MNOGO JE PITANJA / Donosimo detalje afere INA: 'Ne vidim način kako toliko novaca može izaći iz kompanije, a da se to ne primijeti'

Škugor je zanijekao krivnju, a Uskokovi istražitelji i jutros su obavljali pretrage i tražili dokaze. No, pitanja je mnogo, šokiran je i bivši direktor INE

28.8.2022.
19:11
VOYO logo

Petero uhićenih na čelu s Ininim direktorom za plin Damirom Škugorom pred Županijskim sudom. A ovo je iznos za koji su oštetili INU- više od jedne milijarde kuna. 1. 046. 462. 795,52 kn.

Škugor je zanijekao krivnju, a Uskokovi istražitelji i jutros su obavljali pretrage i tražili dokaze. No, pitanja je mnogo, šokiran je i bivši direktor INE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno toga mi nije jasno. Ne vidim način kako toliko novaca može izići iz kompanije a da se to ne primijeti. Kako novac može sjesti na bankovni račun, i da se ne upali stotinu lampica", kaže Davor Štern, bivši generalni direktor INA-e.

Prema USKOK-u ovakav je bio modus operandi, a trajao je od lipnja 2020-te do jučer- i to u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o zločinačkom udruživanju na čelu sa Škugorom koji je ININ plin preko Plinare Istočne Slavonije s kojom tvrtka ima ugovor, i gdje je također u Nadzornom odboru - prodavao po tržišno niskoj cijeni tvrtki OMS Upravljanje čiji su vlasnici Josip Šurjak i Goran Husić. Od prosinca 2021. Ina je i direktno prodavala toj tvrtki. Škugor je, kako tvrdi USKOK, bio svjestan očekivanog rasta cijene prirodnog plina.

Image
ČEKAJU ODLUKU O ISTRAŽNOM ZATVORU /

Pogledajte trenutak privođenja petero osumnjičenih u aferi INA pred Županijski sud u Zagrebu

Image
ČEKAJU ODLUKU O ISTRAŽNOM ZATVORU /

Pogledajte trenutak privođenja petero osumnjičenih u aferi INA pred Županijski sud u Zagrebu

"2021, je prva nestabilna godina u cijenama plina i moguće je da je iz tog razloga tada nekome palo na pamet da su moguće neke dodatne zarade", kaže Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plin je INA prodavala po fiksnoj cijeni koja je uvijek iznosila 19, 46 eura po megavat satu, bez ugovaranja zaštitnih klauzula, iako tvrtka OMS do tada nije poslovala s plinom. A OMS je pak plin prodavao u inozemstvo u rasponu do 210, 26 eura po megavat satu.

Čista korist za osumnjičene bila je veća od 850 milijuna kuna. To su stavljali na račune, kupovali nekretnine, automobile, ulagali u fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko pola milijarde završilo je na računu Škugorovog oca, umirovljenika, koji je da bi zametnuo trag za dio kupio nekretnine u Šibeniku. Sve je to porezna uprava mjesecima istraživala, a Inine interne kontrole očito ništa nisu zamijetile. Tko je zakazao.

"U ovom trenutku ja bi zadržao odgovornost na izvršnom direktoru, i onom u tom sektoru kao i na članu uprave koji je bio zadužen za taj sektor. Isto kao i predsjednik kompanije koji je u svakom slučaju odgovoran kako god okrenete", dodaje Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nadzornom odboru INA-e u spornom razdoblju bili su Damir Vanđelić, koji nam kaže u telefonskom razgovoru da je gubitak u plinskom poslovanju primijećeno, ali nije bilo reakcije s više razine. U nadzornom odboru bio je i ministar Filipović, koji će se sutra sastati s upravom INA-e, te će tražiti očitovanje.

"Teško da se može okrivljavati članove Nadzornog odbora osim u slučaju ako su kroz reviziju poslovanja prošle godine mogli doći do saznanja o velikim iznosima koja su izašla iz sustava", dodaje Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOL se o svemu nije oglasio. Prvoosumnjičeni ININ direktor Škugor član je HDZ-a, a stranka je najavila da će se protiv njega pokrenuti postupak pred stranačkim sudom časti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo