Život na terenu / Ispovijest novinara: 'Bili smo na nišanu. Jedan muškarac se popišao od straha, a drugi ležao krvav'

Image
Foto: Vijesti.hr

Za Vijesti.hr svoja su iskustva ispričali novinari koji su se na terenu više puta izložili životnoj opasnosti

28.4.2019.
11:27
Vijesti.hr
VOYO logo

Puno je opasnih situacija u kojima se novinari nađu tijekom obavljanja svog posla. Opasnosti su posebno izvrgnuti oni koji prate crnu kroniku. I to ne iz sudnica ili redovitih konferencija za novinare u policijskim prostorijama, već oni na terenu.

Svaki teren je neizvjestan i nikad ne znaš tko i što će te ondje dočekati. Stoga smo odlučili prisjetiti se nekoliko najupečatljivijih slučajeva u kojima su se novinari izložili opasnosti i svoju 'glavu stavili na panj'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lordan Prelog je u novinarstvu proveo 9 godina, a za Vijesti.hr se prisjetio niti malo bezopasne situacije kada se zajedno s fotoreporterom Igorom Ivkanecom našao usred talačke krize u mjestu Planina Donja nedaleko od zagrebačkih Sesveta.

Bila je 2003. godina, a Prelog, tada mladi novinar, radio je u crnoj kronici Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo stigli na mjesto događaja ondje je već bila temeljna policija, interventa i Hitna pomoć. Od novinara smo bili prvi. Bila je to trošna drvena kućica pored koje se u blizini nije nalazila niti jedna druga", prisjeća se Lordan Prelog.

Sama činjenica da je toliko policije u okruženju, dala je naslutiti kako se radi o ozbiljnoj i opasnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promatrali smo što se događa, ali nismo isprva mogli dokučiti o čemu je točno riječ. Policajci nam na terenu nisu ništa smjeli reći. Kružili smo oko ‘policijskog obruča’ dok u jednom trenutku nisam ugledao čovjeka kako sjedi u kući pored prozora. Čak se i s te udaljenosti uspjelo vidjeti da je u šoku", prepričava Prelog.

S obzirom da su iz kuće čuli muški glas kako viče ‘da želi razgovarati s novinarima i da nikome drugome neće dopustiti pristup’, Prelog i fotoreporter Ivkanec su pokušali s policajcima ispregovarati da ih puste unutra. Međutim, organi reda nisu za to željeli niti čuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvali su urednika u redakciju radi konzultacija. On im je pojasnio da on kao urednik, ali i redakcija, ne očekuju da se izlažu pogibelji, ali da je odluka isključivo na njima.

No, mladi novinari su bili željni ‘akcije’ i odlučili su da će kakogod ući u kuću za koju su u međuvremenu doznali da se ondje nalaze dva taoca koje na nišanu drži rastrojeni muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dugotrajnih pregovora s policajcima ipak su uspjeli ući u kuću. Policajci su ih također upozorili da ulaze na vlastitu odgovornost.

Kada su ušli u kuću, uslijedio je šok. Tek tada su osvijestili u što su se upustili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo ušli u tu trošnu kuhinju, ugledao sam muškarca kojeg sam još izvana vidio kroz prozor. Bio je prestravljen. Sjedio je kao kip, blijed kao krpa.. I sjedio je u vlastitoj pišalini. Od straha se upišao. Čak nisam siguran je li od silne traume uopće bio svjestan da smo i mi ušli. Onda je uslijedio drugi šok. U kutu te iste prostorije je ležao na podu drugi muškarac. Iz glave mu je liptila krv. Otmičar ga je udario kundakom puške koju je sam izradio i kojom ih je držao na nišanu", govori Lordan Prelog.

Fotograf Ivkanec je sve fotografirao, a rastrojenog muškarca su ‘omekšali’ pričom da su na njegovoj strani i da žele čuti i objaviti ono što im ima za reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, zatočeni muškarci su bili djelatnici HEP-a. Vlasnik kuće nam je ispričao kako su mu dva dana ranije isključili struju nakon čega je on platio dug i o tome obavijestio HEP. Pokazao nam je i plaćene račune. U HEP-u su mu, nakon što su proknjižili uplatu, javili kako će poslati dečke da mu uključe struju. No, problem je bio što se njemu u međuvremenu pokvarilo meso u škrinji, a to je očito bilo jedino što je imao za jest jer se potužio na malu mirovinu koju je primao kao sudionik Domovinskog rata i još k tome bolovao od PTSP-a. Izvadio je hrpu dokumentacije i požalio se na još neke stvari. Mirno smo ga saslušali, a kolega je sve fotografirao", nastavio je bivši novinar i dodao: “Kada smo vidjeli da se malo smirio i da nam vjeruje, pokušali smo ga nagovoriti da pusti ljude. Morali smo biti vrlo oprezni pri nagovaranju jer je svaki tren opet mogao planuti. Nije nas poslušao.”

Preloga i Ivkaneca je pustio iz kuće nakon što je iznio svoju priču, ali dvojicu HEP-ovaca nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drama je trajala još koji sat, a onda je stigao njegov kolega iz rata koji ga je ipak uspio nagovoriti da pusti ljudi, a potom ga je ‘preuzela’ psihijatrica.

Iako policajci nisu bili sretni što su Prelog i Ivkanec ušli u kuću s obzirom da im ondje nisu mogli osigurati adekvatnu zaštitu, njihov ulazak u kuću im je ipak pomogao. Naime, fotograf Ivkanec je u svemu odigrao veliku ulogu jer im je pokazao fotografije na kojima su vidjeli kakvo je stanje sa ‘zarobljenicima’ kao i raspored kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada danas sagledam tu situaciju, pomislim da smo kolega i ja možda malo ishitreno reagirali jer smo postali svjesni situacije tek kada smo ušli unutra. Ali bili smo mladi. Željeli smo pomoći tim ljudima pa čak i čovjeku koji ih je zatočio jer je njemu, unatoč tome što je tada napravio, sustav puno nepravde nanio. Često sam se znao sjetiti čovjeka koji se od straha popišao i zapitati se je li on uopće nakon toga ostao u službi i bio sposoban nastaviti raditi? Mislim da se danas ne bih izlagao takvoj opasnosti", iskren je 45-godišnji Lordan Prelog koji je izašao iz novinarstva, ali novinarstvo nije iz njega.

Trenutno se bavi znanstvenim radom. Bavi se i proučava tematiku ‘fake newsa’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zarazio se novinarstvom za cijeli život", zaključio je Prelog.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo