i poslali kćer u Zagreb, ona bi danas skakala u našem naručju, a ovako nosimo tugu i bol s čime ćemo otići u grob", kazao je za 24sata otac preminule djevojčice.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo