ne može im nitko ništa? / FOTO Teror nad stanovnicima Novog Jelkovca. Petardama izazvali tri požara: 'Ne možeš mi ništa! Ja sam maloljetan'

Image
Foto: RTL.hr

'Unosio mi se u lice ne bi li isprovocirao da ga lupim i govorio: 'Udari me. Ići ćeš u zatvor. Nitko mi ne može ništa jer sam maloljetan"

13.12.2021.
12:22
RTL.hr
VOYO logo

Stanovnici Novog Jelkovca u zagrebačkim Sesvetama već nekoliko godina muku muče s terorom koji nad njima provodi grupa maloljetnika u dobi od 10 do 13 godina.

Među posljednjim, u nizu incidenata, se dogodio 3. prosinca kada su po naselju bacali petarde. S obzirom da im nije dovoljno "ispucavati" na ulici ili parkovima, petarde su bacali ljudima po balkonima pa su tako izvazvali požar. O slučaju su tada na svojim službenim starnicama izvijestili i iz Policijske uprave zagrebačke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer, 3. prosinca oko 17.30 sati u Sesvetama u Ulici Ivana Brkanovića, na balkonu stana u stambene zgrade na I. katu vlasništvo 46-godišnjakinje, na za sada neutvrđen način izbio je požar kojom prilikom je opožarena fasada te je nagorio prozor.  Požar je ugašen uz pomoć susjeda. Ozlijeđenih osoba nije bilo."

Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

Idućeg dana, nakon provedenog očevida, objavljena je i nadopuna informacije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavljenim očevidom je utvrđeno da je požar izbio najvjerojatnije zbog odbačenog pirotehničkog sredstva tzv. bumbar te je pritom došlo do zapaljenja i djelomičnog izgaranja plastičnih posuda, oštećenja rolete prozora te začađenja fasade.

Materijalna šteta nije utvrđena, a cijeni se manjom."

Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

Pukom srećom izbjegnuta tragedija

"Suprug je bio vani kada je primijetio vatru na balkonu do našega. Brzo je došao gore i s našeg balkona prešao na njihov kako bi ugasio plamen. Ja sam zvonila susjedi koja nije odmah primijetila da gori jer je bila na drugoj strani stana, a i rolete su bile spuštene. Srećom da smo brzo primijetili i brzo reagirali pa smo uspjeli ugasiti i izbjeći veću štetu i tragediju", ispričala je za RTL.hr A.N. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti dan, također pirotehničkim sredstvom je još jednoj stanovnici naselja gorio balkon. Zapalio se otirač, ali je odmah primijetila i ugasila vatru. Međutim, već sljedeći dan, opet zbog istog uzroka, požar je izbio na balkonu naše sugovornice koja je dan ranije sa svojim suprugom priskočila u pomoć susjedima. 

"Policija je napravila zapisnik i rekli su nam da ćemo se naplatiti od osiguranja s obzirom da je stan osiguran", ispričala nam je i dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, gotovo svi znamo što se događa i tko to radi, ali je riječ o maloljetnicima za koje se tvrdi da im se zakonom ne može ništa. Neka mi plaćamo kredite za stanove, oni će nam uništavati imovinu i nikome ništa. Nedavno su nam i auto oštetili."

Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

'Okršaj s vođom'

Njezinu priču je potvrdila i S.R. koja je također na svojoj terasi pronašla petarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srećom da nije bio požar jer je terasa dosta velika i padale su na pločice. Taj vikend nisam bila kod kuće i bojim se i pomisliti što bih zatekla kod kuće da se slučajno nešto zapalilo. Znamo mi tko su ta djeca, ako ih tako uopće mogu nazvati, ali nitko ne reagira. Osim bacanja pirotehnike po balkonima i ljudima te ostaloj djeci pod noge, omiljena im je zanimacija gađati kamenjem ili blatom prozore stanova ili to isto ubacivati preko ljeta kroz otvorena balkonska vrata ili prozore", ispričala nam je S.R. koja je imala "okršaj" prije nekoliko mjeseci s "vođom" maloljetnih delikvenata.

"Kada su mi početkom godine gađali prozore snijegom, točnije 'ledenjačama', stala sam na prozor i raširila ruke u stilu da što to rade. Mislila sam da su se zaigrali pa će shvatiti što su napravili i otići. Međutim, oni su se počeli smijati i opalili još jače. Dok sam izašla van već su pobjegli. Nakon par tjedana sam srela tog malog i pitala ga zašto je to radio na što mi je odgovorio: 'Jesam, pa šta? Šta mi možeš.' Unosio mi se u lice ne bi li isprovocirao da ga lupim i govorio: ''Ajde, 'ajde', udari me. Ići ćeš u zatvor. Ne smiješ mi ništa jer sam ja maloljetan. Nitko mi ne može ništa jer sam maloljetan.' Tada sam dreknula na njega i rekla mu da me neće on učiti zakonima. Slagala sam i da znam policiju u Sesvetama i da ću ja zvati policiju, a s obzirom da ih poznajem da će ga još namlatiti tako da nikome neće ni smjeti reći što se dogodilo. Tad je počeo bježati koliko ga noge nose, a ja sam se pravila da zovem policiju na mobiteu. Eto, to sam naprivila i priznajem. A sad očekujem da će meni policija, ako ovo vide, zakucati na vrata jer sam 'prestrašila anđeleka' koji terorizira i uništava sve živo i to samo zato jer je maloljetan", priznala je S.R.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamenjem i blatom po autima i stanovima, istukli dječake...

"Meni su kamenjem gađali auto. S balkona sam ih pitao što to rade i rekao da prestanu. Nisu poslušali. Kad sam se spustio dolje, nastala je bježanija", ispričao je N.P.

Njegov auto, nažalost nije jedini. Brojni stanovnici se žale da im gađaju aute dok su u vožnji kamenjem ili blatom, ali meta su i ZET-ovi autobusi. Jednoj su ženi tijekom ljeta bacili kamen u dnevni boravak kroz otvorena vrata balkona. Incident je mogao završiti kobno s obzirom da je tada beba puzala u dnevnom boravku. Drugi su se "usudili" nakon krečenja ostaviti otvorene prozore ne bi li se boja osušila, a dočekale su ih hrpe blata po zidovima bacane izvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

"Njih jedno petorica-šestorica su po cijele noći vani i remete javni red i mir. Ljudi zovu policiju, oni dođu, rastjeraju ih, odu i oni se vrate. Pa koji to zakon odobrava djetetu od 10,11 ili 12 godina da bude vani u jedan ili dva sata poslije ponoći? Policija nam samo kaže da oni nisu tu da love djecu", ogorčeni su stanovnici Novog Jelkovca.

I dok su takvo ponašanje pojedinci isprva tumačili dječjom igrom i nepodopštinama, ti incidenti su postali sve učestaliji i opasniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci sugovarnika su poznati redakciji, ali nitko nije želio u javnost izaći punim imenom i prezimenom jer se plaše odmazde nekoliko "klinaca" koji će im još više uništiti imovinu ili, što je još gore, napasti im djecu na putu do ili iz škole.

A bilo je i toga. A. Ž. nam je ispričala da su napali i pretukli njezina dva sina i njihova dva prijatelja koji su im došli u goste iz drugog kvarta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A očito se s pravom plaše jer nitko ništa ne poduzima, a sami će odgovarati ako "uzmu stvar u svoje ruke".

"Dok se ne dogodi najgore, nitko neće poduzeti ništa. A tada će biti kasno", ogorčeni su susjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslali smo upit Policijskoj upravi zagrebačkoj no do objave ovog teksta nije stigao odgovor. Kada ga dobijemo, objavit ćemo ga u cijelosti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo