ISPRIČAO JE SVOJU PRIČU / Dravski heroj spasio je 16 utopljenika: 'Ako je čovjek u nevolji opasnost se vidi u oku. Promjeni mu se i glas'

Image
Foto: Ilustracija: Maja Santosi/PIXSELL

Spašavao je neposlušne kupače, najčešće one koji su smatrali da sve znaju, da sve mogu i da im ničiji savjet nije potreban

11.5.2021.
7:00
Ilustracija: Maja Santosi/PIXSELL
VOYO logo

Strojarski tehničar Vladimir Rastija (62) iz Sopja tijekom godina spasio je 16 utopljenika iz Drave te se prometnuo u neslužbenog čuvara kupača na sopjanskoj plaži, piše Glas Slavonije.

Spašavao je neposlušne kupače, najčešće one koji su smatrali da sve znaju, da sve mogu i da im ničiji savjet nije potreban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek koji je na vodi kao ja prepoznaje kada je osoba u nevolji. Ja sam promatrao ljude i vidio sam promjene u ponašanju, a ako je čovjek u nevolji, promijeni se i njegovo oko, i njegov glas. Kad 'povuče' vodu, utopljenik više ne govori, ali opasnost se vidi u oku. Najvažnije je prepoznati opasnost i biti blizu, jer ako utopljenik potone, teško ga je naći u mutnoj vodi. Spasilac mora znati procijeniti svoju snagu, brzinu i mogućnost spašavanja, da ne ugrozi sebe", priča Rastija. 

U dva slučaja njegovo spašavanje iz Drave, nažalost, nije uspjelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od najružnijih slučajeva bio je kad smo jednu osobu pokušali izvući na mađarsku obalu jer nam je bila bliža. Preminuo nam je pet-šest metara od obale, nije se utopio, ali nismo imali snage vratiti se, pa smo izišli na mađarsku obalu da se odmorimo, s namjerom da se onda vratimo na našu stranu. Mađarska policija, međutim, vratila je preminulu osobu, a nas je odvezla u zatvor u Pečuh kako bi uzela neke podatke jer smo povrijedili državnu granicu", kazao je Rastija za Glas Slavonije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo