jednomjesečni pritvor / Krenuo rodbini u Hrvatsku pa uhićen na Bajakovu zbog ratnog zločina

Image

Sumnjiči se za ratni zločin iz 1993. godine, i to temeljem posebnog izvješća zadarske Policijske uprave

28.6.2018.
8:06
VOYO logo

Protiv 44-godišnjeg muškaraca osumnjičenog da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba počinio ratni zločin nad civilima 1993. u Dobropoljcima, na području Benkovca, podnesena je kaznena prijava, a sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio mu je jednomjesečni pritvor, doznaje se u srijedu od zadarske policije i splitskog ŽDO-a.

Kako se navodi u priopćenju Policijske uprave zadarske, "policijski službenici Odjela ratnih zločina PU zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom kojeg se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sumnjiči ga se da je u veljači 1993. godine u Dobropoljcima, zajedno s više drugih pripadnika neprijateljskih formacija sudjelovao u ubojstvu tada 83-godišnjeg mještanina. Nakon dovršenog istraživanja osumnjičeni 44-godišnjak je, uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, priveden sucu istrage Županijskog suda u Splitu". objavila je PU zadarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju medija, riječ je o 44-godišnjem Dušku Gaćeši, državljaninu Srbije i Hrvatske, s prebivalištem u Zemunu (Srbija). Gaćeša je uhićen na graničnom prijelazu Bajakovo u nedjelju ujutro, kada je iz Srbije krenuo u posjet rodbini u mjesto Dobropoljce na području Benkovca. 

Sumnjiči se za ratni zločin iz 1993. godine, i to temeljem posebnog izvješća zadarske Policijske uprave. Tereti ga se da je kao pripadnik paravojnih postrojbi 'republike srpske krajine' 6. veljače 1993. godine po prethodnom dogovoru s nekoliko pripadnika iste postrojbe, te pripadnikom Službe državne sigurnosti krajine došao ispred obiteljske kuće 83-godišnjeg Ante Ivankovića u selu Dobropoljci. Tamo su ga ubili s više hitaca iz vatrenog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dovršene policijske istrage Gaćeša je, uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, priveden sucu u Županijski sud u Splitu, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor.

"Okrivljenik za ratni zločin je priveden zamjeniku Županijskog državnog odvjetnika (ŽDO) u Splitu, koji je sucu istrage predložio istražni zatvor. Sudac istrage je prihvatio prijedlog ŽDO-a te je uhićenom okrivljeniku odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega", izjavila je Hini glasnogovornica ŽDO u Splitu Rene Laura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je da se 44-godišnjeg okrivljenika tereti za ratni zločin protiv civila, počinjen u veljači 1993., zajedno s nekoliko pripadnika srpskih paravojnih postrojba, kada je došao pred obiteljsku kuću u Dobropoljcima, u zadarskom zaleđu te iz vatrenog oružja pucao na 83-godišnjaka. "Osamdeset trogodišnjak je umro od zadobivenih prostrjelnih rana", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo