DOBILI DVIJE PONUDE POLICIJE / Iranci koji su bili u 'vlaku smrti' neće ostati u Hrvatskoj. Moći će potraživati odštetu i dobiti do 330.000 kuna?

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Migrantima je cilj Engleska, gdje već 10 godina živi Alan, jedan od članova obitelji, koji ih želi prihvatiti

12.9.2022.
17:12
Davor Javorović/Pixsell
VOYO logo

Iranski državljani ozlijeđeni u željezničkoj nesreći kod Novske, njih petero, pušteni su danas iz Opće bolnice Nova Gradiška, potvrdio je za Jutarnji list zamjenik ravnatelja Davorin Slišurić. Oni su se spojili s troje njih koji su nakon nesreće bili zaprimljeni u bolnicu u Slavonskom Brodu, a tamo su otpušteni u subotu.

Iz PU brodsko-posavske su potvrdili da je policija od njih uzela iskaze kao svjedoka nesreće, te više nemaju nikakvih obveza. Kao ilegalni migranti imaju važeće potvrde o napuštanju RH u roku od sedam dana, a taj rok teče od prošloga petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list doznaje da će migranti nastaviti putovanje prema zapadu, cilj im je Engleska, gdje već 10 godina živi Alan, jedan od članova obitelji, koji ih želi prihvatiti.

Image
nesreća kod novske /

Sindikat strojovođa o vlaku smrti: 'Strojovođa je bio naveden da može pregaziti crvene signale'

Image
nesreća kod novske /

Sindikat strojovođa o vlaku smrti: 'Strojovođa je bio naveden da može pregaziti crvene signale'

Alan je za Jutarnji list ispričao kako je najteže ozlijeđena njegova sestra te da im je policija ponudila da ostanu i zatraže azil ili da nastave svoje putovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alan je kazao da je policija ostanak ponudila samo za osam članova koji su bili putnici u vlaku smrti, ne i za drugu grupu od njih desetak članova šire obitelji, koji su zajedno s njima putovali skroz iz Irana, a onda su se razišli prilikom ilegalnog ulaska u Hrvatsku. Radi se o Kurdima iz Irana.

Kupili karte za vlak

Alan je kazao da su tamo prodali kuće i svu imovinu, putovanje do hrvatske granice koštalo ih je dvaput po 15.000 eura te se nakon svega ne žele razdvajati, već nastaviti putovanje zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krijumčari su ih, ispričao je, doveli do Save, tamo su čamcem prešli na hrvatsku obalu, ali ih je ubrzo pucnjima u zrak zaustavila hrvatska policija. Uhićeni su, a potom u petak odmah i pušteni uz rješenja o napuštanju RH u roku sedam dana. Kupili su karte za vlak, sat i pol kasnije dogodila se tragedija.

"Otac mi je ispričao kako je izgledao trenutak nesreće. Kaže da su bili dobro raspoloženi i da su se šalili i onda se odjednom dogodio udar. Nije bilo nikakvog kočenja, ničega što bi dalo naslutiti da će se dogoditi nešto strašno. Samo udar poput bombe. Zvuk je bio toliko snažan da su mojega oca zaboljele uši. Ubrzo su se našli razbacani po okrenutom vagonu. U prvi tren su mislili da će se ugušiti od prašine koja se stvorila unutar vagona. Izašli su kroz jedan od prozora. Vidjeli su čovjeka koji je krvario, htjeli su mu pomoći, ali on nije dozvolio, rekao je samo neka idu", ispričao je Alan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihael Hribar, predsjednik Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus, koja se niz godina bavi pomaganjem građanima po pitanju odšteta, kazao je za Jutarnji list da će stradalnici iz Irana moći potraživati odštetu, isto kao i drugi stradalnici te obitelji preminulih, bez obzira što su u Hrvatskoj boravili ilegalno i bez osobnih dokumeneta.

Naknada štete za tjelesne ozljede se regulira orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda, dodaje, a mi smo zemlja koja ima jednu od najvećih stavki za skrivljenu smrt, te u ovom trenutku iznosi 330.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo