Kriminalist za Vijesti.hr / Lopovi u doba koronavirusa: Evo kako se pripremaju, motre situaciju i operiraju

Image
Foto: PIXSELL

Iskusni kriminalist je za Vijesti.hr opisao kako kriminalci funkcioniraju u izrazito kriznim vremenima

1.4.2020.
9:53
PIXSELL
VOYO logo

Kriminalcima i lopovima samoizolacija očito nije prepreka za njihove nezakonite poslove. Svjedoci smo nekoliko pljački banaka pa čak i krađa automobila zdravstvenim djelatnicima koji u bolnicama spašavaju živote.

Zagreb je, osim toga, pogodio i potres, a policija, Crveni križ i druge organizacije upozoravaju na prevarante koji haraju i lažno se predstavljaju kao volonteri koji žele pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kriminalu u izvanrednim situacijama, smo porazgovarali s iskusnim kriminalistom u mirovini, Brankom Lazarevićem.

"Lopov je lopov i uvijek ostaje lopov. Njega nije briga kakvi su uvjeti. Je li to poplava, potres, požar, nestašica... U vrijeme prohibicije u Americi, kriminalci su nalazili načine kako proizvest alkohol i prodati ga. Uvijek se u uvjetima neke nesreće i nepogode, lopovi vrlo brzo snalaze i traže način da se 'prilagode', da kradu. A kradu od svih, od bogatih, od sirotinje, od doktora, apoteka... Oni bi ukrali komad kruha gladnom djetetu iz usta. Tu nema etike, nema poštenja, nema Boga. Samo je bitan njegov novčanik", govori Lazarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisao je kako se pripremaju i funkcioniraju. 

"Oni dan dva prate situaciju i 'važu' stanje. Odmah smišljaju taktiku kako će nešto zaraditi. Uratu se šverca svim i svačim. Prodaju svakome, samo da stave sebi u džep koju kunu. Postojala su nekada pravila i zakoni u ratu, ako se nekoga uhvati da krade u ovakvim situacijama, ima se pravo lopova strijeljati na licu mjesta. To se i radilo", pojašnjava Lazarević koji je u kriznim situacijama, odnosno ratnim godinama u Hrvatskoj, bio šef ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj je funkciji bio i tijekom raketiranje Zagreba, koje se dogodilo 2. i 3. svibnja 1995. godine. U napadu je ubijeno sedam, a ranjeno najmanje 175 hrvatskih civila. 

Zbog toga je 2006. godine bio svjedok tužiteljstva protiv Milana Martića u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je Zagreb pogodio razorni potres zbog čega su mnogi morali napustiti svoje domove, zanimalo nas je kako ljudi koji su se našli u takvoj situaciji mogu zaštititi svoju imovinu.

"U ovakvim situacija se određuje neka postrojba vojske ili policije koja će samo nadzirati imovinu da ne bi lopovi krali. To je način kako se obraniti. Znači vlasti bi trebale odrediti način i donijeti odluke kako sačuvati nečiju imovinu. Ima ljudi, primjerice, koji su završili u bolnici. U takvim slučajevima država mora sačuvati njihovu imovinu i prilagođavati se situaciju", odgovara kriminalist i naglašava: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kazne za one koji kradu u ovakvimn situacijama su višestruko veće jer koriste posebne otežavajuće okolnosti!" 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo