RTL DOSJE / Gdje je Matej? Već 10 dana traje potraga za Splićaninom: Donosimo 10 misterija koji zbunjuju javnost, ali i policiju

Kako dani prolaze sve je više onih koji javno ukazuju na propuste i nelogičnosti vezane za njegov nestanak. Nešto tu ne štima- zaključak je mnogih kriminalista

9.1.2022.
20:00
VOYO logo

"Molim sve građane Srbije koji nešto znaju, anonimno ili već na bilo koji način da dostave informacije. Svaka informacija koja se dostavi da pomogne ja im se u ime svoje obitelji duboko zahvaljujem i neka im Bog bude nagrada", kazao je Nenad Periš, otac Mateja Periša.

Ove potresene riječi uplakanog oca digle su regiju na noge. Bilo je to trećeg dana od nestanka njegova sina Mateja Periša kojem se trag gubi u noći 31 prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa šestoricom prijatelja iz Splita tog je dana stigao je u Beograd na doček Nove godine. Nakon večere zabavu su nastavili u klubu "Gotik" uz obalu Save tamo je posljednji put viđen.

Image
OTOVORIO ZANIMLJIVA PITANJA /

Otac nestale i kasnije ubijene Tijane o slučaju Mateja: U Srbiji svake godine nestane i 1500 ljudi, a ne nađu ih i 200

Image
OTOVORIO ZANIMLJIVA PITANJA /

Otac nestale i kasnije ubijene Tijane o slučaju Mateja: U Srbiji svake godine nestane i 1500 ljudi, a ne nađu ih i 200

Njegovi prijatelji izjavili su da su primijetili da ga nema oko 2 sata i 30 minuta. Kada su izlazili iz kluba njegova jakna još uvijek je bila u garderobi. Kada se sutradan nije pojavio ni u unajmljenom apartmanu, pokrenuli su potragu preko društvenih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Od prvog dana sva potraga bila je usmjerena na rijeku. "Šta je ovdje moguće da je problem bio rub koji je kao optička varka noću plus rijeka. Pretpostavka kažem je da je pao. Postoji mogućnost, vi ne vidite s ove strane, tu su metalne talpe", objasnio je Vladica Zdravković, kapetan riječne plovidbe.

Četvrtog dana od nestanka u kasnim večernjim satima u javnost izlaze snimke nadzornih kamera. Tri iz kojih se vidi Matej Periš kako trči ulicama Beograda i jedna koja nije s nadzorne kamere nego snimljena telefonom i kroz kojoj se ne razaznaje ni tko je u rijeci ni kad je snimka nastala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puštena je istog dana u isto vrijeme sa snimkama policije. To je prvi misterij ovog slučaja. "To je najmisterioznija snimka koja se do sada pojavila. Policija vjerojatno može taj snimak detaljno razluči i to će napraviti", tvrdi Božidar Spasić, stručnjak za sigurnost.

Drugi misterij je također vezan uz snimke nadzornih kamera. Kako je moguće da iste večeri, u isto gluho doba noći, istom ulicom, usred zime trče različite osobe i svi bez zimske jakne. Prema policiji je to sve samo splet okolnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino što mogu reći je da naša policija i naši nadležni organi zaista rade sve. Već oni imaju neku skicu onoga što se dogodilo", kazao je predsjednik Vučić.

Snimke s kamera zabilježile su još jednu nelogičnost. Matejevi prijatelji rekli su da ga nema od 2 sata i 30 minuta. Na kamerama je snimljen puno ranije. To je misterij broj tri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sljedeća enigma vezana je za snimke. Na jednoj se vidi kako netko silazi prema rijeci. No, zašto se snimka nakon toga prekida? Što se odgađa u nastavku? Je li nekom cilj usmjeriti potragu na rijeku? 

"Ja se ispričava, ali tako moram kao stručnjak govoriti, ali unosi strah u nas da se ipak dogodilo ono što mi ne bismo željeli, najgore", rekao je Spasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanska policija nikakve informacije ne dijeli s medijima. No, zašto je onda pustila informaciju da su mladići konzumirali drogu. Žele li se time diskreditirati nestali Matej i njegovi prijatelji?

Pitanje droga misterij je broj pet. Najpoznatiji hrvatski stručnjak za to područje kaže da mu ne izgleda da je Matej imao maniju proganjanja koje znaju izazvati neke droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obično je čovjek ako je svjestan ugroze sakriva da postane nevidljiv ili bježi pod zaštitom noći da ga nitko ne vidi. On je, međutim, išao ne prevelikom brzinom, tražio je taxistu, ovaj mu nije otvorio vrata. Koje su droge koje mogu napraviti neki panični strah i blokirati čovjeka da se gotovo pogubi, da bezglavo traži neko rješenje? To može napraviti svaka halucinogena droga. One nisu u modi i rijetko se koriste na mjestima zabave osobito pred Novu godinu", objašnjava psihijatar Slavko Sakoman.

Misterij broj šest je vrijeme prijave nestanka. "Dosta čudno zašto je toliki protok vremena. Koliko sam ja uspio izračunat to je nekih 15 tak sati od kako je mladić nestao pa dok su oni prijavili policiji", tvrdi kriminalist Branko Lazarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je prvih dana pretraživala isključivo Savu, ali ne i kopno. Zašto su potražni psi uključeni tek dan nakon što je u našoj emisiji stručnjak Ribić ukazao na to kao i na činjenicu da se u istrazi ne koriste sve mogućnosti. 

"Oni su se bazirali na rijeku, ali teoretski postoji uvijek šansa. Možda uopće nije skočio u rijeku. Možda je skočio pa je isplivo. Možda se nalazi, osoba koja se traži, na obali, možda se nalazi u nekom napuštenom objektu", kazao je Alenko Ribić, umirovljeni pripadnik Specijalne policije.

Cijelo to vrijeme Matejev otac ne gubi nadu. "Ja bih iz Beograda volio otić sa svojim sinom", rekao je Nenad Periš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz danas u dan pojavljuje se sve više, kuloarskih priča jer službenih informacija nema, da je u klubu došlo do nasilja. Spominju se Zadrani, nenaručene, a isporučene boce pića.

"Isključujem svaku mogućnost da je došlo do nasilja u klubu. Nisu bili u sukobu ni s kim, ništa se tu nije dešavalo", potvrdio je Aleksandar Vulin, ministar unutarnjih poslova Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je li bilo nasilja ili sukoba nemoguće je bilo pregledati na snimkama kamera kluba jer ih unutra nema. Kako je moguće da klub nije pod videonadzorom? To je misterij broj sedam.

Osmi misterij je mobitel nestalog mladića. Prvi dan je objavljeno da je pronađen. Ima li policija Matejev telefon, zna li barem na kojoj se zadnjoj baznoj stanici prijavio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mobitel kad ga vi isključite ili kad nestane baterije, kad se isključuje sam on pošalje mobilnoj mreži podatak da se isključio. Međutim, ukoliko bi upao u vodu ili bio nenadano uništen iz bilo kojeg razloga tad bi jednostavno nestao s mreže", kaže Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije.

Važno bi bilo i doznati s kim je i kada zadnje pričao Matej Periš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mobilni operatori raspolažu podacima o tome kome je upućen poziv. Dakle, preko obične mreže ili SMS poruka. Kome su upućene whatsapp poruke ili poruke preko nekih drugih kanala komuniciranja, takve podatke nije moguće utvrditi bez da se pronađe uređaj", tvrdi Lubura.

Misteriozno je i kako nema novih snimaka s nadzornih kamera kojima je pokriven cijeli grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najvećih enigmi je zašto su Matejevi prijatelji zašutjeli nakon poligrafskog ispitivanja na policiji. Ne javljaju se, ne daju informacije pa čak ne pokušavaju razjasniti brojne nedoumice. Skrivaju li nešto ili ne smiju li govoriti? 

Deset dana, deset pitanja. Odgovora i dalje nema. Put ka nestanku Mateja Periša popločan je enigmama. Samo je jedno sigurno: "Ja se nadam i ostajem tu", rekao je Matejev otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo