'DOBAR BIZNIS' / Malverzacije u osiguranju: Štete od prijevara i do 300 milijuna kuna godišnje

Image
Foto: PIXSELL, arhiva
Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Nije tajna da su prijevare u osiguranju uistinu konstantan i gotovo nezaustavljiv problem u cijelome svijetu

9.4.2019.
8:25
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Malverzacije pri prodaji i sklapanju polica od automobilske odgovornosti, krivotvorenje računa za kupnju već osigurane opreme pa čak i samoozljeđivanje zbog izdašne odštete od osiguranja - samo su neki od zapaženih slučajeva koji su proteklih mjeseci objavljeni u medijima, a odnose se na prijevare u osiguranju putem kojih su optuženi gotovo stekli od nekoliko stotina do nekoliko milijuna kuna.

Nije tajna da su prijevare u osiguranju uistinu konstantan i gotovo nezaustavljiv problem u cijelome svijetu, upozoravaju i iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevare u osiguranju predstavljaju veliki gubitak društvima za osiguranje, a usto podižu i samu premiju krajnjem osiguraniku. Naime, prema nekim procjenama izmeu pet i 10 posto ukupnih isplata, u ovom slučaju samo automobilskih šteta, okarakterizirane su kao prijevarne.

Iako u svim segmentima osiguranja postoje prijevare, najveći broj se odnosi na osiguranja automobila kroz namještene prometne nezgode i falsificiranu medicinsku dokumentaciju, dok se u nedostatku točnih podataka samo može pretpostaviti koliko prijevara ima u osiguranjima imovine, ili životnom osiguranju.

No, HUO napominje kako se prijevare u osiguranju ne odnose samo na izmišljene krađe vozila, namještanje, odnosno 'fingiranje' prometnih nezgoda iz kojih proizlaze velike imovinske, ili zdravstvene štete i 'izgradnja' medicinske dokumentacije, nego se sastoje i od naizgled bezazlenih situacija kao što su vožnja vozila s registracijskim pločicama gradova sa znatno nižom premijom od gradova u kojima osiguranik ne boravi - što je već postao čest slučaj i u Hrvatskoj, podsjeća Glas Slavonije

Primjerice, jedan od učestalih oblika prijevare u SAD-u, ali i pojedinim europskim zemljama namještanje je prometne nezgode s velikim brojem ozlijeđenih osoba u jednom vozilu. 

Naime, vozilo koje je 'pripremljeno' za nezgodu popuni se što većim brojem putnika te prisili određenog vozača drugog vozila da kolidira s njim objašnjavajući činjenicu naglog kočenja zbog određene prepreke na cesti, primjerice drugog (nepostojećeg) vozila, životinje i slično, objašnjavaju u HUO-u, podsjećajući da je u RH zabilježen velik broj pokušaja prijevara stranih državljana koji prijavljuju krađu motornog vozila, dok je ono skriveno u jednoj od država EU-a i spremno za prodaju dijelova, sve u smislu naplate i dobivanja materijalne koristi od osiguratelja.

Problem prijevara u osiguranju nije problem samo pojedinog društva i države, nego često ima međunarodni karakter. Dakle, potrebna je također transparentna i brza razmjena informacija između tijela država u regiji, poput policije, državnog odvjetništva, udruženja osiguratelja i srodnih institucija, jer je jedino na taj način moguće na neki način prevenirati ili otkriti, pa potom procesuirati počinitelje prijevarnih radnji na štetu osiguratelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo