Nepravomoćna presuda / Lažiranje putnih naloga: Tomislav Saucha osuđen na tri, a Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora u aferi 'Dnevnice'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zajedno moraju vratiti 590 tisuća kuna, a Zeljko povrh toga mora vratiti dodatnih 350 tisuća kuna

16.12.2020.
9:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena je u srijedu nepravomoćna presuda za tzv. "aferu dnevnice", u kojoj Uskok tereti bivšeg predstojnika premijerovog ureda Tomislava Sauchu i njegovu tajnicu Sandru Zeljko za lažiranje putnih naloga.

Saucha je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine. Izrečena mu je i zabrana obavljanja dužnosti državnog službenika u trajanju od pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeljko je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i pol godine. I njoj je izrečena zabrana obavljanja dužnosti državnog službenika.

Solidarno moraju u državni proračun uplatiti 590.000 kuna u roku od godine dana od pravomoćnosti presude. Zeljko pored toga mora u proračun uplatiti 350.000 kuna. Moraju platiti i troškove vještačenja u iznosu od 51.000 kuna u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske i njegova tajnica su proglašeni krivima za lažiranje putnih naloga. Tomislav Saucha optužen je da je lažirao putne naloge i zajedno sa Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580.000 kuna.

Na čitanje presude stigao je Saucha. Zeljko nije došla na izricanje presude koju je objavilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Sanje Mazalin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saucha je bio vidno potresen tijekom izricanja presude koju je slušao pognute glave u sudnici.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
afera dnevnice /

Saucha tvrdi da nije potpisao nijednu spornu dnevnicu: 'Nestalo je milijun kuna i zbog toga osjećam veliku sramotu'

Image
afera dnevnice /

Saucha tvrdi da nije potpisao nijednu spornu dnevnicu: 'Nestalo je milijun kuna i zbog toga osjećam veliku sramotu'

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u prošlom sazivu Sabora kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je ogormna sramota za jednog tako visokog mladog dužnosnika  jer ovakvo ponašanje šteti svim državnim dužnosnicima'', kazala je na kraju sutkinja Mazalin.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo