priopćenje / Inicijativa upozorila na policijsko nasilje prema djeci: 'Tuku ih i upiru im pištolj u glavu'

Image
Foto: Thinkstockphotos

Inicijativa Dobrodošli! upozorava javnost, nadležne institucije i odgovorne osobe o nedopustivom i nasilnom postupanju policije prema djeci bez pratnje

26.5.2017.
14:21
Thinkstockphotos
VOYO logo

Inicijativa Dobrodošli! upozorava javnost, nadležne institucije i odgovorne osobe o nedopustivom i nasilnom postupanju policije prema najranjivijoj skupini izbjeglica - djeci bez pratnje

Naime, petorica dječaka koja su boravila u jednom od domova za odgoj djece i mladeži, pokušali su u dva navrata pobjeći iz Hrvatske, koristeći usluge krijumčara ljudima, a oba puta ih je policija uhvatila i fizički napadala. Prema iskazima dječaka, iza kojih stoje djelatnici Doma, policija je prilikom prvog susreta, odnosno 13. svibnja oko 7 sati ujutro, dječake izvukla iz automobila te ih šamarala i udarala po tijelu. Slična situacija dogodila još jednom, 21. svibnja oko 23 sata, kada je policija pronašla dječake u blizini graničnog prijelaza te ih je odvela u postaju, gdje su ih djelatnici policije šamarali, udarali po tijelu i upirali im pištolj u glavu i prijetili im tražeći informacije o krijumčarima i iznosu novca koju su im platili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje na koje su organizacije civilnog društva i do sada upozoravale, sada se proširuje i na djecu, a saznanjem o ovakvom postupanju policije, raste i svjesnost da je svaki novi dan iznimno opasan za osobe u pokretu u Republici Hrvatskoj, a posebice za ranjive skupine poput djece bez pratnje. Upravo ta djeca, bježe iz zemalja gdje im se upire pištoljom u glavu, a s time se ponovno susreću u zemlji koja bi za njih trebala biti sigurna. Djelatnici Doma već danima pokušavaju riješiti situaciju ne bi li zaštitili djecu, no događa se upravo suprotno - policijski službenici ih zastrašuju, optužuju i prijete. Stoga smo upozorili Ravnateljstvo policije kao nadležnu instituciju i pozvali ih da sankcioniraju ovakva postupanja i zaštite djecu od nasilja i prijetnji kojima su izloženi. 

Važno je upozoriti kako je nasilje nedopustivo ne samo iz moralnih razloga, već da je i zakonom zabranjeno, a da djeca imaju i posebna zakonom zajamčena prava, te da u tome djeca izbjeglice bez pratnje nisu iznimka. Primarna odgovornost upravo za tu djecu i za njihovu fizičku sigurnost je na državama primitka, što je u ovom slučaju Republika Hrvatska. Pri tome je osnovno načelo u svakoj aktivnosti koja se odnosi na skrb i zaštitu djece “najbolji interes djeteta”, a poštivanje tog načela zajamčeno je Konvencijom o pravima djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje mora prestati, a Hrvatska mora početi štiti ne samo djecu, već i sve one koji se u njoj nađu u tražeći sigurnost. Povjerenje u institucije koje bi trebali štititi izbjeglice ovakvim postupcima svakim danom sve je više poljuljano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo