Pokrenut postupak / Hrvatskim vojnicima rekli da ih vode u zatvor pa ih na brdu kod Gline strijeljali

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Za isto kazneno djelo na sisačkom Županijskom sudu već je suđeno Radi Miljeviću

4.12.2018.
15:15
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Trojicu bivših pripadnika Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine sisačko-moslovačka policija kazneno je prijavila za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da su 20. rujna 1991., kako bi se osvetili zbog pogibije trojice pripadnika te paravojne srpske postrojbe, na brdu kod Gline strijeljali četvoricu zarobljenih hrvatskih vojnika.

Načelnik PU sisačko-moslovačke Luka Pešun izjavio je u utorak na konferenciji za novinare kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je tada 43-godišnjak, kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina ovlašten postupati prema zarobljenicima i zapovijedati Vojnoj policiji, pod izlikom da ih vodi u zatvor u Knin iz Kazneno-popravnog doma u Glini izveo četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili su to tada 37-godišnji Borislav Litrić, 46-godišnji Janko Kaurić, 57-godišnji Ante Žužić i 62-godišnji Milan Litrić. Prema unaprijed dogovorenom planu, a radi osvete zbog pogibije trojice pripadnika TO Glina, umjesto u Knin odveo ih je na brdo Pogledić u Glini.

Kršeći pravila međunarodnog prava, zapovjedio je dvojici pripadnika Vojne policije TO Glina, tada starih 33 i 37 godina, te drugim za sada nepoznatim pripadnicima te paravojne postrojbe da likvidiraju dovedene ratne zarobljenike, što su i učinili hicima iz vatrenog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela ubijenih ratnih zarobljenika ekshumirana su 1996. godine iz masovne grobnice na brdu Pogledić.

 Trojica osumnjičenih, danas u dobi od 70, 64 i 60 godina, nedostupni su tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za isto kazneno djelo na sisačkom Županijskom sudu već je suđeno Radi Miljeviću, koji je bio uhićen 9. ožujka 2006. godine prilikom dolaska u Glinu. Miljević je više od četiri godine proveo u istražnom zatvoru, ali nakon osuđujuće presude i ponovljenog postupka Vrhovni sud ga je oslobodio krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo