Zloglasni ubojica Srđan Mlađan / Novinar koji je razgovarao s monstrumom za Vijesti.hr: 'Glas mu je bio kao u djeteta. Bio je preplašen'

Image
Foto: Vijesti.hr, arhiva

Serijski ubojica Srđan Mlađan trebao je danas svjedočiti na suđenju drugom ubojici Dariju Šišakoviću

31.1.2019.
10:35
Vijesti.hr, arhiva
VOYO logo

No, suđenje Dariju Šišakoviću (29), na kojem se trostruki ubojica i pljačkaš Srđan Mlađan trebao pojaviti uz najjače mjere osiguranja na Županijskom sudu u Varaždinu, odgođeno je zbog Šišakovićevih zdravstvenih problema.

Šišaković je u ovom slučaju optužen da je u Kaznionici u Lepoglavi više puta utegom u glavu udario Roberta Matanića, osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj slučaj je izazvao veliku medijsku pozornost upravo zbog Srđana Mlađana od kojeg se mnogima ledi krv u žilama. Hladnokrvni ubojica koji je dva ubojstva počinio kada mu je bilo nepunih 17 godina, nakon niza godina provedenih iza rešetaka, prvi put je trebao napustiti zatvorski krug.

Krvavi pohod sisačkog monstruma

2. siječnja 1998. godine, tek nekoliko dana prije 17. rođendana, Mlađan se pojavio pred petrinjskom Osnovnom školom gdje je zatekao 16-godišnju Elizabetu Šubić. Prišao joj je, pitao je što radi i sjeo pored nje. Kratko su razgovarali. Mlađan je potom iz sportske torbe izvadio strojnicu svog oca i pucao u nesretnu gimnazijalku. Jedan metak je ispalio u vrat i drugi u glavu. Vratio se u Sisak kao da se ništa nije dogodilo. Kasnije je kazao kako nije imao nikakav motiv da ubije nesretnu tinejdžericu jer ju je tada prvi put vidio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučio sam na tom mjestu i tog dana nekoga ubiti, meni je bilo svejedno koga. Da nije naišla ona, žrtva bi bio netko drugi", priznao je Mlađan u svibnju 1998. godine u istražnom postupku.

Image

15 zloglasnih: ovo su najnotorniji hrvatski ubojice čiji su zločini zgrozili naciju - a ovo su njihove kazne!

Image

15 zloglasnih: ovo su najnotorniji hrvatski ubojice čiji su zločini zgrozili naciju - a ovo su njihove kazne!

Samo nekoliko dana kasnije, 19. siječnja, na tržnici Caprag pucao je iz kalašnjikova na čuvara tržnice koji se uspio spasiti tako što se bacio na tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađan, očito ustrajan u svom naumu da opet ubije, nije odustajao. Drugo ubojstvo počinio je 7. veljače kada je ubio umirovljenika i svog susjeda Petra Jančića (61) iz Siska. Razlog je bio isti - nesretni se muškarac zatekao u krivo vrijeme na krivom mjestu. Mlađan ga je dočekao pred ulazom u garažu gdje je u njega iz očeve puške ispalio tri hica.

No, dolijao je tek kada je krajem travnja opljačkao Sisačku banku koja se nalazila u neposrednoj blizini njegove kuće. I tada je priznao dva ubojstva koja je počinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vidimo se u paklu'

Zbog dvostrukog ubojstva, pokušaja ubojstva i pljačke, sisački sudac Damir Parcen odredio mu je najvišu moguću kaznu za maloljetnike. Osudio ga je na 10 godina zatvora, a nakon što je izrekao presudu, mladi monstrum mu je poručio: "Vidimo se u paklu!"

U požeškoj kaznionici gdje je izvršavao kaznu i gdje je često dobivao nagradno izlaženje u grad, očito nitko nije primijetio da se u njegovoj glavi 'kuha' novi plan. Tako je planirao sljedeći krvavi pohod koji će ostvariti sljedeći put kada ga, kao uzornog zatvorenika, puste u grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo tijekom jednog takvog nagradnog izlaska, u veljači 2002. godine, Mlađan se nije vratio u zatvor. Unajmio je stan u Zagrebu, nabavio pištolj i opljačkao banku u Zvonimirovoj ulici. Policija mu je bila na tragu, pa je bez oklijevanja ispalio tri metka i ubio policajca Milenka Vranjkovića Kinga koji ga je trebao privesti. Potom je pobjegao i nekoliko stotina metara dalje u stanu na Ravnicama zatočio Boženu Kosović, njezinu kćer Nikolinu i sina Mirka.

Shvatio je da je opkoljen i da ga specijalci drže na nišanu, pa je svoju predaju uvjetovao dolaskom novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za mene je jedini lijek metak u čelo'

"Radio sam večernju smjenu kada mi je došla tajnica i rekla da me treba Srđan Mlađan. Pitala me želim li da ga spoji na što sam, bez oklijevanja, rekao da to učini. Već smo imali dojavu da je talačka situacija u tijeku. Prvo me upitao 'znaš li tko sam ja?'. Odgovorio sam mu da znam. Potom mi je kazao kako je zatočio majku, kćer i sina, na što sam ga upitao jesu li one dobro. Odgovorio je potvrdno", prisjeća se telefonskog razgovora s monstrumom, bivši urednik i novinar Maro Prizmić.

"Bio sam iznenađen tonom i bojom njegovog glasa. Djelovao je nekako dječački i bio je preplašen. Bojao se da ga ne ubiju, pa je tražio da na mjesto događaja dođu novinari. Kazao sam mu kako ću poslati novinare, ali neka obeća da neće nauditi taocima. Objasnio sam mu kako ću morati obavijestiti i glasnogovornicu MUP-a o našem razgovoru čemu se nije protivio", prepričava Prizmić koji je delegirao dvojicu svojih kolega novinara na mjesto događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričao je kako je odmah obavijestio tadašnju glasnogovornicu MUP-a o tome što je komunicirao s Mlađanom, a ona je o svemu obavijestila tadašnjeg zapovjednika specijalaca na terenu i spojila ga s Prizmićem. Komunikacija između policije i Mlađana nastavila se odvijati preko novinara Prizmića. Zapovjednik je novinaru kazao neka Mlađanu kaže da dođe do prozora i kaže što vani vidi kako bi bili sigurni da je baš on i da se baš ondje nalazi. Mlađan je to i učinio.

Prizmić se prisjeća kako su pregovori nakon toga trajali još otprilike četiri sata, a nakon toga, gol do pasa, izašao je iz stana i spektakularno se predao pred kamerama.

"U prvi tren sam bio u šoku jer sam znao s kim razgovaram i što je u stanju učiniti, a onda me ponovno iznenadila njegova boja glasa i ta nesigurnost koja se osjetila", govori Prizmić za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trostruki ubojica je 2. studenoga 2002. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina i tada je poručio: "Za mene je jedini lijek metak u čelo!"

Na slobodi bi se trebao naći 2027.godine na svoj 46. rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo