NA ŠKOLSKOM IGRALIŠTU / Igra koja je pošla po zlu ili nasilje? Dječak završio s teškim ozljedama, istražuje pokušaj zataškavanja…

Slučaj dječaka iz Karlovca koji je s teškim ozljedama završio u bolnici, ponovno je ukazao na probleme u sustavu

10.5.2022.
7:45
VOYO logo

Sa školskog igrališta u karlovačku je bolnicu prošlog tjedna dovezen petaš s teškim ozljedama.

Dvanaestogodišnji je dječak u bolnicu stigao s potresom mozga i razderotinama. Trenutno je na kućnoj njezi, osjeća se bolje, srećom, i oporavlja se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji optužuju školu da je pokušala prikriti nasilje jer su im najprije rekli da je riječ o nesretnom slučaju, a ne sukobu dvojice dječaka. Iz Grada - osnivača škole - tvrde - sve je po protokolu, no priznaju - propusta ima.

Image
SIGURAN GRAD /

Ulično nasilje u RH: Potraga istražuje što žene dožive u šetnji gradom i kako pomaže aplikacija Safecity

Image
SIGURAN GRAD /

Ulično nasilje u RH: Potraga istražuje što žene dožive u šetnji gradom i kako pomaže aplikacija Safecity

"Iz cijele te situacije osjećamo da nije bilo dosta razumijevanja prema roditeljima i da je škola, poštivajući sve procedure, možda mogla odraditi i bolje i brže", rekla je Draženka Sila Ljuben, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko još nije prijavljen policiji, ali istraga je počela dan nakon nemilog događaja.

"Policija je u petak, 6. svibnja zaprimila saznanja i od roditelja i od odgojno-obrazovne ustanove da je na igralištu te ustanove ozlijeđeno dijete", rekla je Andrea Lenard, glasnogovornica Policijske uprave karlovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga još traje, a rezultate čeka i Ministarstvo obrazovanja.

"Naša inspekcija će onda otići u školu. Mi imamo naravno i timove koji će, ako bude potrebno, pružiti psihološku pomoć. Ali, ne mogu vam, naravno, reći kako je do te povrede došlo jer bi to bilo nagađanje", kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je slučaj ponovno ukazao na bolne točke sustava. Uz to što puno nasilja prolazi ispod radara, iz godine u godinu porast je 10 posto. Prošle su godine pravobraniteljici prijavljena 3 slučaja vršnjačkog nasilja u vrtiću i čak 40 u školama.

Što se dogodilo karlovačkom petašu, pravobraniteljica će istražiti. No, kod pitanja je li sukob ili nasilje, kaže - znakovite su dvije stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo izuzetno teško ozljedu žrtve, odnosno dječaka za kojeg se nadam da će biti za kojeg se nadam da će biti uspješno izliječena, odnosno u kratkom roku da će se dječak oporaviti. A s druge strane imamo pritužbe roditelja na neprofesionalno postupanje škole, odnosno ustanove u kojoj se nasilje dogodilo", rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

A upravo škola ima najveću odgovornost u prevenciji nasilja. Pa ako se ustanovi da je ova karlovačka doista sve pokušala zataškati, bit će posljedica. No, pravobraniteljica naglašava da je u ovom problemu spriječiti, a ne liječiti vršnjačko nasilje - najbolji put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo