EKSKLUZIVNO ZA RTL DANAS / Ubojica s Ilice vozio 195 na sat kad je ubio dvije žene! 'Takve aute bogati voze da se pokažu'

Bijesna jurilica koju je Marin Kamenički vozio ide 250 na sat. A cijena mu je navodno viša od 800.000 kuna

25.1.2020.
19:02
VOYO logo

Godinu i pol nakon stravične prometne nesreće u Ilici kada je 20-godišnji Marin Kamenički obijesnom vožnjom usmrtio dvije osobe, a tri ozlijedio, napokon je završeno prometno vještačenje i optužnica samo što nije podignuta.

Ekskluzivno vam otkrivamo tajnu crne kutije koja je krila ključni podatak za optužnicu, brzinu kojom je s 500 konja teškim Mercedesom dojurio Kamenički i koliko je ona velika bila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to jedna od strašnijih nesreća posljednjih godina. Marin Kamenički (20) te je večeri, utvrdilo se vještačenjem, doletio s nevjerojatnih 195 kilometara na sat, prešao na suprotni trak i izazvao sudar još tri automobila. Laura Stelio (23) i Nadica Hoflinger (64) smrtno su stradale.

"Ako je to točno, onda bi to ustvari potvrdilo procjenu tužitelja da se radi o djelu s neizravnom namjerom, a ne iz nehaja", smatra Rafel Krešić, odvjetnik oštećene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještačenje se radilo na prometnom fakultetu. Najveći misterij bila je, navodno, takozvana crna kutija koja očitava razne podatke iz automobila nekoliko sekundi prije nesreće, koju prvo nitko nije mogao otvoriti, pa je sve ovisilo o njemačkom proizvođaču. Upravo takva crna kutija pomaže sudskim vještacima u razrješenju misterioznih nesreća gdje nema puno tragova. Cijena iščitavanja tih podataka, kaže sudski vještak za promet Goran Husinec, kreće se inače oko 10.000 eura.

"Ona bilježi rad motora i rad mjenjača, vidimo pod kojim okretajima je motor radio, vidimo u kojoj brzini je bilo vozilo. I vidimo sve ostale parametre, znači položaj gasa i tako dalje. Znači, pomoću tih parametra, lako izračunavamo ostale brzine", kazao je Husinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ove nesreće Marin Kamenički bio je malo više od mjesec dana u istražnom zatvoru. U godini i pol dana, koliko već traje istraga, istraživalo se mnogo toga. Između ostaloga, i je li na ovu obijesnu vožnju bilo nekoliko drugih faktora. Spominjalo se čak i da se tu noć odigravala utrka.

"Istraga je išla jednim dijelom i u smjeru tih navoda o utrkivanju, nije u konačnici utvrđeno da se to dogodilo, ali da, istraživalo se", dodatno pojašnjava Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijesna jurilica koju je Kamenički vozio ide 250 na sat. A cijena mu je navodno viša od 800.000 kuna.

"To je jednostavno luksuzno i prestižno vozilo, namijenjeno bogatim ljudima, namijenjeno da se bogati ljudi malo pokazuju. To vozilo baš nema puno smisla da se vozi po normalnim prometnicama", navodi Husinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će ova priča završiti, odlučit će sud. No, prije toga čeka se tužiteljstvo i optužnica.

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Inače, Policijski službenici su, od primjene Izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u nadzoru prometa zatekli i jedan dio ponavljača teških prekršaja, odnosno recidivista:

-  od 1. kolovoza do 31. prosinca 2019. godine za najtežeprekršaje, za koje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, sankcionirano je 4.196 počinitelja, koji su počinili 4.430 takvih prekršaja,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-  najviše je prekršaja utvrđeno zbog vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg – 1.671 prekršaj; upravljanje vozilom prije stjecanja prava – 1.383; upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja – 685; odbijanje podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina – 344 prekršaja,

-  od 4.196 počinitelja, njih 1.412 je uhićeno,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-  nadležnim sudovima za 3.357 počinjena prekršaja predložena je novčana kazna, dok je za njih 1.073 predložena kazna zatvora,

-  za 704 počinitelja na sudu su potvrđene novčane kazne, za njih 413 nisu potvrđene, dok se u preostalim slučajevima još vode sudski postupci, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-  maksimalna potvrđena novčana kazna je u iznosu od 30.500,00 kuna,

-  za 305 počinitelja su potvrđene kazne zatvora, za 324 nisu, dok se u preostalim slučajevima također vode sudski postupci,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-  maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 120 dana sudovi su određivali u slučajevima gdje su počinitelji: upravljali vozilima pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg; upravljali vozilom prije stjecanja prava; upravljali vozilom za vrijeme dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja.

Više o detaljima svih ovih saznanja pogledajte u javljanju uživo reporterke Ivane Ivande Rožić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo