TIJEKOM PET GODINA / Djecu iz Njemačke primao na oporavak, u džep strpao 7,6 milijuna kuna: Novac nije stizao udruzi, nego njemu

Image
Foto: Branislav Babic/PIXSELL
Image
Foto: Branislav Babic/PIXSELL

65-godišnjak je novac koji su mu roditelji uplaćivali primao na privatni račun te ga je zadržao za sebe

11.6.2022.
17:27
Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Zadarska policija je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnijela kaznenu prijavu ŽDO-u protiv 65-godišnjaka, "zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zbog povrede obveze vođenja trgovačkih poslovnih knjiga". On je, u svojstvu predsjednika udruge, tijekom pet godina sebi u džep stavio iznos od 7,6 milijuna kuna.

"Sumnjiči ga se da je kao predsjednik udruge, u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, trošak usluga koje ta udruga pruža drugoj udruzi iz Savezne Republike Njemačke naplaćivao putem uplata na svoj tekući devizni račun, umjesto na žiro račun udruge, a potom cjelokupan iznos tako nezakonito naplaćenih troškova usluga zadržao za sebe, oštetivši tako udrugu čije interese je bio dužan zastupati", priopćila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija doznaje da se radi o Ivici Šobotu zvanom Kićo te da je on uzimao novac kao predsjednik Udruge za pomoć djeci i mladeži "DHP", koja je registrirana u mjestu Kruševo na području Grada Obrovca.

On je na području Kruševa i Karina izgradio nekoliko kuća u koje na boravak prima djecu iz Njemačke s problemima u ponašanju. Njihovi roditelji, u pravilu Nijemci, to "debelo" plaćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toj djeci koju on primi nije loše, s njima se radi, vodi ih se uokolo, oni uče. Mi nemamo nikakvih saznanja da se ikome od njih kroz protekle godine dogodilo nešto loše. Sve to funkcionira. Ali nismo mogli ni zamisliti da od njihovih roditelja on krade toliko novaca", kazala su za Slobodnu Dalmaciju dvojica mještana Kruševa.

Slobodna doznaje da su dvije osnovne "ciljane skupine" djece koju se prima na boravak u Kruševo i Karin: mladi s poremećajima u ponašanju, te ovisnici i liječeni ovisnici o opojnim drogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica mještana tvrde kako djecu u njegovu udrugu šalju imućnije obitelji, s obzirom da se djeca ostave na čuvanje i skrb u Hrvatskoj, kako bi im se pomoglo, a roditelji se vrate na određeni period u Njemačku.

Doznaje se i da Udruga "okuplja građane koji hoće pomagati djeci i mladeži iz socijalno ugroženih sredina, te djeci i mladeži s poremećajima u ponašanju, ovisnim o drogama, alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima. Pomaže se unapređenju kvalitete života i socijalnog funkcioniranja djece i mladeži kroz individualni i grupni rad; osmišljava se i organizira slobodno vrijeme djece i mladeži putem kreativnih radionica, sportskih i kulturnih aktivnosti, izleta, druženja, te im se pomaže „da steknu radne navike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga se inače vodi kao neprofitna organizacija.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo