novi detalji / 'Ovo je jedna od naših najtežih intervencija': Proširila se potraga za trećim radnikom hidroelektrane

Image

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske potvrdio je kako su drugo tijelo sinoć pronašli mještani te da je krenuo očevid

11.1.2019.
12:53
VOYO logo
Image

Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat još uvijek traje

Image

Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat još uvijek traje

Ispred Hidroelektrane Dubrovnik, u kojoj se jučer dogodila nesreća koja je rezultirala tragičnom smrću dvojice djelatnika dok se za jednim još uvijek traga, održana je konferencija za medije.

Riječ su imali predstavnik HEP-a Frane Barbarić, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, javlja Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htio bih iskazati iskrenu sućut obitelji tragično stradalih naših kolega, djelatnicima Hidroelektrane Dubrovnik koji su zajedno s njima činili jednu veliku obitelj i prenijet im iskrenu sućut svih ostalih kolega iz HEP-a i kazati da su naše misli s obiteljima tragično stradalih kolega.

Još uvijek nisu poznati uzroci požara

Također, želim zahvaliti članovima kriznog stožera na nesebičnoj brizi i iskazanom angažmanu u saniranju svih posljedica uzrokovanih havarijom koja se dogodila jučer, a imala je tragičan završetak. Od jučer rano popodne sam ovdje sa najužom upravom HEP-a i na terenu pružamo maksimalnu pomoć svim službama, stavili smo se na raspolaganje i kriznom stožeru i aktivno sudjelujemo u sanaciji posljedica," kazao je Barbarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nisu poznati uzroci požara. "Ne bih htio prejudicirati o tome što se dogodilo. Kolege iz Državnog odvjetništva izvode stručne izvide, a sve ostalo su samo špekulacije," kazao je Barbarić.

Načelnik Pavličević je pružio najnovije informacije o potrazi. "Mogu potvrditi da se potraga nikad nije prekidala i da se jutros nastavila sa punim intenzitetom sa više desetaka policijskih službenika, kao i ostalih službi poput GSS-a, javnih vatrogasnih postrojbi, medicinskog tima, a i sami mještani pomažu," naglasio je Pavličević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Započeo očevid

S obzirom na pronalazak tijela I.Z. jučer prije 22:00 sata, Pavličević je kazao kako se potraga širi. "Potraga se proširila na župski i cavtatski akvatorij i dalje će se širiti ako to vremenski uvjeti budu dozvoljavali. Uključena je i Lučka kapetanija, koja je izdala određene obavijesti svim plovilima da povećaju oprez," kazao je Pavličević i potvrdio kako su tijelo nesretnog I.Z. zapravo pronašli mještani odnosno da je policiji dojavio jedan mještanin po pronalasku tijela.

Očevid je krenuo jutros u 10:00 sati, potvrdio je to Pavličević, a provodi ga Državno odvjetništvo u Dubrovniku. Špekulacije koje su se pojavile kako je požaru prethodila eksplozija Pavličević nije potvrdio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Požar je u potpunosti pod kontrolom, ali ovdje smo iz preventivnih razloga, posebno jer uzrok još nije poznat. Obišli smo sve zajedno s policijom," kazao je Simović.

'Gorio je kabelski vod pa je vatra prešla na garderobu'

Simović je izjavio da je tijekom gašenja požara u kompleksu hidroelektrane (HE) u Platu termokamera pokazala najveći izvor topline od 260 stupnjeva Celzija u dijelu strojarnice iza kontrolnog punkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obišli smo s policijom cijeli kompleks i objasnili policiji sve kroz što smo prošli tijekom intervencije. Kroz noć smo se uključili u potragu za nestalom osobom na području Cavtata, a tijekom jutra smo pomagali roniocima na ulazu u tunel, gdje nismo pronašli nestalog. Slijedi nam potraga na još jednom dijelu cavtatskog akvatorija“, rekao je Simović.

Po saznanjima vatrogasaca, ogromni dimni val pojavio se velikom brzinom, po čemu Simović zaključuje da je došlo do neke reakcije, ali nije siguran je li riječ o eksploziji. "Gorio je kabelski vod, a vatra je onda prešla u garderobu. Glavni dijelovi elektrane su ipak ostali u funkciji. Nestali su se spustili na najniži dio, sva im je odjeća dole, i vjerojatno su probali izdržati što više. Bili su svjesni da je upitno hoće li preživjeti skakanjem u vodu, budući da je dotok vode još uvijek bio velik", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedna od naših najtežih i najzahtjevnijih intervencija. Ni na jednom se katu ništa nije vidjelo. Uspjeli smo doći do svake prostorije, a koristili smo i ventilatore, pojasnio je Simović.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo