namještale poslovne knjige / Dvije žene s Murtera izvukle više od 1,6 milijuna kuna iz tvrtke: Prodavale motore i brodove bez računa

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija

Jedna od njih je u više navrata podizala novac s računa trgovačkog društva u ukupnom iznosu od 1.058.600, koje nije opravdala

21.7.2022.
11:42
Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga policija je osumnjičila 44-godišnjakinju i 54-godišnjakinju, rukovoditeljicu trgovačkog društva iz Murtera te odgovornu osobu. 

Utvrđeno je kako su od lipnja 2016. do prosinca 2019. godine dogovorile kupoprodaju dva motocikla za 75 tisuća kuna, ali račune nisu prikazali u poslovnim knjigama već su novac primile u gotovini i to za vrijeme kad je račun tvrtke bio u blokadi. Zatim su dogovorile kupoprodaju tri plovila za koja su novac također primili u gotovini dok je dio kupoprodajne cijene za plovila zatvoren sklapanjem ugovora o cesiji i ugovorima o kompenzacijama u vrijeme kada je trgovačko društvo bilo nesposobno za plaćanje i kada je poslovni račun društva u blokadi. Time su stekle protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 541.802 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je i kako je jedna od njih tijekom 2017. i 2018.g. u više navrata podizala novac s računa trgovačkog društva u ukupnom iznosu od 1.058.600 kuna za koje nije predočila dokumentaciju temeljem koje bi opravdala da su novčana sredstva zaista korištena za financijsko poslovanje trgovačkog društva niti je te transakcije evidentirala u poslovnim knjigama. 

'Pored navedenog je utvrđeno da osumnjičena u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva nije vodila trgovačke i poslovne knjige koje je prema odredbama općeg poreznog zakona bila dužna voditi niti je čuvala poslovnu dokumentaciju iako je društvo obavljalo gospodarsku djelatnost i ostvarivalo prihode koje je bila dužna evidentirati u poslovnim knjigama društva, a na koji način je onemogućila uvid u iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda društva čime je počinila kazneno djelo povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Ukupna materijalna šteta počinjenim kaznenim djelima prema trgovačkom društvu iznosi 1.675.402 kune', priopćili su iz šibenske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo