u splitu / Dvojac optužen da je utajom poreza oštetio državni proračun za deset milijuna kuna

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Neistinito su evidentirali ulazne račune dobavljača više trgovačkih društava, iako su bili svjesni da navedene isporuke nisu obavljene...

23.9.2022.
15:10
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Splitsko općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 33-godišnjaka i 45-godišnjaka, zbog sumnje da su kao članovi uprave tvrtke u stečaju koja se bavi građevinarstvom utajom poreza oštetili državni proračun za oko deset milijuna kuna.

Iz tog tužiteljstva u petak su objavili kako prvookrivljenog 33-godišnjaka sumnjiče da je od početka svibnja do kraja prosinca 2019. te od početka siječnja do srpnja 2020. u Splitu privređivao na način da proračunu uskrati plaćanje znatnih iznosa za porezne obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslovnim knjigama tvrtke neistinito je evidentirao ulazne račune dobavljača više trgovačkih društava u milijunskim iznosima, iako je bio svjestan da navedene isporuke između tih poslovnih subjekata nikada nisu obavljene niti su između njih ikada obavljena plaćanja.

Image
ISTRAGA USKOK-A /

Podignuta optužnica protiv deveteročlane skupine zbog utaje 6,2 milijuna kuna poreza

Image
ISTRAGA USKOK-A /

Podignuta optužnica protiv deveteročlane skupine zbog utaje 6,2 milijuna kuna poreza

Optužen je da je na taj način u prijavama PDV-a neosnovano iskoristio pretporez u iznosu ​većem ​od ​pet milijuna kuna, u protuvrijednosti ​većoj ​od 686​ tisuća​ eura, te pretporez u iznosu ​većem ​od ​pet milijuna kuna, protuvrijednosti ​većoj od​ 775​ tisuća eura, čime je oštetio proračun za navedene iznose​, stoji u optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugookrivljenog 44-godišnjaka tereti se da je od srpnja do kraja prosinca 2020. u poslovnim knjigama tvrtke neistinito evidentirao ulazne račune dobavljača više trgovačkih društava u milijunskom iznosu, kao i da je na osnovu neistinitih podataka u prijavama PDV-a neosnovano iskoristio pretporez u iznosu ​većem ​od ​pet milijuna kuna, odnosno više od 775​ tisuća eura.

U optužnici se navodi kako je 33-godišnjak od početka svibnja 2019. do srpnja 2020. godine, a 44- godišnjak od srpnja do kraja prosinca 2020., nisu vodili dnevnik, glavnu knjigu, knjigu ulaznih i knjigu izlaznih računa te pomoćne evidencije koje su dužni voditi, te su na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo