Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
razgovarao s hrvatskom policijom

Djevojčici ni traga: Sirijski migrant podnio zahtjev za azil, uskoro dolazi u Zagreb

Policija BiH potvrdila je da je migrant iz Sirije još prije tri dana prijavio nestanak djevojčice

Vijesti.hr/ 24.9.2018. u 14:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Migrant iz Sirije koji je objavio dramatičan apel u potrazi za svojom petogodišnjom kćeri, razgovarao je u ponedjeljak s hrvatskom policijom i zatražio azil od Hrvatske. Postupak je odmah pokrenut i kroz neko vrijeme ovaj migrant iz Sirije i očajni samohrani otac doći će u Hrvatsku, najvjerojatnije u Zagreb u hotel Porin. 

Međutim, njegov najveći problem i dalje ostaje - a to je pronalazak kćeri od koje ga je, kako tvrdi, razdvojila hrvatska policija kada ga je uhvatila u trgovini na području Plitvica i vratila u Bosnu dok je kćer ostala s iračkom obitelji i skupinom migranata u Hrvatskoj. 

U ponedjeljak poslije podne, Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je kako je 43-godišnji Sirijac danas prijavio nestanak 5-godišnjakinje.

"Policijski službenici granične policije Ministarstva unutarnjih poslova su posredstvom Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i predstavnika UNHCR-a, inicirale i danas na graničnom prijelazu Maljevac održale sastanak s 43-godišnjim sirijskim državljaninom. U razgovoru s policijskim službenicima dao je detaljnije podatke vezane uz lokaciju navodnog nestanka 5-godišnjeg djeteta i službeno prijavio nestanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako se nakon sastanka, u pratnji djelatnika Isusovačke službe i UNHCR-a namjeravao s graničnog prijelaza vratiti u BiH, nakon kraćeg vremena se predomislio i policijskim službenicima podnio zahtjev za azilom, a što mu je omogućeno iz humanitarnih razloga, uvažavajući okolnosti koje navodi.

Policijski službenici mjesno nadležne Policijske uprave karlovačke u odnosu na prijavu nestanka osobe poduzimaju sve zakonom predviđene mjere i radnje.

Upravo se čita

U odnosu na 43-godišnjeg sirijskog državljanina izvješćujemo kako je u tijeku izjavljivanje namjere za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, i daljnje utvrđivanje okolnosti navodnog nestanka djeteta", piše u priopćenju.

Ministar policije Davor Božinović kazao je kako je za slučaj saznao u nedjelju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sirijac je prijavio nestanak djevojčice policiji u BiH

U međuvremenu je se o svemu oglasila policija Unsko-sanskog kantona iz koje kažu da je migrant iz Sirije prijavio nestanak svoje kćeri 21. rujna. 

"Policijskoj stanici Velika Kladuša 21. rujna obratio se W.G.rođen 1975. godine iz Sirije u prisustvu predstavnika Međunarodne organizacije za migracije, koji je prijavio da je prije deset dana na lokalitetu Plitvičkih jezera lišen slobode od strane policijskih
službenika MUP-a RH, te da je sa još deset migranata vraćen na teritorij BiH. Isti je prijavio da je ilegalno ušao u Hrvatsku s još jednom obitelji iz Iraka od pet članova te da je njegova maloljetna kći A.G.rođena 2013.godine, ostala s tom obitelji na teritoriju Hrvatske.

Policijski službenici policijske stanice Velika Kladuša MUP USK-a, o događaju su obavijestili Službu za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti i Graničnu policiju BiH. Od strane Sektora kriminalističke policije MUP USK-a, upućen je dopis
Ministarstvu sigurnosti - Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i NCB Interpol, kako bi sa navodima prijave upoznali IP Zagreb kao i sve članice Interpola", navodi se u odgovoru BiH policije. 

Podsjetimo, ličko-senjska policija demantirala je optužbe Sirijca koji ih je okrivio za nestanak petogodišnje kćeri. On tvrdi da su ga po ulasku u Hrvatsku policajci odvojili od 5-godišnje djevojčice, i vratili u BiH. Otac je u apelu na društvenim mrežama ustvrdio da se navodni incident dogodio u selu Smoljanac u blizini Plitvičkih jezera. Policija je potom u priopćenju, navodeći niz činjenica zaključila da o cijelom slučaju ne znaju ništa.

"Nakon što je hrvatska policija dobila tu vijest ona je odmah kontaktirala i bosanskohercegovačku policiju, ali i sve ili barem one za koje su procijenili i koji su već u javnom prostoru komunicirali da imaju nekakva saznanja. Dakle hrvatska policija je unatoč tome što joj takav događaj nije bio prijavljen poduzela sve što je mogla u tom slučaju i provela interno informiranje svih nadležnih tijela unutar hrvatske policije bez obzira što događaj nije bio prijavljen ni pojedinačno niti od strane policije u BiH", kazao je Božinović u Zadru. Dodao je da će pripadnici granične policije razgovor sa Sirijcem, koji je priču o odvajanju od kćeri iznio u bosanskohercegovačkim medijima, obaviti uz pomoć isusovačke službe za izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Božinović je kazao da će nakon tog razgovora biti poznato hoće li događaj, koji se navodno dogodio prije osam do 10 dana, biti prijavljen.

Vijesti.hr/ 24.9.2018. u 14:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba