skoro 5 mjeseci u rijeci / Hoće li Matejev mobitel dati neke odgovore o kobnoj noći? 'Svi podaci mogu se spasiti, snimke i slike'

Image
Foto: Antonio Ahel/ATA Images/PIXSELL

'Mobilni operateri su vjerojatno već odavno dostavili sve razgovore, poruke i pozive, kao i druge podatke', kazao je Mile Petrović

20.5.2022.
14:24
Antonio Ahel/ATA Images/PIXSELL
VOYO logo

Mobitel koji je pronađen u džepu hlača, kada je u srijedu iz Dunava kod Ade Huje u Beogradu izvučeno tijelo Mateja Periša, moglo bi konačno dati odgovor na pitanje - zašto je mladi Splićanin kobne noći, u majici kratkih rukava, istrčao iz kluba "Gotik" u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do rijeke gdje se potom, kako je utvrđeno obdukcijom, utopio.

Kako objašnjavaju stručnjaci za telekomunikacije, iz pronađenog telefona najvjerojatnije se mogu izvući gotovo svi podaci, iako je telefon gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji mogu biti fotografije i snimke iz kobne noći, piše Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga za Splićaninom, kojem se 31. prosinca 2021. tijekom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena poslije pet i pol mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje.

Obdukcija je razriješila misterij o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje - zašto je uopće te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GORAN VESIĆ /

Zamjenik gradonačelnika se oprostio: 'Tužan je Beograd. Matej, tvoj divni otac održao je svima lekciju'

Image
GORAN VESIĆ /

Zamjenik gradonačelnika se oprostio: 'Tužan je Beograd. Matej, tvoj divni otac održao je svima lekciju'

'Kartica može da se spasi i s nje mogu da se izvuku podaci'

Prema riječima sudskog vještaka Branislava Blagojevića, ono što je za početak najbitnije jest u kakvom je stanju telefon koji je pronađen zajedno s tijelom, te ima li nekih mehaničkih oštećenja na istom.

"U 99 posto slučajeva u kojima sam ja radio s takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica se može spasiti i poslije toliko vremena, i s nje MUP može očitati podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi", kazao je Blagojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je o samim karticama riječ, sudski vještak Mile Petrović objašnjava da se njihovim ispitivanjem bave određene institucije, te da sama procedura traje oko tri mjeseca.

"Kartica se može očistiti od blata, vode, svega. Sama procedura traje oko mjesec dana, međutim, sudeći prema pritiscima medija i cjelokupne zainteresirane javnosti, vjerojatno će u slučaju Mateja to trajati i kraće", objašnjava Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za samu istragu pronađenog Matejevog telefona bitne su i bazne stanice koje prate kretanje korisnika pametnih mobilnih telefona, pa će i one biti uzete u obzir prilikom rasvjetljavanja ovog slučaja.

"Podaci s bazne stanice su jako precizni, s njima nema greške. U Beogradu imamo nekoliko tisuća baznih stanica, tako da, gdje god da se nalazite, bit ćete locirani, a to nema veze s tim jeste li ste naš ili strani državljanin. Ove bazne stanice registriraju oko 60 parametara, najbitniji su oni koji se bave prometom, dok su u slučaju Mateja vjerojatno provjereni i svi ostali", govori Blagojević, dok Petrović smatra da će i sama fizička oštećenja koja su u trenutku pronalaska bila prisutna na telefonu dosta toga reći o slučaju i smrti Splićanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mobilni operateri imaju snimljene razgovore, pozive, poruke…

I dok je sadašnji pronalazak mobitela ogromna stvar kada je daljnja istraga smrti Mateja Periša u pitanju, veliku ulogu igraju i sami mobilni operateri koji su obvezni čuvati podatke s telefona korisnika u vremenskom periodu od tri godine.

"Mobilni operateri imaju puno više za reći u ovakvim slučajevima, i njihove usluge mogu biti od vitalnog značenja. Oni su ti koji imaju podatke o pozivima, porukama, imaju snimljene razgovore za protekle 3 godine", govori Perović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je prije nekoliko mjeseci saopćio da su s baznih stanica prikupljeni podaci o kretanju Periša kobne noći, i posljednji signal njegovog telefona uhvaćen je baš kod Velikog ratnog ostrva, što je i u početku istrage njegovog nestanka, ukazivalo na to da je Splićanin završio u vodi. Stručnjaci za telekomunikacije kažu i da je gotovo sigurno da je MUP od operatera nabavio i sve poruke i pozive koje je Periš primio i poslao kritične noći. Ovi podaci, međutim, do danas nisu predstavljeni javnosti.

"Mobilni operateri su vjerojatno već odavno dostavili sve te razgovore, poruke i pozive, kao i druge podatke. Moje mišljenje je da se o njima i dalje ne govori u javnosti kako ne bi došlo do ometanja istrage, dok moramo imati u vidu i to da se radi o hrvatskom državljaninu, i da je u istragu uključen i Interpol. U drugačijim okolnostima, situacija bi svakako bila transparentnija, dok je ovako sve jako nejasno", navodi Blagojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Epilog slučaja nikad bliži'

Još jedno sredstvo koje bi moglo da pomogne samoj istrazi jeste i "Advanced Mobile Location" sistem koji naša država i dalje nema, a koji također ima mogućnost prisluškivanja pametnih telefona. Ipak, sudeći prema riječima Blagojevića, nije sasvim točno da takav sistem ne postoji u Srbiji.

"Kada je riječ o sredstvu "Advanced Mobile Location" za koju se smatra da ga Srbija nema, a koje može prisluškivati pametne telefone, to nije točno. Imaju je određene službe, i to ne državne, već privatne, ali one ne moraju svoje podatke koje imaju podijeliti s državom, nisu u obavezi, zapravo. Mi sada ne znamo da li je tužilaštvo možda došlo do istih. To je za sada isto pod znakom pitanja", kaže Blagojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagojević ističe i kako je pored telefona, velika i olakšavajuća okolnost svakako i pronađeno tijelo, te da će istraga sada ići mnogo bržim tokom, te da ćemo uskoro možda čuti i detaljnije objašnjenje što se točno dogodilo Mateju Perišu kobnog dana.

"Mislim da se čekalo da se pronađe tijelo, pa će se sada, kada je to i urađeno, konačno policija objaviti epilog. Mislim da je sasvim realno da razrješenje cijelog ovog slučaja oko Mateja Periša dobijemo u što skorijem periodu", zaključio je sudski vještak Branislav Blagojević, piše Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo