U VIROVITICI / DORH istražuje muškarca koji je punca zarazio koronom: 'Ne bi me čudilo da bude još takvih postupaka'

ereti ga se zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljud

3.8.2022.
20:45
VOYO logo

Tereti ga se zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi. Je li ovo prvi takav slučaj i čeka li ga zatvor? Leona Šiljeg.

Znao je da je zaražen, pa zarazio punca. U Virovitici se pitaju tko je 42-godišnji zet zbog kojeg je punac lošeg zdravlja završio u KBC-u Osijek i preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zavoda za javno zdravstvo kažu - njihove upute su uvijek jasne.

Image
objavili priopćenje /

DORH pokrenuo istragu protiv muškarca (42) - zaražen koronom hodao po kući, zarazio tasta pa je ovaj umro

Image
objavili priopćenje /

DORH pokrenuo istragu protiv muškarca (42) - zaražen koronom hodao po kući, zarazio tasta pa je ovaj umro

"Mi očekujemo kad damo takve preporuke da će osoba slijediti ih i pridržavati. Ali pridržava li ih se netko ili ne mi ne možemo znati jer nam nije uloga obilaziti kuće i provjeravati situaciju", kaže epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, Darija Petrovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici navodi da se osnovano sumnja da je zaražen hodao po kući i bio u neposrednom kontaktu s puncem. Novost i za odvjetnike, a kazna zatvora od 3 do 12 godina.

"Osobno se u praksi nisam susreo s terećenjem za ovo kazneno djelo, ali me ne čudi da je ovakav postupak pokrenut i mislim da je to jedan od prvih. S obzirom na situaciju, s obzirom na količinu mjera koje su bile određene i s obzirom na broj smrtnih slučajeva – ne bi me začudilo da bude još takvih postupaka", tvrdi odvjetnik Goran Jarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je uhvatila više od 10 000 ljudi koji su prekršili samoizolaciju. Od 2020.-e do danas je 518 kaznenih djela širenja i prenošenje zaraznih bolesti.

U Austriji je muškarac dobio devetomjesečnu kaznu i 1000 eura jer se namjerno iskašljao u bivšu suprugu. U istoj zemlji ukinuta je karantena. 100 000 zaraženih može u restorane s maskom, ali ne smiju jesti ni piti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete doći i popričati s gazdom restorana i pitati kako je i ništa ne potrošiti. Svi koji imaju neke simptome, ne mogu samo doći u bolnice i staračke domove, škole i vrtiće. Ostalo je sve dozvoljeno", kaže Miroslav Piplica iz Beča.

Nekad su članovi Stožera one koji namjerno krše mjere samoizolacije nazivali bioteroristima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine u zagrebačkom noćnom klubu bio je i zaraženi 23-godišnjak. Zatekla ga je policija tijekom racije i podnijela kaznenu prijava.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo