TEŠKO IM UĆI U TRAG / Hakeri pokazali da ni velika INA nije otporna na njihove napade: 'Cilj im je naštetiti poslovanju'

Koliko je situacija opasna još je rano reći, no najviše pati imidž koji se obično dugo stvara

17.2.2020.
19:03
VOYO logo

INA grupa je od petka 14. veljače pod kibernetičkim napadom. Zbog napada hakera došlo je do brojnih poteškoća u radu informatičkih sistema što su dobro osjetili djelatnici, ali i potrošači. No, iz naftne kompanije poručuju da je  provedba plaćanja sigurna, a koliko je ovakva vrsta napada opasna istražio je RTL Danas.

Tri dana u Ini deseci stručnjaka bore se s kibernetičkim napadom. Dio napadnutog sustava je izoliran. Otežana je primjerice poslovna komunikacija -  dogovaranje sastanaka. Ali i komunikacija s medijima, koja ne funkcionira ovih dana putem službenog maila već Gmaila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okupili smo sve naše najbolje stručnjake koji rade na tome jednako tako smo angažirali i vanjskezaposlenike koji su u tome stručni tako da u ovom trenutku ne možemo reći koliko to trajati, ali se nadamo da ćemo to što prije riješiti", ističe Goran Pavlović, operativni direktor Ine.

Utjecaj napada vidi se i na benzinskim postajama. Neslužbeno doznajemo kako se ne mogu automatski fiskalizirati računi. No, opasnost oko sigurnosti podataka za kupce tijekom plaćanja gotovinom, bankovnim karticama ili karticama Ine, kažu, nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavanje bonova za mobitel, plaćanje komunalnih računa i elektronskih vinjeta ni danas nije bilo moguće na prodajnim mjestima benzinskih postaja.

"Najčešće iza hakerskih napada stoje grupe informatičkih kriminalaca koji sustavno i stručno djeluju. Stručnjaci kažu, teško im je ući u trag. To su napadi koji su smišljeni da ne osposobe bitne funkcije firme iz raznih razloga - da im naštete poslovanju ili da ih ucjenjuju ili jer je platila konkurencija ili ih mrze, to je širok pojam", kaže stručnjak za informacijsku sigurnost Lucijan Carić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je situacija opasna još je rano reći, no najviše pati imidž koji se obično dugo stvara.

"Obično najveća šteta je reputacijska zato što financijske štete, imate u krajnjoj liniji osiguranja koja ih pokrivaju, možete se osigurati od šteta zbog informatičkog kriminala, ali ne možete se osigurati od loše reputacije", navodi Carić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ine su sve prijavili policiji. Iz Ministarstva unutarnjih poslova kažu kako je kriminalističko istraživanje u tijeku te kako u ovoj fazi nisu u mogućnosti iznositi više detalja. No, stručnjaci za kibernetičkusigurnost intenzivno rade na ovom slučaju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo