ŠIRI SE ISTRAGA / Kako je funkcionirala koruptivna hobotnica na čelu s Josipom Rimac? Među osumnjičenima i suradnici ministara

Istraga oko bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Rimac uvlači sve više i više imena

27.8.2020.
18:55
VOYO logo

Posljednje proširenje istrage protiv bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Rimac obuhvatilo je cijeli niz ljudi - od pomoćnika ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića - Domagoja Validžića, dva državna tajnika iz Ministarstva branitelja, ali i bivše ministrice Gabrijele Žalac te Dubravka Novaka, donedavno prvog čovjeka Policijske akademije. Rimac je jutros zbog svega iz zatvora odvedena u USKOK kako bi iznijela svoju stranu priče.  

Image
proširenje istrage /

Vlada smijenila pomoćnika ministra Ćorića: S Josipom Rimac je i privatno povezan

Image
proširenje istrage /

Vlada smijenila pomoćnika ministra Ćorića: S Josipom Rimac je i privatno povezan

Drugi put u tri mjeseca u USKOK-u, umjesto na slobodi, Rimac je sat i pol vremena tužiteljima iznosila svoju obranu na nove teške optužbe koje su joj stavljene na teret.

"Mi nemamo ništa protiv toga da USKOK radi svoj posao. Ako oni smatraju da trebaju istraživati, neka istragu vrše, ali ne na način da osobu drže cijelo vrijeme u istražnom zatvoru'', kazala je odvjetnica Rimac Lidija Horvat.

Ovaj put Rimac terete da je kod predsjednika uprave Hrvatskog operatora tržišta energije urgirala da se vlasniku projekta vjetroelektrana Bašiću osigura otkup struje po cijeni višoj od ugovorene za što je Rimac prema sumnjama trebala dobiti novčanu nagradu. Ćorićev pomoćnik Domagoj Validžić, koji je u svemu bio angažiran - jutros je zbog svega podnio ostavku, a ministar kaže: ''Gospodin Validžić se ne smatra krivim, međutim unatoč tome ne želi biti teret Ministarstvu gospodarstva i Vladi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje misli li da će istraga dovesti do njega i jesu li ga kontaktiralim odvratio je: ''Ako me kontaktiraju, ja ću pristupiti tome jer to je jedino što kao dužnosnik Vlade mogu učiniti".

Među 18 osumnjičenih navodno su i dva državna tajnika Ministarstva branitelja. Istražuje se i bivša ministrica Gabrijela Žalac koja je od Rimac navodno tražila da joj sredi državni stručni ispit za brata. Za ispite je urgirao navodno i bivši ravnatelj policijske akademije Dubravko Novak koji je za RTL poručio da se nalazi na moru i da ga nitko o ničemu još uvijek nije obavijestio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sve pod istragom od državnih dužnosnika, ne znaju više ni sami ministri.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kaže: "Mi smo zatražili od USKOK-a, odnosno DORH-a informacije o tome, odnosno o osobama koje su uključene o proširenju istrage tako da ćemo sukladno tome poduzeti određene radnje"

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je: ''Naravno da sam razgovarao sa svojim kolegama, naravno da smo bili u kontaktu, nismo bili interesantni, vjerujem svojim suradnicimna, ja na ovo gledam na to kao da institucije rade svoj posao, neka se tako i nastavi".

Na najnovije optužbe Milenko Bašić iz BiH za RTL je poručio: "Optužbe su neosnovane jer mi smo uvijek tražili svoja prava koja nas zakonom pripadaju, a koja su svi drugi investitori ostvarili,a mi nažalost još uvijek tražimo svoja prava".

Rimac se u istražnom zatvoru nalazi već tri mjeseca. No na svakom produljenju, USKOk protiv nje proširi istragu, poveća broj svjedoka i na taj način je zadrži u Remetincu. "Žalosni smo da je to tako, smatramo da to ne bi smjela biti metoda postupanja jednog državnog tijela, i smatramo da se na taj način ne bi smjela vršiti pritisak na jednu osobu, odnosno njezino priznanje", ističe Horvat.

Kako je krenulo, da u slučaju vjetrenjače nisu pukle mjere, tko zna dokle bi cijela ova istraga došla. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s današnje sjednice Vlade samo je poručio: ''Oni za koje bude utvrđeno da su odgovorni će naravno odgovarati. Ako je tu riječ o nekim ljudima koji imaju i neke političke dužnosti mi ćemo i s te strane povlačiti i političke poteze. Ali s obzirom na to da nemamo više informacija od ovoga to je sve što u ovom trenutku na ovu temu mogu kazati''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Rimac napokon iz pritvora? Sve je moguće, ali jako teško

USKOK-u je ostalo ispitati iz prošle istrage još šest svjedoka od ranije, a sada u ovom proširenju još njih više od 20. Obrana tim tempom nije zadovoljna, kažu da to nije normalno da u tri mjeseca koliko je Rimac u pritvoru nisu uspjeli ispitati prvih 40 svjedoka, a zbog čega je i stavljena u istražni zatvor.

Što se tiče prvog čovjeka Policijske akademije iz MUP-a su demantirali da je Novak odstupio s čela Akademije zbog ovog slučaja, a nisu htjeli potvrditi da se on uopće nalai na listi osumnjičenih osoba. Svi svjedoci koji će biti ispitivani, sljedećih dana dolazit će do USKOK-a, a hoće li Rimac na slobodu odlučit će sutra sudac istrage. Sve je moguće, ali jako teško. U svakom slučaju, nju neće voziti na sud, ona će se uključiti videolinkom,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo