Ima li javnost pravo znati? / Iskusni kriminalist za RTL.hr o uhićeniku koji je pobjegao policiji: 'Ne mogu shvatiti da se dogodio takav šlamperaj. Krivi su!'

Image
Foto: D.D./Boris Ščitar/PIXSELL

Poznat kao veliki stručnjak, ali i sugovornik oštra jezika, bivši šef ekipe za očevide komentirao je slučaj koji je uznemirio Zagrepčane

19.8.2021.
13:40
D.D./Boris Ščitar/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka policija i dalje intenzivno traga za muškarcem koji je napao i ozlijedio policijskog službenika te pobjegao u srijedu oko 15.30 sati na Trnju, na križanju Savske ceste i Vukovarske.

Naime, prava drama se odvijala u širem centru grada, ali policija nije u javnost davala nikakve informacije pravdajući se dobro poznatom rečenicom: 'Postupanje je u tijeku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa se nije znalo osim onoga što su novinari uspjeli doznati od svjedoka na licu mjesta, a to je da je ispred "Zagrepčanke", u kojoj je između ostalog smješteno i Županijsko državno odvjetništvo, iz policijske "marice" pobjegao muškarac sitnije građe, tamne kose, bos i s lisicama na rukama.

Image
napokon priopćenje /

Policija otkrila kako im je pobjegao uhićenik iz 'marice': Policajac ga je pokušao zadržati 'uporabom tjelesne snage'

Image
napokon priopćenje /

Policija otkrila kako im je pobjegao uhićenik iz 'marice': Policajac ga je pokušao zadržati 'uporabom tjelesne snage'

Priopćenje tek dan kasnije, ali...

Policijska uprava zagrebačka je događaj opisala tek sljedeći dan u redovitom dnevnom policijskom izvješću koje glasi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagrebačka policija intenzivno traga za muškarcem koji je napao i ozlijedio policijskog službenika te pobjegao jučer, 18. kolovoza oko 15.30 sati na Trnju, Savska cesta. Naime, prilikom izlaska iz službenog vozila, osumnjičeni 22-godišnjak je fizički napao policijskog službenika Policijske uprave zagrebačke, pri čemu ga je policijski službenik uporabom tjelesne snage pokušao zadržati, međutim osumnjičeni je pobjegao.

Policijskom službeniku liječnička pomoć pružena je u KBC Sestara milosrdnica. Utvrđuju se sve okolnosti navedenog događaja te za osumnjičenim se intenzivno provode mjere traganja uz sve raspoložive policijske snage."

Čak ni iz tog priopćenja javnost ne može doznati o kakvom kriminalcu je riječ. Je li im pobjegao lopov, razbojnik, ubojica, silovatelj... Ako je u stanju napasti policajca i s lisicama pobjeći organima progona, trebaju li građani biti na oprezu? Ima li javnost pravo znati? Je li bilo propusta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva detalja više otkrio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare kada je izjavio:

"Intenzivno se traga za njim. Koliko je meni poznato, radi se o zahtjevu Interpola, ali osoba je prije svega bila kriminalno orijentirana prema imovinskim deliktima. Ja se nadam da će policija to brzo riješiti. Europski uhidbeni nalozi se provode svakodnevno. Samo jučer su četiri osobe zbog toga bile uhićene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pogotovo treba upozoriti javnost na njega'

Da, ali jedna osoba od njih je i pobjegla. Nameće se pitanje je li ministar uopće svjestan da je tom izjavom samo još više prokazao da je definitvno riječ o velikom policijskom propustu s obzirom da se radi o iskusnom i prekaljenom bjeguncu?!

S obzirom da bjegunac još nije uhvaćen i da je "postupanje u tijeku", a da se iz policije ne mogu dobiti nikakve dodatne informacije, na sva pitanja odgovore smo potražili kod iskusnog kriminalista u mirovini i bivšeg šefa ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke Branka Lazarevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se ovako nešto dogodi i to pogotovo na javnom mjestu, onda ipak treba nešto reći javnosti. Nije korektno prema javnosti da to kriju", govori Lazarević.

Poznat kao veliki stručnjak, ali i sugovornik oštra jezika, dodao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu shvatiti da se dogodio takav 'šlamperaj'. Očito je da je riječ o propustu policije. Nije smio pobjeći i točka. Trebalo ga je pravilno vezati lisicama, pratiti s dovoljnim brojem operativaca i poduzeti sve mjere predostrožnosti da ne pobjegne i da ne napadne policajca".

Iskusni kriminalist pojašnjava kako o pratnji takvih uhićenika postoji jasan pravilnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, znalo se da je sklon bijegu čim je za njim raspisana Interpolova tjeralica. U pratnji su trebala biti minimalno dvojica policajaca i to policajaca koji su u formi plus vozač. Ako je jednog uspio udariti, što je radio drugi policajac da vezanog čovjeka nije uspio uloviti? Zar su obojica policajaca istovremeno doživjela infarkt pa ga nisu mogli stići?", pita se Lazarević.

"Ako su mu ruke bile vezane sprijeda, naravno da je mogao ozlijediti policajca. Mogao je, na kraju krajeva, nogom udariti vrata i tako ga ozlijediti. Jedan od policajaca je trebao biti vezan za njega tijekom vožnje. Netko ga je morao držati na oku i ne dopustiti mu da učini potez kojim će sam otvoriti vrata. Sve u svemu, kriminalac ne smije pobjeći i krivi su. Pogotovo treba upozoriti javnost na njega, ako je sklon napasti. Ministar policije će vjerojatno reći da je to sve ok, ali nije ok. Nema izgovora", oštro zaključuje bivši šef ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo