Izbjeglički val / Migranti se utopili pokušavajući doći do Grčke: među njima dvoje djece i šestomjesečna beba

Image
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

U skladu s dogovorom postignutim u ponedjeljak, Turska je pristala primiti natrag iz europskih zemalja sve ilegalne migrante u zamjenu za veća novčana sredstva

10.3.2016.
12:49
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Petero Afganistanaca, među kojima je dvoje djece i šestomjesečna beba, utopilo se prošle noći u Egejskom moru pokušavajući doći do Grčke dok Turska počinje primjenjivati dogovor EU-a da se zaustavi ilegalna migracija.

Izbjeglički val koji dolazi opasnim morskim putem dosaad pokazuje vrlo male znakove smanjivanja nakon što je Turska postigla nacrt dogovora s EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjeglički val koji dolazi opasnim morskim putem dosaad pokazuje vrlo male znakove smanjivanja nakon što je Turska postigla nacrt dogovora s EU u ponedjeljak, u sklopu kojega nastoji zaustaviti priljev u zamjenu za financijsku potporu i političke ustupke.

Turski ministar za europska pitanja Volkan Bozkir rekao je da se dogovor, u sklopu kojega je Ankara prihvatila preuzeti natrag sve ilegalne migrante, ne primjenjuje na one koji su već stigli na grčke otoke. On očekuje da će broj vraćenih u konačnici biti u tisućama ili desecima tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s dogovorom postignutim u ponedjeljak, Turska je pristala primiti natrag iz europskih zemalja sve ilegalne migrante u zamjenu za veća novčana sredstva, ranije uvođenje dozvola za ulazak turskih državljana u Europu bez vize i ubrzanje pregovora o članstvu Turske u EU. 

Svrha dogovora je, kako su rekli premijer Ahmet Davutoglu i čelnici EU-a, obeshrabriti ilegalne migrante da krenu na put prema Europi te pokušati prekinuti krijumčarenje ljudima koje je dovelo do najveće izbjegličke krize u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 130.000 ljudi ove je godine stiglo u Europu preko Turske dok je 350 ljudi život izgubilo na opasnom putovanju, objavila je Međunarodna organizacija za izbjeglice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo