Vršnjačko nasilje / Dječak davio drugog dječaka, učenici 2 dana ne idu u školu od straha

Image
Foto: Shutterstock, ilustracija

Razgovarali smo s majkom napadnutog i ozlijeđenog dječaka

28.10.2022.
13:26
Shutterstock, ilustracija
VOYO logo

Vršnjačko nasilje, nažalost, uzima sve više maha. Nakon dva skandalozna slučaja koja su se nedavno dogodila u Dugom Selu, a koja su zgrozila javnost, u srijedu se dogodio i incident u osnovnoj školi Jelkovec u zagrebačkim Sesvetama zbog čega djeca tog razreda već dva dana ne odlaze na nastavu. Ondje je, naime, došlo do obračuna u trećem razredu, dakle, među devetogodišnjacima.

Razgovarali smo s majkom napadnutog i ozlijeđenog dječaka čiji je identitet poznat redakciji, ali zbog zaštite identiteta maloljetnika, njezino ime i prezime nećemo javno objaviti.Sve se događalo u učionici u kojoj je bilo nekoliko učenika koji užinu nose od kuće dok je učiteljica s ostalima bila u školskoj kuhinji. Pukom srećom nije došlo do veće tragedije s obzirom na to da se jedan devetogodišnjak obrušio na svog kolegu i krenuo ga daviti rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasio ga je treći učenik koji je brzo otrčao po asistenticu, a potom je gotovo cijeli razred postao talac tog jednog dječaka. Učiteljica me nazvala iz škole da dođem što prije po svoje dijete. Pitala sam o čemu se radi na što mi je odgovorila da imaju situaciju te da na porti kažem da me puste u školu jer ona ne može izaći iz učionice.
Kada sam došla u školu, na putu do učionice sam vidjela pobacane stvari po podu. Riječ je bila o knjigama, bilježnicama, pernicama… općenito školskom priboru', započela je svoju priču majka napadnutog dječaka za RTL.hr.

Image
napad pred školom /

Razgovarali smo s ocem pretučenog dječaka: 'Na Hitnoj su već pretpostavili tko su napadači. Nije prvi put'

Image
napad pred školom /

Razgovarali smo s ocem pretučenog dječaka: 'Na Hitnoj su već pretpostavili tko su napadači. Nije prvi put'

'Ispred same učionice dječak koji je napao mog sina, s kojim inače ide u razred, stajao je naslonjen na vrata u stavu da nikome ne dopušta ulazak niti izlazak iz učionice. Oko njega su bile asistentica u nastavi i dvije djelatnice stručne službe škole. Malo dalje na hodniku je bilo troje ili četvero učenika koji su bili na WC-u, a kojima nije poslije dopustio da se vrate u učionicu. Pitala sam što se događa i rekla mu neka se makne od vrata nakon čega sam ušla. Moj sin je sjedio na mjestu gdje inače sjedi učiteljica, a ona je stajala na prolazu od vrata do mog sina kako se ovaj dječak ponovno ne bi zaletio prema njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ga je željela zaštititi s obzirom na to da je taj dječak mom sinu prethodno prijetio da će ga prebiti i ubiti. Kada sam vidjela da moje dijete nije životno ugroženo, sjela sam u učionici i pokušavala se smiriti jer sam se doslovno tresla od straha', nastavila je. Prepričala je kako je njezino dijete moralo na WC jer tek kada je nju ugledao se malo ohrabrio i osjetio sigurnost uz majku, pa je krenula s njime.

Prijavili sve policiji

'Tad sam na hodniku upitala djelatnice stručne službe što će učiniti po tom pitanju i svega što se dogodilo na što su mi odgovorile da će odraditi ono što mogu u propisanim zakonskim okvirima u takvim slučajevima. Odgovorila sam im da ću o ovome bez obzira na njihova postupanja obavijestiti policiju', izjavila je. Naime, kaže kako je odlučila slučaj prijaviti policiji jer su tjedan dana ranije zbog istog dječaka imali izvanredni roditeljski sastanak sa stručnom službom i ravnateljicom na inicijativu roditelja gdje im je rečeno da škola radi sve što je u njihovoj moći te da čekaju odgovor nadležnog ureda Grada Zagreba, te ih zamolili za strpljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policiju je nazvala još dok su bili u školi, a ondje ih je i dočekala. Ispričala je da su ispred škole ubrzo stigla dvojica policajaca u civilu gdje im je dala izjavu. 'Primijetila sam da je moje dijete imalo neuobičajeno stisnute usnice koje su bile ispucane i sive. Predložila sam mu da popije vode jer mi je izgledao dehidrirano. Popio je, ali sam se prestravila kada mi je rekao: 'Mama, ja sam ti bio jako žedan dok me on davio'.

Kontaktirali smo i školu te je ravnateljica kratko rekla da ne može davati izjave jer se radi o maloljetnoj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog dobrobiti obiju strana ne mogu davati izjave. Molim za razumijevanje, sve nadležne službe pokrenute su i radi se na problemu. Moramo raditi na dobrobiti naše djece. Pokrenuli smo protokol i vjerujem da smo našli rješenje problema za sve strane. Moramo raditi u interesu sve djece i svih strana", rekla nam je ravnateljica škole Ljiljana Lepan Babić.

Dobili smo neslužbenu potvrdu da je intervenirala policija, ali da u ovom slučaju nije bilo elemenata za njihovo daljnje postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, neslužbeno doznajemo da se dijete koje je bilo nasilno prema svom vršnjaku, osoba s posebnim potrebama.

Podsjetimo, nedavno se i u Dugom Selu dogodilo nasilje među maloljetnicima kad su pred školom pretukli tinejdžera bez ikakvog povoda. Potom se nekoliko dana nakon toga ponovio još jedan napad među maloljetnicima u istom mjestu, također kraj škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo