'romantična prevara' / Državljaninu BiH se javila vojnikinja i zatražila pomoć. Nakon što se odazvao, shvatio da je prevaren za 18.000 kuna!

Image
Foto: Shutterstock

Iz policije su upozorili građane da su takve prevare vrlo česte, te podsjetili da ne šalju nikome novac ili osobne podatke

20.9.2022.
12:39
Shutterstock
VOYO logo

Jedan je 60-godišnji državljanin BiH, koji inače živi na području Hrvatske, postao još jedna u nizu žrtava internetske prevare nakon što ga je kontaktirala jedna vojnikinja i zamolila za pomoć.

Naime, nesretni je 60-godišnjak tijekom svibnja ove godine putem jedne od društvenih mreža ostvario virtualni kontakt sa ženskom osobom koja mu se predstavila kao vojnikinja iz Amerike. Ljubazno mu je objasnila da je trenutno u mirovnoj misiji te ga zamolila da na njegovu adresu pošalje paket koji je pod diplomatskom zaštitom, a u kojem se nalazi novac i zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećeni je na to pristao i poslao joj svoje osobne podatke, a uskoro je putem elektroničke pošte dobio obavijest da će mu paket biti dostavljen na adresu nakon uplate 5 000 eura za carinjenje. Pošto nije imao toliko novaca, zamolio je može li uplatiti polovicu traženog iznosa na što je dobio potvrdan odgovor. Međutim, nakon što je uplatio novac i potom bio obaviješten da će po uplati preostalog iznosa dobiti paket, oštećeni je shvatio da je prevaren te je događaj prijavio policiji.

Image
nasjela na društvenim mrežama /

Povjerovala prevarantu s interneta da joj šalje paket i uplatila nekoliko desetaka tisuća kuna

Image
nasjela na društvenim mrežama /

Povjerovala prevarantu s interneta da joj šalje paket i uplatila nekoliko desetaka tisuća kuna

"Pozivamo građane na oprez pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist te se služe raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i slično. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise", upozorili su iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Zapamtite, ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!", dodaje policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo