ISKAŠLJAVALA KRV / Djevojčica samo šest dana nakon operacije krajnika iskrvarila, pala u komu i umrla

Image
Foto: shutterstock

Nekoliko dana nakon operacije djevojčica je otpuštena kući gdje je izgubila veliku količinu krvi

9.6.2019.
17:03
shutterstock
VOYO logo

Sedmogodišnja Lana Mrkalj umrla je u četvrtak u Beogradu, šest dana nakon operacije krajnika. Kako tvrdi obitelj djevojčice, ova intervencija na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "Dr. Vukan Čupić" pokazala se kao iznimno teška. Nekoliko dana nakon operacije djevojčica je otpuštena kući gdje je izgubila veliku količinu krvi, zatim pala u komu i umrla u Centru za hitnu medicinu. 

Što se događalo neposredno prije tragičnog događaja, za Blic je ispričao njezin djed Đorđe Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja unuka od sedam godina fatalno je prokrvarila u našem stanu šest dana nakon operacije krajnika u Institutu za majke i djecu na Novom Beogradu. Izgubila je mnogo krvi i pala u komu", govori potreseni Janković.

"Tu noć sam čuo strašan vrisak moje kćeri jer se unuka zakašljala i krv je samo potekla. Ubrzo je kolabirala, a ja sam joj davao umjetno disanje dok nije došla hitna pomoć. Uspio sam je vratiti nakratko, a kasnije sam saznao da je opet tijekom vožnje u bolnicu izgubila svijest i srce joj je prestalo kucati", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da su hitnu pomoć zvali odmah, a u međuvremenu djetetu masirali srce i dali umjetno disanje zbog čega je nakratko stabilizirana, što je potvrdio i liječnik.

"Liječnik je odmah djevojčicu smjestio u vozilo hitne pomoći i uputili se u Centar radi  reanimacije. Nisu nam dopustili da idemo s njima pa smo ih pratili vlastitim automobilom. U bolnici su nam rekli da je moja unuka primljena bez otkucaja srca i da su učinili sve da ju vrate s pomoću aparata. Srce je proradilo i počela je disati", govori djed preminule djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dodaje, liječnici su ustvrdili da i dalje ima krvarenje i uspjeli su ga zaustaviti tek kad su napravili rez na vratu i došli do aorte. Lana je smještena na intenzivnu njegu, priključena na aparate, a primila je i transfuziju krvi.

"Liječnici su nam odmah rekli da se ne nadamo previše jer je nakon reanimacije opet pala u komu. Većina organa joj je otkazala, bubrezi zbog dehidracije, i tu se više ništa nije moglo. Nastavila je disati s pomoću aparata, ali je i dalje bila u komi. Svi napori liječnika  bili su uzaludni jer je umrla 16 sati nakon što je stigla u bolnicu", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svemu je prethodila teška operacija

Do komplikacija je došlo šest dana nakon operacije krajnika, a koja je, prema riječima liječnika, bila vrlo složena i teška.

"Operacija je trajala sati i pol, a liječnik je poslije rekao da je bila izuzetno složena i teška jer su krajnici bili duboko priljubljeni uz limfne čvorove. Došlo je do obilnog krvarenja koje je uz dosta napora sanirano. Kirurg iz Lisabona koji je operirao djevojčicu rekao je da u životu nije vidio krajnike toliko sljubljene uz arteriju kao što je to bio slučaj kod Lane", prepričao je njezin djed podsjetivši da je operacija bila 30. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica je sljedeća dva dana imala povišenu temperaturu i žalila se na toliko jake bolove da nije mogla ni vodu piti pa je priključena na infuziju. Ipak, Lanin djed tvrdi da je liječnik koji je operirao djevojčicu otišao na specijalizaciju izvan Beograda, a drugi liječnik odlučio ju je pustiti na kućno liječenje kako u bolnici ne bi imala kontakt s ostalim zaraženim pacjentima. 

"Moja kći je zamolila da Lana ostane u bolnici zbog temperature koju je imala, međutim doktor je rekao da to nije nužno jer u bolnici ima druge zaražene djece. Odlučeno je da djevojčica ide kući. Liječnik je bio upoznat s težinom i komplikacijama operacije, no majka se nije htjela svađati s njima i naposlijetku je odvela dijete kući", priča djed Đorđe Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi djevojčici ublažili nesnosne bolove, ukućani su joj davali ibuprofen, koji joj je i bio propisan. Ipak, tek kasnije su shvatili da on utječe na širenje krvnih žila, a ona je imala obilno krvarenje. 

Ne krive liječnike, ali upozoravaju roditelje

Očajni djed kaže da ne krivi liječnike, ali smatra da je dijete trebalo ostati u bolnici jer bi joj se tako pružila brža i primjerenija pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je moja unuka ostala u bolnici, sigurno bi ekipa liječnika u slučaju tako jakog krvarenja odmah reagirala i spasila je", govori djed i dodaje da je od trenutka kad joj je pozlilo do primanja u bolnicu prošlo sat vremena.

Želio bi upozoriti roditelje bolesne djece da inzistiraju na dužem ostajanju djeteta u bolnici nakon operacije krajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obdukcija je u tijeku

Iz Instituta za majku i dijete nema odgovora, dok su u Ministarstvu zdravstva upoznati sa slučajem te se očekuje inspekcijski nadzor, piše Blic.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo