'KUD BI DOŠLI DA SE SVI PRITVARAJU' / Državno odvjetništvo u Karlovcu ogradilo se od izjave o obiteljskim nasilnicima

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici', izjavila je općinska državna odvjetnica

1.9.2022.
14:38
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u nadzoru rada gospićkog Općinskog državnog odvjetništva nad 36-godišnjakom, prije no što je pokušao dva ubojstva, nije utvrdilo nezakonitosti, no vidi propuste, a ograđuje se od izjave tamošnje državne odvjetnice o nasilnicima.

ŽDO neprimjerenom ocjenjuje "navodno izrečenu izjavu općinske državne odvjetnice 'kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici' koja ni na koji način ne odražava stavove državnog odvjetništva", navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenutu izjavu, 23. kolovoza, dala je općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović nakon što je muškarac (36) u Gospiću pokušao ubiti suprugu i njenog prijatelja, a tjedan prije pušten je na slobodu nakon uhićenja zbog prijetnji supruzi.

Image
nepravilno postupanje /

Otkrivena su tri propusta u postupanju u slučaju napadača iz Gospića. Obaviješteno gospićko državno odvjetništvo

Image
nepravilno postupanje /

Otkrivena su tri propusta u postupanju u slučaju napadača iz Gospića. Obaviješteno gospićko državno odvjetništvo

"Provedenim nadzorom nad radom i postupanjem u predmetima ODO u Gospiću nisu utvrđene nezakonitosti s obzirom na to da iz pribavljenih podataka u spisu proizlazi kako osumnjičenik u vrijeme ispitivanja, 19. kolovoza 2022. nije bio pravomoćno osuđena osoba za kaznena djela niti prekršaje s elementima nasilja, niti postoji nepravomoćna presuda protiv njega, odnosno nije ni nepravomoćno ni pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik", precizira ŽDO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe, međutim, kako provedeni nadzor u odnosu na događaj od 15. svibnja 2022., povodom kojeg je podignuta optužnica za prijavljeno kazneno djelo prijetnje ukazuje da je bilo potrebno zatražiti i provođenje izvida zbog sumnje i na kazneno djelo povrede djetetovih prava ili prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Nadalje, u tom je predmetu, po zaprimanju rješenja optužnog vijeća Općinskog suda u Gospiću od 15. srpnja 2022., kojim je ukinuta mjera opreza zabrane približavanja supruzi i mjera udaljenja iz doma, trebalo uložiti žalbu protiv toga rješenja, bez obzira na to što je žrtva (supruga) predala na sud podnesak da povlači kaznenu prijavu i predložila sudu da se postupak protiv okrivljenika obustavi jer je i dalje bila na snazi mjera zabrane približavanja 21-godišnjem oštećeniku, navodi ŽDO u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom predmetu, kada je 36-godišnjak 17. kolovoza supruzi protupravno oduzeo slobodu i prijetio, nadzorom je utvrđeno da je odluka o puštanju na slobodu osumnjičenika bila zakonita, uz izrečene mjeru zabrane približavanja žrtvi i udaljenje iz doma. Međutim zbog tog djela i činjenice da je protiv okrivljenika potvrđena ranija optužnica za prijetnje supruzi, "bilo je opravdano i osnovano" sucu istrage uputiti prijedlog za određivanje istražnog zatvora".

Također, umjesto otvaranja istraživanja, trebalo je donijeti rješenje o provođenju istrage i ispitati žrtve i svjedoke, stoji u priopćenju.
ŽDO protiv istog osumnjičenika vodi postupanje za pokušaj jednog ubojstva u pokušaju i jednog teškog ubojstva u pokušaju (22. kolovoza), zbog čega mu je određen istražni zatvor, te je odlučeno da će od ODO-a u Gospiću preuzeti u rad i događaj od 17. kolovoza, radi vođenja jedinstvenog postupka o dva povezana događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo