PROVEDEN NADZOR / Inspekcija utvrdila propuste u karlovačkoj školi: Nisu zvali policiju niti su odveli pretučenog učenika u bolnicu

Image

Nalaz inspekcije bit će dokaz u postupku koje provodi Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu

9.6.2022.
10:29
VOYO logo

U Osnovnoj školi Grabik u Karlovcu prosvjetna inspekcija je utvrdila dva propusta u slučaju ozljeđivanja učenika petog razreda koje se dogodilo 5. svibnja na školskom igralištu, javlja Jutarnji list.

U nadzoru koji je provela prosvjetna inspektorica Vesna Štraus navodi se da po prijavi roditelja ozlijeđenog djeteta škola nije pravodobno reagirala prema njima i institucijama, odnosno da je pokušala zataškati slučaj, ustanovila je da je škola prekršila Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola je, kako se navodi u nadzoru, prekršila odredbu u kojoj se navodi kako je "u slučaju sumnje da je došlo do nasilnog postupanja (tjelesnog i emocionalnog, spolne zlouporabe, zlostavljanja i dr.) ravnatelj s nadležnim institucijama i tijelima obvezan pokrenuti postupak radi zaštite prava djeteta (čl. 5. st. 2.), a prekršeni čl. 8. st. 1. tog zakona govori da je školska ustanova u slučajevima povrede prava učenika obvezna izvijestiti nadležna tijela, policiju, ministarstvo, tim školske medicine, centar za socijalnu skrb i druge.

Škola je, navodi se u nadzoru, bila dužna otpratiti učenika do zdravstvene ustanove u kojoj je hospitaliziran, ali to nisu učinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U inspekcijskom izvješću navodi se i da je škola poduzela sve radnje kako bi dijete bilo zbrinuto, no otac tvrdi kako škola jest javila majci da je dijete u bolnici nakon događaja, kazavši da je dječak pao na igralištu, pritom ne navodeći sukob s drugim učenikom.

Iz Ministarstva zdravstva za Jutarnji list su potvrdili da je školi dostavljeno rješenje o provedenom nadzoru te da joj je naloženo što škola treba napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj nalaz, uz druge materijalne dokaze, pa i policijsko istraživanje, bit će dokaz u postupku koje još provodi Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo