DAN BEZ MOBITELA U PROMETU / Istraživanje otkrilo zabrinjavajuće ponašanje: Troje od četvero roditelja koristi mobitel u vožnji s djecom

Djeca su svakom roditelju najvažnija na svijetu, no većina ih svakodnevno djecu izlaže opasnosti

21.10.2020.
19:15
VOYO logo

Ako su tata ili mama prošli pješački prijelaz dok je bilo crveno svjetlo na semaforu, mogu i ja - djeca prve navike i ponašanja u prometu usvajaju od roditelja promatrajući što oni čine dok su za volanom, dok prelaze prometnice, voze bicikl ili motocikl. A kad je riječ o roditeljima iz Hrvatske, nisu baš dobar primjer.

Image
Ponašanje u prometu /

Dan bez mobitela u prometu: 'Ako vi razgovarate mobitelom tijekom vožnje to će dijete raditi na biciklu'

Image
Ponašanje u prometu /

Dan bez mobitela u prometu: 'Ako vi razgovarate mobitelom tijekom vožnje to će dijete raditi na biciklu'

''76 posto roditelja koji sa svojom djecom sudjeluju u prometu svjesni su rizika korištenja mobitela u prometu, ali nažalost 73 posto roditelja sa svojom djecom u prometu koristi mobitel'', upozorava Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

A mobitel je četvrti uzrok prometnih nesreća. Prema istraživanju, razine distrakcije također provedenom u okviru ovog projekta, reakcije vozača s mobitelom za volanom su tri puta sporije, čak i kada koriste hands free.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ruku na srce, korištenje mobitela i sigurno upravljanje prometom nemaju ništa zajedničko bez obzira na koji način se mobitel koristi'', upozorava Miron Hunjak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

U istraživanju je sudjelovalo 300 roditelja. 45 posto njih boji se neopreznih vozača koji koriste mobitel u vožnji.

''Isti ti roditelji koji smatraju da je to iznimno opasno kada smo ih pitali u kojim situacijama oni koriste mobitel, 73 posto je odgovorilo da ima situacija u kojima oni koriste mobitel'', kazala je Renata Ivanović, voditeljica projekta 'Dan bez mobitela u prometu'.

Čak 29 posto roditelja koristi mobitel na nogostupu ili dok gura kolica, 28,4 posto dok je na semaforu crveno svjetlo, čak 23,7 posto tijekom same vožnje, a stručnjaci upozoravaju: djeca sve gledaju i kasnije kopiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo