afera trese slavoniju / Kod Đakova otkrivena ilegalna tvornica za pranje plavog dizela: državu oštetili za milijune kuna

Nevjerojatan biznis u Slavoniji. Pored Đakova je niknula milijunska tvornica, a u njoj su mjesecima krijumčarili i prerađivali dizel goriva pa prodavali obližnjim crpkama

7.10.2016.
19:12
VOYO logo

Kao u nekom krimi filmu, Slavoniju trese afera "Dizel". Tri su osobe još uvijek u bijegu, četiri su uhićene, a protiv još tri osobe i četiri pravne osobe, podnesene su kaznene prijave. 

Jedna od najvećih zajedničkih akcija krim-policije i Carine, razotkrila je plan masovnog krijumčarenja i prerade goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjestu Tomašanci nedaleko Đakova nalazi se sofisticirano postrojenje koje u ovom trenutku čuva policija. U zgradama se nalazi prava mala tvornica u kojoj se prokrijumčareni dizel pretvarao u fino gorivo. 

Zatim se to prerađeno gorivo prodavalo četiri benzinske crpke diljem Slavonije, i to potpuno normalno, tako da krajnji korisnici, odnosno vozači, nisu mogli ništa niti posumnjati. Sada su sve benzinske crpke zapečačene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina je, očigledno, bila dobro organizirana. Samo u moderni pogon uloženi su milijuni.

"Radi se o pranju plavog dizela, koje nanosi izravnu štetu RH, konkretnu materijalnu štetu na osnovu utaje trošarina i PDV-a. Takva jedna kompleksna operacija krijumčarenja i porezne utaje nužno uključuje više fiktivnih isporuka tvrtki koje su osnovane samo i isključivo radi utaje poreza", pojašnjava Mario Demirović, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praćeni su od početka godine do 28. srpnja, a u tom razdoblju su na milijun i pol tisuća litara prisvojili su četiri milijuna i 630.000 kuna nelegalne dobiti, no to je samo dio.

"Mi možemo sada već reći da će taj iznos biti znatno veći. Bit će veći od 10 milijuna kuna", kaže Demirović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači koji su sipali sporni Eurodizel ne bi trebali brinuti jer je gorivo visoke kvalitete.

One koji su još u bijegu osim kaznenog djela krijumčarenja i utaje, čeka i optužnica za kazneno djelo onečišćenja okoliša, jer su iz svoje tvornice u tlo ispuštali otpadne kemikalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo