koštaju svega 20-ak kuna / Mladi na kioscima kupuju opasnu drogu: 'Javlja se psihoza, paranoja... Najgori scenarij je smrt'

Sintetičke droge se prodaju pod lažnim deklaracijama kao osvježivači mirisa i to već za 20 kuna

16.11.2018.
12:06
VOYO logo

Sve je više slučajeva mladih, mahom maloljetnika koji su stvorili ovisnost o pušenju sintetičkih droga koje se prodaju pod lažnim deklaracijama kao osvježivači mirisa i to već za 20 kuna. Dostupni su na običnim kioscima, ali i putem interneta. U Udrugu za borbu protiv ovisnosti u Osijeku javlja sve više zabrinutih roditelja. 

"Nakon konzumacije neko određeno vrijeme oni su dezorijentirani. Upadaju u psihotične epizode i vrlo često su te slike vrlo ružne. Oni na ulici se nekontrolirano ponašaju da vrše nuždu. Jedna vrlo ružna klinička slika", rekao je predsjednik udruge NE-ovisnost Tomislav Mišetić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je stvarno zabrinjavajuće"

Konzumira se kao i marihuana, jer to zapravo i jest osušeno bilje nalik na marihuanu, ali poprskano opasnim kemikalijama. Tzv. osvježivač prostora nema ugodan miris, ali kada se zapali poput marihuane osjeti se na spaljenu plastiku, čak i urin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sam sam bio mlad, naravno, međutim ovo je stvarno zabrinjavajuće. Ja sam otac djeteta od 7 godina. On će brzo biti tinejdžer, brzo će doći u to doba i mogu vam reći da sam jako zabrinut i s načinom na koji se to tolerira i načinom kako je to dostupno djeci", rekao je Alen iz Osijeka. 

"Strašno je što se to prodaje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam od prijateljice sina koji je na liječenju. Strašno. Izbacili su ih iz stana. Dijete je na liječenju sada u komuni. Strašno je što se to prodaje", kazala je Osječanka Valerija. 

A posljedice konzumiranja su strašne. "Najgori scenarij je smrt. Javlja se ili psihotična reakcija, psihoza. Ili paranoja. I jedna i druga zahtjevaju medicinsku intervenciju u smislu uvođenja antipsihotika. Da li je to nešto što će oni morati do kraja života koristiti ili će se mozak uspjeti ipak oporaviti, to još ne znamo", kazala je Marija Kribl iz Zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok zakonodavac osvježivače ne stavi na popis psihoaktivnih tvari, oni će i dalje biti dostupni čak i tinejdžerima.  

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo