širio govor mržnje / Ivan Đakić o skandaloznoj čestitki Srbima: 'Samo sam se htio našaliti. Žao mi je, neće se ponoviti'

Image
Foto: Facebook/Screenshot

Ivan Đakić je objavio fotografiju ustaše s odrubljenom ljudskom glavom s porukom: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić"

5.6.2019.
13:00
Facebook/Screenshot
VOYO logo

Na Općinskom sudu u Virovitici  u 11 sati počelo je ročište u postupku protiv Ivana Đakića, sina HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, optuženog zbog pozivanja na mržnju i zbog prijetnji našem novinaru Ivanu Žadi. 

Đakić: Ne poznajem Žadu niti sam mu prijetio, branio sam oca

Na sudu u Virovitici puštena je snimka Đakićeva davanja iskaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakić negira da poznaje RTL-ova novinara Žadu kao i da mu je prijetio. Istaknuo je kako je štitio oca od optužbi, a da su "novinari to krivo shvatili".

"Ja osobno Ivana Žadu ne poznajem. Vidio sam što piše na Fejsu o mom ocu, vrijeđao ga. Prijetnji nikakvih nije bio. Ja njega nisam nikad upoznao niti vidio. Ja sam samo rekao da to što piše nije istina... i da će ga tužiti", rekao je Đakić i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to bila prijetnja, volim svog oca. Riječi za koje me optužuju nisu moje."

Đakić: Žao mi je, samo sam htio biti šaljiv

Što se tiče skandalozne čestitke u povodu pravoslavnog Božića, Đakić je u svom iskazu rekao da mu je žao što se to uopće dogodilo. Istaknuo je kako mu nije bila namjera pozivati na mržnju i nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je čin moje brzopletosti. Ja sam to napravio jer sam htio nasmijati ljude, našaliti se, a kad sam shvatio što sam napravio, već je bilo prekasno. Pobrisat ću svoj Facebook profil jer ne želim da me stalno netko prati. Neću to više nikad napraviti. I stvarno mi je žao. Ne poričem ništa. Ja sam to objavio. Žao mi je i spreman sam odgovarati za to kazneno djelo", rekao je Đakić dodajući da je fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom pronašao na Googleu te da je na njegovu FB profilu stajala 10 minuta.

Tužiteljstvo: Dokazano je kazneno djelo

U završnim riječima tužiteljstvo je kazalo kako smatra da je dokazano kazneno djelo prijetnje RTL-ovu novinaru Žadi, što se vidi iz iskaza svjedoka. Tužiteljica je kazala i da je sam Žada osjećao nesigurnost i strah zbog svega što je doživio, pogotovo zbog prijetnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Đakić u svojoj obrani kazao da mu nije bila namjera vrijeđati pripadnike srpske nacionalnosti već se htio našaliti, tužiteljica to smatra neprihvatljivim pogotovo ako se pogleda izlist fotografija u njegovu mobitelu i  na Facebooku. Istaknula je kako je vidljivo da Đakić ima fotografije osobe s oznakama totalitarističkog režima. Predložila je za optuženoga sigurnosnu mjeru zabrane korištenja interneta.

Žada: Nikad nisam razgovarao s Đakićem

Ivan Žada se obratio sudu i poručio: "Ja s gospodinom Đakićem nikad nisam razgovarao. Imali smo dva susreta. Nikad nisam poželio raditi u informativnom centru niti sam ga tražio za bilo što. Ivan Đakić me samo želi diskreditirati svojim tvrdnjama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na tvrdnje da Đakić nikad nije imao problema sa zakonom i poručio kako Đakić na ruci ima nacističku tetovažu koja se sad ne vidi jer mu je ruka na tom dijelu zamotana.

Traži da ga se oslobodi optužbi

Sudu se obratio i Đakićev odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije bilo kazneno djelo prijetnje. Moj klijent je poručio da neće šutjeti jer se pišu gadosti o njegovu ocu. Ne prijeti, već poručuje da neće šutjeti."

Što se tiče objave na Facebooku za pravoslavni Božić, rekao je da je njegov klijent svjestan da je to bilo neprimjereno i ružno te da je doživio javnu osudu, ali isto tako da nije htio poticati na nasilje i mržnju. Odvjetik je ponovio kako je njegov klijent izjavio da se samo htio našaliti te predložio da ga se oslobodi krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda Ivanu Đakiću bit će objavljena u 14 sati. Tužiteljstvo traži kaznu zatvora uz zabranu pristupa internetu kao mjeru opreza.

Skandalozna čestitka

Podsjećamo, Ivan Đakić je u siječnju, na pravoslavni Božić, na svom Facebook profilu objavio fotografiju iz Drugoga svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom uz objavu: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je izazvao konsternaciju u javnosti, a Ivan Đakić objavu je ubrzo izbrisao te se ispričao. Reagirala je i Vlada koja je osudila Đakićev govor mržnje, a istoga je dana uhićen te je proveo noć u pritvoru. 

Objavljeni status osudio je i Đakićev otac, saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, a Ivan Đakić se zbog njega i iščlanio iz HDZ-a.  Njegovu je objavu osudio i sam premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to za najoštriju osudu, on je čak istupio iz HDZ-a jučer. Ja to osobno osuđujem, kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke mislim da je to krajnje neprimjereno", kazao je Plenković pa nastavio: "Ovo je krajnje nedopustivo, tu nema nikakve dileme da je ovo već sada sukladno zakonima kažnjivo, prema tome vidjet ćete", rekao je tada premijer. 

Kasnije se pokajao

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici protiv Ivana Đakića predložilo je određivanje istražnog zatvora, no sudac istrage bjelovarskoga Županijskoga suda prijedlog je odbio. Đakić je pušten na slobodu uz mjere opreza obaveznoga javljanja u policijsku postaju u Virovitici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmislio sam o svojem postupku isti tren nakon što sam stisnuo objavu na Facebooku. Javila mi se mama i svašta mi napisala u vezi s tom slikom. Meni je iskreno žao, nisam nacionalist i nije mi bila namjera potaknuti nikoga na bilo kakvu mržnju ili nasilje. Poznat sam kao veliki šaljivac i to je bila čista šala. Moj profil je privatan i mogu ga vidjeti samo moji prijatelji, oni koje prihvatim. Znam tko je poslao tu fotografiju na Forum mladih SDP-a, to će se istragom utvrditi i vjerujem da će i oni biti pozvani da daju izjavu, ali kad ja kažem kako je do objave došlo i koja je bila namjera, mislim da će se na to drukčije gledati. Ovo je isključivo rat SDP-a protiv mog oca Josipa. Ponavljam, nisam nacionalist, tako nisam odgojen, a i moja majka je druge vjere", sa žaljenjem je tada zaključio Đakić.

Ivanu Đakiću sudi se i zbog prijetnje novinaru Ivanu Žadi upućene u listopadu 2018. godine kada je poručio da će ga odrobijati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo