neprimjeren sadržaj / Incident pred crkvom u Splitu: Policija ispituje pet osoba zbog transparenta na Sirobuji

Image
Foto: Dalmatinski portal

Na transparentu je pisalo "Uz don Jozu do groba" i "Novinari crvi"

13.4.2020.
16:48
Dalmatinski portal
VOYO logo

Splitska policija u ponedjeljak provodi kriminalističko istraživanje nad pet osoba koje su sinoć nakon incidenta pred crkvom na Sirobuji i napada na novinarke, na platou ispred crkve istaknule transparent potpore tamošnjem župniku na kojem je bio neprimjereni sadržaj.

Novinarka Dalmatinskog portala i snimateljica N1 napadnute su u nedjelju ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji u kojoj je unatoč zabrani zbog epidemije, i na Uskrs, kao i na Cvjetnicu, župnik don Jozo Delaš služio misu u otvorenoj crkvi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati nakon incidenta i napada na predstavnike medija 20-ak osoba je oko 18.30 sati stiglo pred crkvu, razvilo transparent na kojem je pisalo "Uz don Jozu do groba" i "Novinari crvi", te su podigli šal na kojem je pisalo "Za dom spremni" i zapjevali "Zovi, samo zovi". Upalili su i bengalku, a na snimci, objavljenoj na portalima, u sredini među uglavnom maskiranim muškarcima, bio je i župnik Delaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Iz splitske policije kažu kako utvrđuju tko je odgovoran za isticanje neprimjerenih poruka. Najavili su da će za sve osobe za koje utvrdi da nisu poštovale odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i da su sudjelovale u ovome, izvijestiti Državni inspektorat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs nešto prije 10 sati, kada je usprkos zabranama Stožera civilne zaštite zbog epidemije, održana misa. Kada su novinari pokušali ući u crkvu, netko je novinarku Dalmatinskog portala udario po ruci nanijevši joj lakšu ozljedu i razbivši joj mobitel. Kasnije je drugi mladić iz vozila šakom udario po kameri snimateljice N1 televizije. Novinarke su to prijavile policiji koja je nakon dolaska pred crkvu privela dvije osobe. 

Splitska policija u ponedjeljak je završila kriminalističku obradu te je kazneno prijavila muškarce od 53, 23 i 21 godinu za kaznena djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, kao i za oštećenje tuđe stvari, dok je 70 godišnjeg svećenika dok Jozu Delaša prekršajno prijavila zbog narušavanja javnog reda i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je svećenik prekršajno prijavljen i na Cvjetnicu kada je također služio misu i kada je verbalno pred crkvom napao policajca u civilu kojemu je isto, kao jučer i novinarima, uputio neprimjerene riječi. Misu je Delaš održao i danas, na Uskrsni ponedjeljak, ali ispred crkve.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se u nedjelju od ponašanja, izjava i stavova svećenika Delaša koji je jučer usprkos zabrani zbog epidemije, održao uskrsnu misu u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji tijekom koje su napadnute dvije žene - novinarka i snimateljica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo