odvjetnik podnio žalbu / Grupno silovanje maloljetnice kod Zadra: Osumnjičeni se žalili na mjere opreze

Image
Foto: PIXSELL

Potvrdio je tu informaciju Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru

17.10.2019.
14:26
PIXSELL
VOYO logo

Neki osumnjičeni za silovanje maloljetnice kod Zadra žalili su se na sigurnosne mjere koje su im određene, a među kojima je i zabranu približavanja žrtvi. Potvrdio je to Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

''Uložili su žalbu na izrečene mjere. Imaju pravo žalbe tri radna dana od primitka rješenja, a to ovisi o tome kad je kome od njih rješenje uručeno. Sud  mora pričekati da prođe rok žalbe da vidimo hoće li se žaliti i ostali'', kazao je Visković za 24sata, no nije znao koliko se osumnjičenika već žalilo, a koliko ih tek ima uložiti žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i mogućnost da se te mjere prihvate, odnosno da se žalba ne ulaže, ali žalbeni rok svejedno mora proći.  

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica apelira na suzdržanost u objavama i komentarima o slučaju u Zadru

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je u četvrtak javnost, novinare i pojedince da se suzdrže od iznošenja pojedinosti o bilo kojem djetetu uključenom u slučaj grupnog silovanja maloljetnice u Zadru te da uklone i ne dijele takve objave kako ne bi dalje nanosili štetu djeci.

"U trenutku kad su pod utjecajem vijesti o brutalnom nasilju nad djevojčicom iz okolice Zadra, snažnih emocionalnih reakcija javnosti, ali i sve izraženijeg nepovjerenja građana u institucije, u javnost izašle fotografije mladića osumnjičenih za počinjenje tog zastrašujućeg djela, vrijeme je da se iskreno zapitamo koliko smo spremni doista štititi dječja i ljudska prava", stoji u priopćenju pravobraniteljice Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica upozorava da se objavom informacija na društvenim mrežama o identitetu djece i mladih ljudi u vezi sa slučajem seksualnog nasilja te o njihovim obiteljskim prilikama i ranijem životu, žrtvu i dalje ugrožava, a svi prozvani izloženi su velikoj opasnosti od odmazde.

"To nije čin solidarnosti sa žrtvom već njezino novo izlaganje pritiscima i povećanje njezine ranjivosti. Javnost ne smije "uzimati pravdu u svoje ruke" i sama kažnjavati pretpostavljene "krivce"", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da, osim što produbljuju patnju žrtava, takvi postupci također negativno utječu na tijek sudskog postupka te da je tim objavama i neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama i portalima počinjena golema šteta, a postoji i ozbiljna opasnost od pozivanja na "linč" svih osumnjičenika.

Nanosi se dalekosežna šteta i drugim žrtvama

"Ističem da se ovim postupkom nanosi mnogo šira i dalekosežnija šteta i drugim žrtvama seksualnog nasilja, koje još prikupljaju hrabrost kako bi prijavile što im se dogodilo, a opasnost od ovakvog javnog izlaganja dodatno će ih obeshrabriti", upozorava Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prirodno je da smo zgroženi mogućnošću da su maloljetnici i jedva punoljetne osobe počinili više iznimno teških kaznenih djela nasilja nad djevojčicom, međutim, u takvim se situacijama moramo zapitati jesmo li, kao odrasle osobe i kao stručnjaci u javnim i državnim institucijama, učinili dovoljno da takvo ponašanje spriječimo, da ohrabrimo žrtve mučenja da to prijave nadležnim službama, da žrtvu u potpunosti zaštitimo nakon prijavljivanja i pružimo joj nužnu psihosocijalnu pomoć", naglašava pravobraniteljica.

Svako kazneno djelo na štetu djeteta, dodaje, upućuje na to da smo kao društvo i socijalna zajednica zakazali, a odgovornost društva je tim veća ako su i počinitelji djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvala je sve građane na odgovorno ponašanje, na suzdržanost u objavama i komentarima na društvenim mrežama i na zaštitu dobrobiti djece; medije da pomognu smirivanju nastalih napetosti, a sve nadležne institucije da žurnim i stručnim djelovanjem pokažu svoju opredijeljenost za punu zaštitu prava djece.

Na suzdržanost od daljnjeg širenja podataka o identitetu osoba za koje postoji sumnja u počinjenje kaznenog djela silovanja pozvale su i udruga i komora socijalnih radnika, koje upozoravaju da širenje podataka o identitetu maloljetnih počinitelja i žrtve predstavlja kršenje zakonskih propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo ne vidi razloge da se slučaj silovane djevojke makne sa suda u Zadru

Zahtjev udruga koje su u ponedjeljak zatražile da se slučaj višestrukog grupnog silovanja petnaestogodišnje djevojčice sa zadarskog Županijskog suda prebaci na neki drugi sud u Hrvatskoj ostat će, kako sada stvari stoje, neuslišen, piše u četvrtak Jutarnji list.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru neće tražiti delegaciju sa županijskog suda u Zadru na neki drugi sud jer za to ne nalazi razloge odgovorio je Jutarnjem zamjenik ŽDO Zadar, ujedno i glasnogovornik toga tijela Duško Berović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je ŽDO Zadar pravosudno tijelo koje u ovom slučaju ima mogućnost od Vrhovnog suda zatražiti izuzeće Županijskog suda u Zadru i delegaciju slučaja nekom drugom županijskom sudu u Hrvatskoj. Izuzeće suda i delegaciju predmeta na neki drugi sud istog ranga, stranka u postupku može zatražiti kad postoji osnovana sumnja da neki sud nije kadar provesti nepristran postupak.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo