NESREĆA NA TRENAŽNOM LETU / FOTO Kod Zlarina srušio se helikopter MORH-a! Ministarstvo u 14.30 objavljuje detalje

Image
Foto: PIXSELL

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade, izvijestio je MORH

27.1.2020.
12:20
PIXSELL
VOYO logo

U području otoka Zlarina i Zlaća došlo je do pada helikoptera Kiowe OH-58 D.

"U području otoka Zlarina i Zlaća došlo je do pada helikoptera Kiowe OH-58 D tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljka 27. siječnja 2020. u 10,30 sati", izvijestili su iz MORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nesreći se oglasila i policija.

"Obavještavamo vas da je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 11.06 sati zaprimljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pao u more: Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior!

Image

Pao u more: Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior!

Odmah po dojavi na mjesto događaja su upućena su dva broda Postaje pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o ovom događaju su obavještene i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba,  vatrogasci i sve druge nadležne službe", izvijestila je policija. 

Ministar Krstičević krenuo prema Zemuniku

MORH je najavio da će se povodom pada helikoptera danas u 14,30 sati održat će se konferencija za medije u  vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema Zemuniku su se uputili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević , načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec", izvijestili su iz MORH-a.  

Helikopter oblijeće područje

Brodovi pomorske policije i Lučke kapetanije intenzivno pretražuju područje pada helikoptera Kiowa Warrior između Zablaća i Zlarina. Zablaćani su se okupili na rivi, ali policija je ogradila područje i ne dozvoljava pristup molu gdje se nalazi tim hitne pomoći, javlja Šibenski portal. Jedan helikopter oblijeće područje, a hitna je u fazi pripravnosti. Na mjestu događaja su i vatrogasci i policija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U helikopteru mogu biti dvije osobe

Podsjetimo, u more se srušio vojni helikopter OH-58 Kiowa Warrior, jednomotorni vojni helikopter namijenjen izviđanju i vatrenoj podršci kopnenim snagama.

Proizvodi ga Bell Helicopter i osmišljen je na temelju helikoptera Model 206A Jet Ranger, a koristi ga Ratno zrakoplovstvo SAD-a od 1969. godine. Ratna mornarica SAD-a zatražila je 14. listopada 1960. godine od 25 proizvođača helikoptera prijedloge za laki izvidnički helikopter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bell Helicopter tada je ušao u uži izbor zajedno s 12 proizvođača uključujući Hiller Aircraft i Hughes Tool Co., Aircraft Division. Bell je predložio dizajn D-250, koji će biti dizajniran kao YOH-4. Bell i Hiller predstavljeni su 19. svibnja 1961. kao pobjednici.

U posadi helikoptera može biti jedan ili dva pilota ili jedan pilot i jedan promatrač. Helikopter je dug 9,80 metara, promjer rotora mu je 10,77 metara i težak je 718 kilograma. Za pogon koristi motor Allison T63-A-700 turboshaft od 317 konjska snaga s kojim postiže najveću brzini do 222 kilometra na sat i dolet do 481 kilometar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH je, uz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a, nabavio ukupno 16 helikoptera Kiowa Warrior tijekom 2016. i 2017. godine. Njih i obuku MORH je platio 14,7 milijuna američkih dolara, a SAD 20,1 milijun dolara.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo