kako je podmićivao suce / Mamić je na sastanak sa sucem u restoran došao s vrećicom novca i rekao: 'Braco, evo malo paprike da hrana bude bolja'

Image
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Vlatka Peras, predsjednica Uprave GNK Dinamo, rekla je da je osobno više kuverti s novcem predala Dragi Tadiću

12.6.2021.
8:27
Denis Kapetanovic/PIXSELL
VOYO logo

Drago Tadić, jedan od osumnjičenih u aferi koju je producirao bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, prozvavši trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku za primanje mita, spreman je surađivati s istražiteljima kako bi dobio oprosnicu.

Tadić te osječki suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić su neki dan uhićeni, a skupa s Tadićem iza rešetaka su trenutačno Kvesić i Vekić, dok je Krušlin  pušten da se brani sa slobode. 

Zdravko Mamić tvrdi da im je dao 370.000 eura, kako bi dobio oslobađajuću presudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, da mu ne bi bila potvrđena optužnica za Dinamo 2 te da bi mu bila vraćena jamčevina od sedam milijuna kuna. No ništa se od toga nije se dogodilo, pa  ispada, da je kako on to tvrdi, skupo platio "usluge" koje na koncu nije dobio.

Da osječkim sucima davao novac, Mamić je osim u javnim istupima te u iskazu koji je dao u BiH, govorio i nekim drugim ljudima. Jedna od njih je i Vlatka Peras, predsjednica Uprave GNK Dinamo, koja je iskazivala da je sa Zdravkom Mamićem često razgovarala o tome kako tijeku postupci koji se protiv njega vode na sudu u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIMANJE I DAVANJE MITA /

USKOK objavio: Istraga protiv osječkih sudaca obuhvaća i braću Mamić. Sucima su dali najmanje 370.000 eura!

Image
PRIMANJE I DAVANJE MITA /

USKOK objavio: Istraga protiv osječkih sudaca obuhvaća i braću Mamić. Sucima su dali najmanje 370.000 eura!

"Par mi je  rekao da se ništa ne brinem jer je on to sve riješio sa svojim prijateljima. Znao mi je reći da je sve to posao, a jednom me je i pitao: 'Misliš li ti da bi ja njima toliko bio na dispoziciji, vodio ih na putovanja i davao im novac, a da oni meni nisu nešto obećali?' Izričito mi je spominjao da je sve to dogovorio sa sucem Vekićem. Osim toga, osobno sam predala više kuverti Dragi Tadiću. U njima su bili novci, a te su mi kuverte davali Zdravko i Zoran Mamić... Ja sam ih prepakiravala u veću kuvertu, a to je bilo negdje u vrijeme izricanja nepravomoćne presude u Osijeku. Zdravko Mamić mi je obično pod nekom šifrom kazao da je to paket za Tadića. Ja bih onda kontaktirala Tadića i rekla bih mu da imam paket za njega. On bi došao i to uzeo, a ja ne znam kome je novac bio namijenjen. Zdravko Mamić je često odlazio u restoran Zelenjak, a jednom mi je prije odlaska predao određenu svotu novaca da je spremim u kuvertu, što sam i napravila. Kada bi se vraćao s tih ručkova on je bio vidno dobro raspoložen te bi mi rekao da će optužnica biti obustavljena, a spominjao je i neovlaštenog tužitelja pa sam zaključila da je on išao na ručkove s Vekićem", kazala je V. Peras istražiteljima prema pisanju Večernjeg lista.

USKOK sumnja i da je Mamić za suca Vekića platio troškove ljetovanja u hotelu Monte Mulini u Rovinju od 28. srpnja do 6. kolovoza 2017., o čemu je također iskazivala Vlatka Peras. Radilo se o ukupnom trošku od 65.609 kuna. Račun je plaćen gotovinom, a provjerom bankovnih računa suca Vekića je ustanovljeno da on taj iznos nije podizao.

Da se Mamić u restoranu Zelenjak sastajao sa sucem Vekićem, navelo je i nekoliko djelatnika tog restorana. Iskazivali  su da su se Mamić i sudac Vekić sastajali u zasebnoj prostoriji te da je jednom prigodom Mamić  u restoran na sastanak s Vekićem došao noseći vrećicu u ruci. Držao ju je u pokrajnjoj prostoriji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kasnije ju je uzeo i rekao mi: Braco, evo malo paprike da hrana bude bolja. U našem žargonu, paprika je bila izraz koji smo koristili za novac", kazao je jedan od djelatnika restorana.

Mamić tvrdi i da se s Vekićem barem pet puta sastajao u BiH, te da je od njega tražio 100.000 eura koje je trebao podijeliti  s Kvesićem, a taj je novac navodno na traženje brata osigurao Zoran Mamić. Tadić je navodno od Vekića doznao da je dao 50.000 eura Kvesiću koji je naveo da "mu je to spas". No oba suca niječu da su primili  bilo kakav novac ili poklone. 

Kvesić je pak kazao da je jednom slučajno u nekom hotelu u BiH naletio na Mamića, koji mu je nešto pričao o postupku u Osijeku te mu je kucao na vrata sobe kako bi mu dao neke papire oko predmeta. "Govorio mi je da nije kriv, da je on puno napravio za Dinamo i da je to napad na njega te me je pitao mogu li mu pomoći. Razgovor je trajao desetak minuta, nakon čega sam ja otišao. Nisam mu ništa obećao, niti sam išta tražio od njega", branio se Kvesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krušlin je pak priznao da mu je u loži Dinamova stadiona Mamić na ruku stavio sat, kojeg mu je sljedeći dan vratio, što su potvrdili i  neki svjedoci. U njegovim prihodima i rashodima nije nađen nesrazmjer, dok je kod Kvesića do 2017 do 2020. nađen nesrazmjer od 155.235 kuna, s tim da mu je u 2018. nesrazmjer bio 161.744 kune, a tijekom kolovoza 2018. je primio 33.000 kuna i 9000 eura u gotovini čije porijeklo ne može pravdati. Nesrazmjer  od 733.078 kuna je utvrđen i kod Vekića, a istražitelji sumnjaju i da je stan koji glasi na ime njegove prijateljice u Osijeku, zapravo njegov, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo