borba s požarima / Hrvatska gori, a građani su neoprezni! Policija prijavila dvije žene zbog spaljivanja suhe trave i otpada

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Nepromišljenim radnjama građani mogu u opasnost dovesti tuđi život ili imovinu...

9.8.2022.
13:51
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Proteklih dana pa i danas medijske stupce pune vijesti o velikim požarima. U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na lani, u Hrvatskoj je zabilježeno 46 posto više požara na otvorenome prostoru, a za 70 posto povećan je broj požara raslinja.

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u 2021. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima dok je u ovoj 25 poginulih, uključujući i vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja.

Image
ozlijeđenih nema /

Na Zrću evakuirano nekoliko tisuća ljudi, vatrogasni zapovjednik: 'Ne sumnjam da je uzrok u ljudskom faktoru'

Image
ozlijeđenih nema /

Na Zrću evakuirano nekoliko tisuća ljudi, vatrogasni zapovjednik: 'Ne sumnjam da je uzrok u ljudskom faktoru'

Visoke temperature i nepažnja mogu izazvati veliku katastrofu, stoga treba biti posebno oprezan. Primjerice u ponedjeljak, 8. kolovoza oko 13:30 sati u Pleternici, 58-godišnjakinja je u svom voćnjaku zapalila suhu travu i lišće...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nije poduzela sve mjere da se požar ne proširi, pa je protiv nje podignut optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU požeško-slavonska.

Istoga dana, ali malo kasnije, u mjestu Viškovci, na otvorenom je prostoru izgorjela suha trava i nisko raslinje. Još uvijek nije utvrđen uzrok tog požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Požeško-slavonskoj županiji, s paljenjem nije bila oprezna ni 56-godišnjakinja u Dardi. Spaljivala je suhu travu i bio-otpad, pa i protiv nje slijedi Prekršajni nalog nadležnom Općinskom sudu.

Također nije poduzela mjere zaštite od širenja požara, pa se vatra proširila na imanje 72-godišnjaka. Nagorjela mu je drvna građa, a požar su, srećom, ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Darda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija tim putem upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima obrate posebnu pozornost - jer bi mogli izazvati velike požare.

Posebno oprezan, također, treba biti i s mogućom pojavom izbijanja otvorene vatre u vlastitoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu. Policija apelira da se takva saznanja odmah dojave policiji - na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazuju kako ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu u opasnost dovesti tuđi život ili imovinu, a za ta djela se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom - šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

"Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati i tragične posljedice", stoji u priopćenju PU osječko-baranjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz Hrvatske vatrogasne zajednice pozvali su građane na odgovorno ponašanje jer je i dalje vrlo visok indeks opasnosti od izbijanja požara. Prema izvješću HVZ-a, vatrogasci u priobalju imaju pune ruke posla… Brojne su požare ugasili, a mnogi su još aktivni.

U mjestu Heraki vatrogasci branili kuće

Požar u Istri, na području Poreča, koji je planuo iza ponoći, lokaliziran je u 4:15 te ugašen u 5:30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gašenje požara je bilo vrlo zahtjevno zbog teško pristupačnog terena i bilo je nemoguće gasiti vatrogasnim vozilima. U jednom trenutku je vjetar promijenio smjer te su vatrogasne snage u mjestu Heraki branile kuće", rekao je zapovjednik JVP Poreča Denis Matošević.

U gašenju je sudjelovalo 26 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Poreč, DVD Plamen Višnjan, DVD Castrum Sv. Lovreč i Vitis Vižinada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar koji se 6. kolovoza sa područja Tulove Grede-Lovinac proširio na područje Zadarske županije i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana i noći na 9. kolovoza na dežurstvu su bila DVD-a Jasenice i Obrovac.

Požar na Dugom otoku pod nadzorom gasitelja, na Ugljanu još plamti

Požar otvorenog prostora na Dugom Otoku, koji je jučer planuo na brdu Zaglav, pod nadzorom je gasitelja, a u tijeku je sanacija požarišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri kanadera, Air tractor te ukupno 32 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, SIVP Dugi Otok i DVD Sali.

Zadarski vatrogasci primili su i dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Ugljanu, Kali koji je i sada aktivan. Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415, te vatrogasci iz SIVP Kukljica, DVD-a Kali, Tkon i Preko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gori i u Podinarju

ŽVOC Šibenik u ponedjeljak je primio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače, u Podinarju.

Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara u jutarnjim satima upućena su dva Air tractora, a na terenu su JVP Knin, DVD Knin i Kijevo sa 15 vatrogasaca i 6 vozila. Radi vremenskih uvjeta sa požarišta su povučeni Air Tractori, a upućena su dva kanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar je aktivan, a vatrogasne snage se zbog nepristupačnosti terena probijaju pješke.

Slično je i na Biokovu, na području iznad Brela gdje je požar izbio u ponedjeljak predvečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatraženo je angažiranje helikoptera za prijevoz vatrogasaca no zbog bure je desantiranje onemogućeno. Jučer smo imali jako puno požara zbog grmljavinskog nevremena", rekao je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Ivica Kovačević.

Dodao je i kako je su na području Muća zbog četiri udara groma istovremeno na svim mjestima izbili požari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Muću, Dicmu i na Braču požari ugašeni

Na požaru otvorenog prostora na području Muća, za koji je ŽVOC Split dobio dojavu u 14,23 sati bila je zahvaćena trava, makija na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Air tractor te ukupno 18 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Sinj i DVD Muć. Požar je ugašen.

Na intervenciji gašenja požara na području Dicma, Kruštva, sudjelovao je protupožarni helikopter te ukupno 18 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Sinj i DVD-a Sinj, Dugopolje, Trilj i Sveti Jakov-Dicmo. Požar je lokaliziran u 18,15 sati, a tijekom noći DVD Sveti Jakov Dicmo sa četiri vatrogasca i jednim vozilom radilo je sanaciju požarišta. Požarom je bila zahvaćena trava, makija na površini od 40 ha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar otvorenog prostora na području Brača ugašen je u 20,33 sati. Požarom je bila zahvaćena gusta borova šuma na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni helikopter koji je prevozio spremnik sa vodom (krušku) te ukupno 9 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD Supetar.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo