presudne sitnice / Kobna jezera i rijeke: Za vikend se utopila čak četiri muškarca. Donosimo savjete što NE SMIJETE raditi

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Jedna od najčešćih grešaka koju mnogi čine ulazak je u vodu nakon što su jeli

4.7.2022.
13:00
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Sezona kupanja tek je krenula, a žrtve utapanja samo se nižu. Ovog vikenda u jezerima i rijekama utopile su se čak četiri osobe. Svi su muškarci u 20-tima i 40-tima.

U nedjelju se na Mrežnici utopio 23-godišnjak, u mjestu Mrežnički Brig na području Duge Rese. Policija je nakon potrage s HGSS-om uspjela pronaći 46-godišnjaka koji je u nedjelju popodne zaronio i nestao u rijeci Kupi na petrinjskom kupalištu, no nažalost, pronađen je mrtav, izvijestila je danas PU sisačko moslavačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovu se u jezeru, tzv. bajeru, u nedjelju popodne utopio 42-godišnjak čije su tijelo pronašli policijski ronioci. Tragedija se dogodila oko 18,30 sati u đakovačkoj Ulici Franje Račkog, a oko 20,40 sati ronioci osječke jedinice specijalne i interventne policije pronašli su tijelo utopljenika. Na tijelu 42-godišnjaka nema tragova nasilne smrti, niti je utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela.

Kupalište Aquacity kod Varaždina bilo je kobno za 25-godišnjaka koji se utopio u subotu. No, on je, kako je utvrđeno policijski očevidom, bio neplivač. Mladić je ušao u jezero na dijelu koji nije namijenjen za kupanje nakon čega je potonuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pomoć su mu priskočila dva prijatelja koji su ga izvukli na obalu, no Hitna pomoć nije ga uspjela reanimirati.

Image
MREŽNICA /

Još jedna smrt na kupalištu. U Dugoj Resi preminuo 23-godišnjak

Image
MREŽNICA /

Još jedna smrt na kupalištu. U Dugoj Resi preminuo 23-godišnjak

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od utapanja godišnje prosječno umire oko 90 osoba. Najopasnija područja su: rijeke, jezera, pa tek onda more, jer kod nas nema velikih promjena plime i oseke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok. Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno, temperatura je u jezeru gore toplija, a dolje hladnija. Velik problem kupačima zna predstavljati i raslinje o koje se zapletu, pa se uspaničare i na kraju utope. Velik je rizik i kupanje u muljevitim šodericama zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti.

Kodeks sigurnosti na vodi

  • Ne plivaj najmanje jedan sat nakon obroka
  • Ne plivaj ako si konzumirao alkohol
  • Ne ulazi vruć u vodu
  • Ne skači u vodu nepoznate dubine
  • Nikad ne plivaj sam
  • Plivaj u blizini spasilaca
  • Poštuj upute i znakove spasilaca
  • Dogodi li ti se nevolja, ostani smiren. Plutaj na leđima i maši jednom rukom za pomoć
  • Ako u vodi uočiš nekog u nevolji, odmah potraži pomoć.

Mnogi se uguše zbog punog želuca

Jedna od najčešćih grešaka koju mnogi čine ulazak je u vodu nakon što su pojeli obrok ili sendvič, pa se mnogi uguše zbog pritiska želuca. Pravilo je da nakon obroka treba pričekati jedan sat te se nikako ne smije ulaziti vruć jer tijelo doživi šok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumiranje alkohola glavni je čimbenik rizika kod utapanja u mladih osoba, ali i odraslih i svakako ga treba izbjegavati. Ako bolujete od nekih kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima. Činite to u prisutnosti drugih kako bi vam uvijek netko mogao pružiti pomoć, ukoliko vam je potrebna.

Ne izlažite se predugo jakom suncu, ne ulazite vrući u hladnu vodu,uvijek treba postepeno ulaziti u vodu kako bi se organizam pripremio bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. Roditelji posebno trebaju djecu držati na oku i brinuti za njihovu sigurnost, što znači da se nikad ne smiju posve opustiti. Djeca se brzo izgube u masi kupača i lako se utope u plićaku. Pogrešno je misliti da se starije dijete može samo brinuti za mlađeg brata ili sestru. Nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, nikad ne treba ulaziti u vodu nepoznate dubine. Zatim, ako se skače, onda je, umjesto na glavu, to bolje činiti  na noge. A najbolje je u položaju ''bomba'' gdje smo skvrčeni. Poželjno je plivati u društvu zbog sigurnosti.

Primijetite li osobu koju je uhvatio grč tijekom plivanja, nemojte joj prilaziti, nego je prvo umirite, dodajte loptu ili neki drugi plutajući objekt da se osjeća sigurnije. Tek onda priđite osobi na dva metra, a ako osoba pluta, najprije je poprskajte vodom da vidite reagira li uopće. U slučaju da sumnjate na ozljedu kralježnice nakon skoka, odmah pozovite Hitnu pomoć i eventualno pomognite osobi da mu se otvore dišni putevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kupanje koristite uređena kupališta koja su pod nadzorom. Ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć, pozovite nadležne službe na broj 112.

Povećanom riziku od utapanja izložene su sljedeće skupine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • mala djeca
  • neplivači
  • osobe muškog spola
  • osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti
  • osobe koje su konzumirale alkohol
  • osobe koje se kupaju u rijekama i jezerima
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo