poznata policiji / Požar kod Šibenika je namjerno izazvan, uhićena žena za koju se sumnja da ga je podmetnula

Uhićenje je komentirao i premijer Plenković

28.7.2019.
22:46
VOYO logo

NOVO:

22:45 Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku, komentirajući uhićenje osobe osumnjičene za izazivanje velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji, kako je bitno da svi koji su odgovorni budu privedeni pravdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više čitajte OVDJE.

20:56 Šibenska policija utvrdila je da je požar u Dubravi kod Šibenika namjerno izazvan i uhitila je ženu koju dovodi u vezu s tim, priopćio je MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano uz požar koji je jučer, 27. srpnja oko 13:30 sati izbio na području šibenske Dubrave obavještavamo kako je provedenim očevidom policija utvrdila da se radi o namjerno izazvanom, odnosno podmetnutom požaru. Predanim radom i temeljem saznanja prikupljenih očevidom, policijski službenici Policijske uprave  šibensko- kninske suzili su krug osumnjičenih osoba te tijekom popodneva uhitili žensku osobu koju dovode u izravnu vezu s izazivanjem požara", stoji u priopćenju.

Nad njom se provodi kriminalističko istraživanje, a o rezultatima istraživanja šibenska policija pravovremeno će upoznati javnost kad se steknu svi uvjeti za to. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:45 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je u nedjelju navečer da je požar kod šibenske Dubrave pod potpunom kontrolom, danas se provodila sanacija požarišta, a procjenjuje da će vatrogasna intervencija u trajanju od 28 sati stajati minimalno četiri do pet milijuna kuna.

"Požar je pod potpunom kontrolom. Vatrogasci su noćas uložili nadljudski napor, zajedno s vojskom, policijom, građanima, koji su pomagali u ovoj bitci s požarom prsa o prsa. Vatrenu oluju pobijedili smo jutros oko pola 5, požar je stavljen pod kontrolu, a tijekom dana nastavili smo saniranje i reducirali smo vatrogasne snage", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u razgovoru za "Dnevnik" HRT-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je pri intervenciji pokazana visoka razina organizacije - od podizanja vatrogasnih snaga s kontinenta, gdje su tijekom noći "digli" vatrogasce iz sedam županija, do uključivanja vojske, policije, sustava civilne zaštite i lokalne samouprave. 

19:00 Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je za RTL Danas da policija radi izvide te da će "kada će imati saznanje izvijestiti o tome kako je nastao požar. Oni mogu nastati iz prirodnih razloga, tegnoloških, ali ih može izazvati i čovjek - nehatom ili namjerom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako zasad nema elemenata da bi se moglo reći da je požar podmetnut.

15:20 Stanje na požarištu je stabilizirano pa su dva zrakoplova kanadera CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sletjela u Zračnu luku Split na punjenje goriva, priopćio je MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kopnene snage Hrvatske vojske također su povučene s požarišta i vraćaju se u matične vojarne, a kroz dva dana djelovanja ukupno su bila angažirana 102 pripadnika iz vojarni u Benkovcu, Kninu i Sinju.

12:02 Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić izjavio je da policija već raspolaže nekim saznanjima vezanima uz potpalu najvećeg ovogodišnjeg požara kraj Dubrave kod Šibenika, prenosi portal ŠibenikIN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od jutros intenzivno radi služba kriminalističke policije koja istražuje uzroke požara", rekao je Kostanić dodavši kako je ljudski čimbenik kod požara na otvorenom prostoru itekako prisutan.

Naglasio je kako je to većim dijelom nepažnja i dodao kako uvijek postoji mogućnost namjernog zapaljenja pa u tom smjeru ide istraga koja je upravo u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka konkretna saznanja držimo za sebe, za našu službu, ali direktna obradba je počela, istaknuo je Kostanić.

Policija je, napomenuo je, 2017. godine od 40 požara za koje se sumnja da su namjerno potpaljenih riješila njih 20, lani su riješena sva četiri, a u 2019. godini već je šest kaznenih dijela dovođenja u opasnost imovine i života namjernim paljenjem vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su za promet opet otvorene sve ceste na području Šibensko-kninske županije.

11:07 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je u nedjelju prije podne kako bi se požaru kod šibenske Dubrave možda mogao već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod nadzorom, a stanje na terenu je stabilno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tucaković je to izjavio za ŠibenikIN podsjetivši kako su nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i stanovništva, jednim velikim zajedničkim radom, došli do rezultata.

Pohvalio je županijskoga vatrogasnog zapovjendika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je stanje već bilo pod nadzorom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega", rekao je Tucaković dodavši kako sada zapravo polako otpušta ljude i preustrojava snage na terenu.

Tucaković je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave i stanovništva koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavić, Duško Jaramaz/PIXSELL/Šibenski portal
Image
Foto: Hrvoje Jelavić, Duško Jaramaz/PIXSELL/Šibenski portal

Davor Božinović, Slavko Tucaković

FOTO: Hrvoje Jelavić, Duško Jaramaz/PIXSELL/Šibenski portal

Uz gasitelje profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi iz cijele Šibensko-kninske županije, na požarištu su i vatrogasci iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te pripadnici Državnih interventnih postrojbi iz Splita, Zadra i Šibenika, uz pedesetak vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je na terenu između 170 i 180 gasitelja.

Tijekom noći bila su ozlijeđena četiri vatrogasca, jedan iz Splita a ostali iz Šibensko-kninske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je ozljedama koljena, ruke, opekotinama lica i udisanju dima, ali nitko od njih nije životno ugrožen jer su sve ozljede lakše i svima je na vrijeme pružena liječnička pomoć.

10:38 Posebnu zahvalu vatrogascima uputila je na Twitteru i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala vam na svemu što činite za našu sigurnost! Uz želju za što bržim oporavkom ozlijeđenih vatrogasaca pozivam sve na odgovorno ponašanje i oprez, posebice tijekom ljetne sezone kada nam jedna slučajna nesmotrenost može ugroziti živote i imovinu. #heroji", napisala je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:30 Kako javlja reporterka RTL-a Dragana Eterović, na požarište je došao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar je rekao da je zadovoljan odrađenim poslom i koordinacijom s obzirom da je bila borba protiv nepovoljnih vremenskih uvjeta.

"Autocesta se zatvarala koliko je bilo nužno i zahvaljujući dobroj koordinaciji relativno brzo otvarala", kazao je ministar i potvrdio da se istražuje podmetanje! 

FOTO: Šibenski portal

"Ono što možemo konstatirati je da je ovaj veliki požar uspješno riješen i prije kiše. Bilo bi bolje da je pala i ranije, ali pokazalo se da sve službe koje rade na intervencijama ovog tipa imaju visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. 200 vatrogasaca iz naše i drugih županija, vojska, kanader i traktori odradili su lavovski dio posla. Nikakve vitalne funkcije stanovništva nisu ugrožene, policija je napravila ogroman posao dobrom koordinacijom. Stožer civilne zaštite odradio je svoj dio posla i nakon svega mogu zahvaliti svima i čestitati im na odlično odradenom poslu. Krim policija već je izuzela određene dokaze i sad se radi na njima kako bi se istraživanje privelo kraju. Ne možemo bježati od činjenice da su ekstemni vremenski uvjeti sve opasniji, ali zato razvijamo ovaj sustav da svi koji u njemu sudjeluju riješe ove slučajeve", kazao je Božinović.

"Vatrom je zahvaćena ogromma šumovita površina, a dijelom nepristupačna. Sve skupa nebi bilo dobro da sustav nije radio koordinirano. Grad je sudjelovao u evakuaciji u onom dijelu smještaja u Osnovnu školu Meterize, sada će u njoj biti smješteni vatrogasci koji dolaze na smjenu", dodao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

9.20 Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka, a od ranih jutarnjih sati nedjelje ponovno su upućene i zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer, od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira CL-415 i Airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.

"Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno su više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su ukupno ostvarile više od 30 sati naleta te je izbačeno oko 1.200 tona vode", priopćili su iz Ministarstva obrane RH.

9:18 Zbog požara zatvorene su: županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i  DC116 Zaraće-Milna, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

9:00 Iz Policijske uprave šibensko-kninske Šibenski portal doznaje kako je u tijeku očevid na požarištu.

"Obzirom da je požar još aktivan policija prikuplja sve obavijesti i korisna saznanja s ciljem utvrđivanja uzroka požara, a nakon obavljenog očevida će se utvrditi točan uzrok", kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

8.50 Prema novim informacijama, izgorjelo je oko 900 hekatara borove šume i makije. Kako je počela padati i kiša, stanovnici su jednim dijelom odahnuli, javlja Šibenski portal

8:44 Kako javlja reporterka RTL-a Dragana Eterović, počela je padati kiša. 

8:19 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je za javni servis da su ozlijeđena još dvojica, dakle ukupno četvorica, vatrogasaca. Jedan se nagutao dima, a drugi je imao ozljedu ruke. 

8:14 Na požar kod Šibenika krenuli su i zagrebački vatrogasci.

Video pogledajte OVDJE. 

8:00 Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

Jučerašnju dramu kod Šibenika pogledajte OVDJE.

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte. 

"Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije. 

Image
Foto: MORH
Image
Foto: MORH

Požar kod Šibenika

​FOTO: MORH

Upozoro je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Image

FOTO Izbio veliki požar kod Šibenika!

Image

FOTO Izbio veliki požar kod Šibenika!

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja.

Još uvijek su međutim zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca.

Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi, rekao je Dukić.

RANIJE:

2:20 Požar kod Šibenika, koji gori od subote iza podneva, ugrozio je iza ponoći zaseok Slavice gdje se vatrogasci sada bore oko samih objekata i provode evakuaciju stanovništva, izjavio je zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević

"Situacija je kritična. Najteže je kod naselja Mihaljevići i Dulibići, naselja u općini Bilice. Tamo je vatra prebacila prometnicu i krenula je opet kroz borovu šumu prema zaseoku Slavice i tu se vatrogasci sada bore oko samih objekata", rekao je Milošević Hini u prvim satima nedjelje. 

Kazao je da je u mjestima Mihaljevići i Dulibići došlo do evakuacije starijeg stanovništva i djece, a provodi se i u mjestu Slavice. 

"Jako je složena situacija i to je sve što vam mogu kazati. Vatrogasci rade maksimalno da sačuvaju objekte i da izvuku ljude", rekao je Milošević, zapovjednik šibenske javne vatrogasne postrojbe.

Dodao je da ne može reći kako će se stvar dalje razvijati, a jak vjetar otežava gašenje.

"Ovaj je požar na nekoliko frontova na jako velikoj površini. Zatražili smo sva moguća pojačanja, a trenutno se 200 ljudi bori s vatrom", rekao je. 

Dva su vatrogasca ozlijeđena, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković,  koji je situaciju na požarištu opisao "dosta teškom".

"Imali smo dvije ozljede vatrogasaca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je Tucaković za javni servis.

1:36 Dva su vatrogasca ozlijeđena u šumskom požaru kod Šibenika, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković,  koji je situaciju na požarištu opisao "dosta teškom".

"Imali smo dvije ozljede vatrogasaca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je  Tucaković.

Po njegovim riječima najopasnije je stanje na području naselja Mihaljevići i Lugovići  gdje je sve spremno i za evakuaciju stanovništva ako to bude potrebno.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo