Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SMRT U ZATVORU

Kristianova obitelj tužit će Hrvatsku: 'Najvažnije im je da se više nikada ne ponovi slična situacija'

Spor koji bi trebao rasvjetliti Kristianov slučaj mogao bi potrajati, pokazuju najpoznatiji slučajevi

Irena Pirjać/ 28.9.2019. u 18:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kristian Vukasović (18) umro je zatajenja srca kao posljedice tzv. zloćudne aritmije. Pokazao je to nalaz obdukcije. No, najsporniji dio nalaza za Kristianovu obitelj i odvjetnika su krvni podljevi nađeni na njegovom tijelu. Zato kreću u najavljenu tužbu protiv države. 

Krvni podljevi na Kristianovom trbuhu, natkoljenicama i potkoljenicama, koje je pokazala obdukcija, nisu uzrok smrti, ali su razlog zbog kojeg obitelj 18 godišnjaka traži odgovornost države za smrt svoga sina koji je preminuo prije mjesec dana od najvjerojatnije - zatajenja srca.

U ministarstvu pravosuđa nemaju komentara

"Roditeljima pokojnog Kristiana je najvažnije da se poduzmu neki koraci u sustavu i da se nikada, ama baš nikada više ne ponovi situacija koja je nažalost rezultirala iznimno teškim posljedicama za iste", kaže odvjetnik obitelji preminulog Kristiana Vukasovića Vinko Ljubičić

U ministarstvu pravosuđa nemaju komentara jer još čekaju službeni nalaz obdukcije, kao i rezultate istrage. Podsjetimo, Kristian je bio u istražnom zatvoru 4 mjeseca zbog podmetanja požara i čak tri puta hospitaliziran. Umro je u splitskoj bolnici u koju je - u komatoznom stanju - stigao iz zatvora na BIlicama. O Kristianovom teškom psihičkom stanju ali i maltretiranju posvjedočio je za RTL njegov cimer iz ćelije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nije im se sviđala ta nesposobnost toga dječaka i onda bi ga oni na neki način izolirali i maltretirali", rekao je za RTL zatvorski sustanar Kristiana Vukasovića, 29. kolovoza.

Što se događalo uoči smrti mladića, te zašto je kao mlađi punoljetnik uopće bio u istražnom zatvoru, neka su od otvorenih pitanja.

Upravo se čita

Image
LIGA NACIJA

Hrvatska je na Final Fouru: Saznajte tko prijeti Vatrenima i kad se borimo za titulu

"Ovdje je Republika Hrvatska prvenstveno odgovorna za rad svojih tijela. U tom pravcu, nama je interes da se hladne glave pristupi svemu. Mi ćemo dati prijedlog za mirno riješenje", poručuje odvjetnik Ljubičić. 

Ako se u roku od tri mjeseca ne nagode s državom, zakon nalaže da se ide u spor. Te su nagodbe rijetke, kaže iskusna odvjetnica Višnja Drenški Lasan. Ali tužbe zbog loših zatvorskih uvjeta - nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Prigovor promašene pasivne legitimacije na strani države nikako ne bi stajao. Jer država je zaista odgovorna za osobe koje se nalaze kako na izdržavanju kazne zatvora, tako u situaciji kad se nalaze u istražnom zatvoru. Jer te osobe, postoji čitav niz propisa koji regulira postupanje ustanova", kaže odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Spor koji bi trebao rasvjetliti Kristianov slučaj mogao bi potrajati, pokazuju najpoznatiji slučajevi koji su epilog dobili tek ove godine. 

Zadnja je stanica Europski sud

Vatrogasac s Kornata Frane Lučić, nakon dugih 12 godina suđenja, dobio je 5 i pol milijuna kuna odštete. Miroslav Maškarin je zbog liječničke greške na operaciji slijepog crijeva ostao bez noge. Spor je trajao 13 godina, još nije u potpunosti gotov, a zadnja odšteta je oko 2 milijuna kuna + kamata.

Njegova odvjetnica, kojoj to nije jedini takav spor, kaže, većina se ni ne odlučuje tužiti državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Trošak je najveći problem, a s druge strane sporost. Zakon o parničnom postupku kaže da bi stranke trebae biti jednake u postupku. Ajmo reći da jesu. Ali uvijek postoji problem da su oni ekipiarni i imaju veće resurse na raspolaganju", ističe odvjetnica Ingrid Barić

Zadnja je stanica Europski sud, kamo, već je najavio odvjetnik Kristianove obitelji, sigurno misle ići - ako ovdje ne dobiju željenu pravdu.

Irena Pirjać/ 28.9.2019. u 18:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
STRAŠNO!

UZNEMIRUJUĆE Snimka stravičnog napada psa na djecu u Vrapču. Brat i sestra koje je izgrizao otpušteni iz bolnice

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba