proširenje istrage / Josipa Rimac dobro je naplaćivala svoje usluge: Vlasnik vjetroparka nagrađivao ju s 40 tisuća kuna mjesečno, platio joj i jedrenje

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Proširena je istraga protiv bivše HDZ-ove državne tajnice Josipe Rimac

27.4.2021.
7:35
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Josipa Rimac je od studenog 2017. do 29. svibnja 2020., uz novčanu nagradu od najmanje 40.000 kuna mjesečno od vlasnika najvećeg vjetroparka u zemlji na lokaciji Krš-Pađene Milenka Bašića (57), koristeći svoj položaj državne tajnice, biše saborske zastupnice i bivše gradonačelnice Knina, kao i društveni utjecaj koji uživa, poduzimala niz radnji radi pogodovanja Bašićevoj tvrtki, pišu 24 sata.

Tako je tijekom pregovora tvrtke s većim brojem banaka oko kreditiranja izgradnje  vjetroparka, s ciljem odobrenja traženih kredita, zatražila od Gabrijele Žalac (42), s kojom je u prijateljskim odnosim, da korištenjem svog položaja ministrice te članice nadzornog odbora HBOR-a, od ostalih članova nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bi neovisno o ispunjavanju uvjeta društvu bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, USKOK sumnja da su Rimčeva i Žalac od predsjednice uprave HBOR-a tražile da Bašićevu trgovačkom društvu odobri kredit od 130.000.000 eura, da smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR prije donesene odluke o odobravanju kredita neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, a što je predsjednica uprave HBOR-a odbila učiniti.

Na traženje Milenka Bašića i Dragana Stipića Rimčeva je učestalo kontaktirala predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) i tražila odobravanje kredita od najmanje 30.000.000 eura Bašićevoj tvrtki neovisno o ispunjavanju uvjeta kao i da banka ne inzistira na dostavi potrebne dokumentacije te da se ublaže sredstva osiguranja te da se maksimalno ubrza procedura realizacije kredita. Nakon što je trgovačko društvo zatražilo odobrenje kredita od HPB-a, Bašić je kao stvarni voditelj poslovanja  tvrtke od predsjednika uprave HPB-a zatražio odobrenje kredita od 50.000.000 eura te mu ponudio da će mu se u tom slučaju odužiti, a što je ovaj odbio učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
afera vjetroelektrane /

Proširena kaznena prijava protiv Josipe Rimac, među osumnjičenima je i bivša ministrica Gabrijela Žalac

Potom, sumnja Uskok, ponovno uskače Josipa Rimac koja je opet  kontaktirala predsjednika uprave HPB-a i tražila ubrzanje procedure isplate novca, dok je Gabrijela Žalac na njeno traženje kontaktirala predsjednicu uprave HBOR-a i tražila da se ubrza puštanje druge tranše kredita.

Bašić je, kako bi nagradio Rimčevu za radnje koje je poduzela, preko drugog trgovačkog društva dogovorio i financirao jedrenje za bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac u kolovozu 2019. u vrijednosti od najmanje 15.174 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je potom kontaktirala, sumnja Uskok, predsjednika Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. Tomislava Plavšića (50) i zatražila da Bašićevoj tvrtki osigura zaključivanje ugovora potrebnih za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu. Plavšić je to i učinio iako je znao da tvrtka ne ispunjava potrebne uvjete. Na traženje Josipe Rimac, a protivno Općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom,  s tvrtkom je zaključio Ugovor o korištenju mreže vjetroelektrane iako kompanija nije dostavila dokaz o vlasništvu odnosno nekom drugom stvarnom pravu na građevini koja se priključuje na mrežu. Na temelju toga je zaključio i Ugovor kojim je omogućio tvrtki da bez ispunjavanja propisanih uvjeta privremeno priključi pogon vjetroelektrane na prijenosnu mrežu.

Od predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića tražila je da  tvrtki, neovisno o ispunjavanju uvjeta, osigura produljenje statusa povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti, na što je Jureković pristao iako je znao da trgovačko društvo ne ispunjava propisane uvjete te je osigurao da tvrtka zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzvrat je od Rimčeve zatražio da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu RH, što je ova obećala učiniti.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem  utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je Rimčeva poticala osmoosumnjičenu Editu Grubišić (63) na zlouporabu položaja i ovlasti.  Od nje je, kao v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme, zatražila da za četiri osobe osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju i zapošljavanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo