TRAŽE DODATNU ANALIZU / DORH nakon ubojstva u Novskoj naredio kontrolu svih slučajeva u kojima su nasilnici napali žene

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Zatraženo je prikupljanje i analizu podataka o postupanju u predmetima nasilja u obitelji i s njima povezanih kaznenih djela

13.9.2022.
21:08
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Državno odvjetništvo (DORH) je na proširenom kolegiju nakon ubojstva u Novskoj i dvostrukog pokušaja ubojstva u Gospiću zaključilo da su županijski državni odvjetnici "dužni provesti dodatnu analizu rada državnih odvjetništava" u slučajevima nasilja u obitelji.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek je početkom rujna zatražila od svih 15 županijskih državnih odvjetništava, zbog zločina u Novskoj i Gospiću u kojima su žrtve bile žene, a napali su ih muškaraca s poviješću nasilja, prikupljanje i analizu podataka o postupanju u predmetima nasilja u obitelji i s njima povezanih kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je preciziralo da analiza rada u kaznenim predmetima obuhvaća kvalitetu provedenih izvida, pravilnost pravne ocjene djela, osnove za predlaganje istražnog zatvora i mjera opreza kao i adekvatnost predloženih sankcija.

Image
ubijena na poslu /

Novi detalji: Ubojica i žrtva iz Novske imaju zajedno 18-godišnju kćer i to mu nije prvo ubojstvo

Image
ubijena na poslu /

Novi detalji: Ubojica i žrtva iz Novske imaju zajedno 18-godišnju kćer i to mu nije prvo ubojstvo

DORH ističe da se analiza rada u prekršajnim predmetima odnosi na kvalitetnu podnesenih optužnih prijedloga i predlaganje zaštitnih mjera propisanih Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je da su državni odvjetnici dužni osigurati prisutnost državnih odvjetnika/savjetnika županijske i općinske nadležnosti na radionicama Pravosudne akademije pod nazivom ''Pojedinačne procjene žrtve – iskustva i problemi u praksi" koje će se održati tijekom sljedeća tri mjeseca u Splitu, Osijeku, Zagrebu, Varaždinu i Rijeci.

Izvješća o učinjenom do sredine listopada

Ujedno, županijski državni odvjetnici će zajedno s općinskim državnim odvjetnicima sa svog područja održati koordinativne sastanke s nadležnim policijskim upravama vezano za kvalitetu podnesenih kaznenih prijava, opravdanost privođenja osumnjičenika, kao i jesu li postupanja sukladna Protokolu o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva u kaznenim predmetima te provedbu mjera opreza, priopćio je DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo naglašava da županijski državni odvjetnici najkasnije do 15. listopada moraju dostaviti DORH-u pisana izvješća o svemu poduzetom te objedinjene detaljne podatke za posljednje tri godine prema zadanim statističkim traženjima koja su im dana. 

Muškarac (54) je krajem kolovoza u Novskoj ubio suprugu, a potom i sebe. Supružnici su imali razmirica, a prije 20-ak dana suprug je dobio i sudsku mjeru zabrane prilasku supruzi koja ga je prijavila za nametljivo ponašanje. Sud je izrekao zaštitnu mjeru koju je ubojica prekršio. Koncem kolovoza u Gospiću 36-godišnjak je pokušao ubiti suprugu i njenog prijatelja, nakon što je tjedan prije uhićen zbog nasilja nad suprugom, ali je pušten samo uz zabranu približavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo